Αθήνα

°C

kairos icon

Παρασκευή

26

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΚΟΣΜΟΣ / Συρία τώρα: Ο Ερντογάν απορρίπτει τη διαμεσολάβηση Τραμπ, ο Τραμπ γυρνά πλάτη στους Κούρδους
ΚΟΣΜΟΣ

Συρία τώρα: Ο Ερντογάν απορρίπτει τη διαμεσολάβηση Τραμπ, ο Τραμπ γυρνά πλάτη στους Κούρδους

Συρία τώρα: «Δεν μεσολαβούμε, δεν διαπραγματευόμαστε με τρομοκράτες» ήταν η απάντηση που έδωσε μέσω του υπουργού Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

Συρία τώρα: Ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου απέρριψε πρόταση του Ντόναλντ Τραμπ να μεσολαβήσει ανάμεσα στην Άγκυρα και τις κουρδικές Μονάδες Προστασίας του Λαού για να σταματήσει η τουρκική επίθεση στην Συρία, σύμφωνα με απόσπασμα συνέντευξής του στην Deutsche Welle. «Δεν μεσολαβούμε, δεν διαπραγματευόμαστε με τρομοκράτες. Το μόνο που πρέπει να γίνει είναι αυτοί οι τρομοκράτες να καταθέσουν τα όπλα. Επιχειρήσαμε την πολιτική λύση στο παρελθόν στην Τουρκία και είδαμε τα αποτελέσματα», είπε ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

Την ίδια ώρα πάντως, σύμφωνα με το Bloomberg η Ευρωπαϊκή Ένωση εξετάζει την επιβολή εμπάργκο στην πώληση όπλων προς την Τουρκία, ενώ εντείνονται οι φόβοι για τις  συνέπειες που θα έχει στο προσφυγικό η τουρκική επίθεση στη Συρία επιβεβαιώνονται. Τα κύματα των προσφύγων από την τουρκική στρατιωτική επιχείρηση με την επωνυμία «Πηγή Ειρήνης» διαρκώς μεγαλώνουν και τα στοιχεία που μεταδίδουν οι οργανώσεις από τη Συρία αυξάνουν την πίεση στην Ευρωπαϊκές πρωτεύουσες για την άσκηση αποτελεσματικών πιέσεων στην Άγκυρα.

Ήδη η Γερμανία ανακοίνωσε ότι σταματά τις εξαγωγές όπλων στην Τουρκία που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν εναντίον των Κούρδων ενώ και ο Γάλλος πρόεδρος με παρέμβασή του προς τον Αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ αξίωσε τον άμεσο τερματισμό της τουρκικής στρατιωτικής επίθεσης.

Συρία τώρα: Εγκατέλειψαν τις εστίες τους 191.069 άνθρωποι

Η συριακή -υπό την ηγεσία των Κούρδων- διοίκηση στα βορειοανατολικά της Συρίας δήλωσε σήμερα ότι 191.069 άνθρωποι απομακρύνθηκαν από τις εστίες τους, ως συνέπεια των τουρκικών πολεμικών επιχειρήσεων. Σε ανακοίνωσή της, η κουρδική αρχή δήλωσε ότι η επίθεση έχει προκαλέσει διαδοχικά κύματα εκτοπισμού από το Ντεϊρίκ που είναι γνωστό κι ως αλ-Μαλικίγια στα ιρακινά σύνορα προς το Κομπάνι και σε απόσταση 400 χιλιομέτρων προς τα δυτικά. Ο ΟΗΕ εκτιμούσε την Παρασκευή ότι περίπου 100.000 άνθρωποι εγκατέλειψαν τις εστίες τους στα βόρεια της Συρίας, από την έναρξη των τουρκικών πολεμικών επιχειρήσεων, την Τετάρτη. Ωστόσο τα νεώτερα στοιχεία ανεβάζουν ανησυχητικά τον αριθμό των προσφύγων.

Συρία τώρα: Νεκροί 30 άμαχοι και 74 Κούρδοι μαχητές

Τριάντα άμαχοι και 74 Κούρδοι μαχητές έχουν σκοτωθεί από την έναρξη της τουρκικής πολεμικής επιθετικής ενέργειας κατά περιοχών στα βόρεια της Συρίας, σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Συρία τώρα: Οι Κούρδοι καλούν την Ουάσινγκτον να αναλάβει τις ηθικές της ευθύνες

Οι κουρδικές δυνάμεις στην Συρία κάλεσαν την Ουάσινγκτον «να αναλάβει τις ηθικές της ευθύνες« και «να τηρήσει τις υποσχέσεις της», την ώρα που οι ΗΠΑ κατηγορούνται ότι εγκατέλειψαν τους Κούρδους συμμάχους του αποσύροντας τις αμερικανικές στρατιωτικές δυνάμεις και επιτρέποντας την έναρξη της τουρκικής επίθεσης.

«Καλούμε τους συμμάχους μας να αναλάβουν τις ηθικές υποχρεώσεις τους και να τηρήσουν τις υποσχέσεις τους», αναφέρεται σε ανακοινωθέν που αναγνώσθηκε κατά την διάρκεια συνέντευξης Τύπου των Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων, της αραβοκουρδικής συμμαχίας που ελέγχει μεγάλες εκτάσεις στην βόρεια και την βορειοανατολική Συρία και ήταν η αιχμή του δόρατος του υπό τις ΗΠΑ διεθνούς συνασπισμού που πολέμησε τις δυνάμεις της τζιχαντιστικής οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος στα εδάφη της Συρίας.

«Δεν θέλουμε να στείλουν στρατιώτες στο μέτωπο για να θέσουν την ζωή τους σε κίνδυνο. Αυτό που θέλουμε είναι ο αποκλεισμός του εναερίου χώρου για την τουρκική αεροπορία», αναφέρεται στην ανακοίνωση. «Οι σύμμαχοί μας μάς είχαν υποσχεθεί την προστασία τους αφού διαλύσαμε τις οχυρώσεις μας…Όμως ξαφνικά, χωρίς προειδοποίηση, μας εγκατέλειψαν με μία άδικη απόφαση να αποσύρουν τα στρατεύματά τους από τα τουρκικά σύνορα. Αυτή η κίνηση προκάλεσε μεγάλη απογοήτευση, σαν μαχαιριά στην πλάτη», αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Συρία τώρα: Ας αγωνιστούν οι ίδιοι για τη γη τους, εμείς κάναμε αρκετά, λέει ο Τραμπ

Ο Ντόναλντ Τραμπ υπερασπίστηκε εχθές, Σάββατο, την απόφασή του να αποσύρει τα αμερικανικά στρατεύματα από τη βορειοανατολική Συρία και υποστήριξε, μιλώντας σε συντηρητικούς χριστιανούς ακτιβιστές, ότι οι ΗΠΑ πρέπει να δώσουν προτεραιότητα στην προστασία των δικών τους συνόρων.

«Ας κρατήσουν εκείνοι τα σύνορά τους. Δεν νομίζω ότι οι στρατιώτες μας πρέπει να παραμείνουν εκεί για τα επόμενα 50 χρόνια, φυλάσσοντας τα σύνορα μεταξύ Τουρκίας και Συρίας, τη στιγμή που δεν μπορούμε καν να προστατέψουμε τα δικά μας σύνορα στην πατρίδα», δήλωσε ο Αμερικανός πρόεδρος στην εκδήλωση Value Voters Summit στην Ουάσινγκτον, μια ετήσια ετήσια σύνοδο συντηρητικών χριστιανών, σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters.

Υπενθυμίζεται ότι η εφαρμογή σκληρών μέτρων στο μεταναστευτικό είχε κεντρική θέση στην προεκλογική εκστρατεία του Τραμπ το 2016. Από την εκλογή του μέχρι σήμερα ο Αμερικανός πρόεδρος προσπαθεί αδιάκοπα να καταστήσει δυσκολότερη τη νόμιμη και παράνομη μετανάστευση στη χώρα του, ασκώντας πιέσεις για την ανέγερση ενός τείχους στα σύνορα ΗΠΑ-Μεξικού, μεταξύ άλλων μέτρων.

Όπως επισημαίνει το Reuters, μετά από τηλεφωνική επικοινωνία που είχε ο Τραμπ με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν την περασμένη Κυριακή, ο Αμερικανός πρόεδρος προχώρησε σε μια απότομη αλλαγή πολιτικής και διέταξε την αποχώρηση των αμερικανικών δυνάμεων στη βορειοανατολική Συρία, που τα τελευταία χρόνια αγωνίζονταν με την κουρδική πολιτοφυλακή των Μονάδων Προστασίας του Λαού (YPG) κατά του Ισλαμικού Κράτους. Μέσα σε λίγες μέρες η Τουρκία εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση εναντίον του YPG, υποστηρίζοντας ότι αποτελεί τρομοκρατική ομάδα που υποστηρίζει Κούρδους αντάρτες στην Τουρκία.

Οι Κούρδοι της Συρίας θα πρέπει να πολεμήσουν μόνοι τους, δήλωσε ο Τραμπ στην εκδήλωση του Σαββάτου. «Μην ξεχνάτε ότι αγωνίζονται για τη γη τους. Εκείνοι δεν μας βοήθησαν να αγωνιστούμε για τη δική μας γη. Αγωνίζονται για τη γη τους και αυτό είναι καλό, αλλά εμείς τους βοηθήσαμε αρκετά».

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις