Αθήνα

°C

kairos icon

Σάββατο

20

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ / Σχέδιο «Ηρακλής»: Έγκριση σε χρόνο ρεκόρ
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Σχέδιο «Ηρακλής»: Έγκριση σε χρόνο ρεκόρ

Σχέδιο «Ηρακλής»: Η Κυβέρνηση, η οποία στηρίχθηκε στη συνεργασία όλων των παραγόντων του τραπεζικού συστήματος, της Τράπεζας της Ελλάδος, των τραπεζών και του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας μπόρεσε και πέτυχε την υποστήριξη των ευρωπαϊκών θεσμών.

Σχέδιο «Ηρακλής»: Επιτυχία της σημερινής Κυβέρνησης είναι η έγκριση του σχεδίου «Ηρακλής» από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και μάλιστα σε χρόνο ρεκόρ, λιγότερο από τρεις μήνες. Η Κυβέρνηση, η οποία στηρίχθηκε στη συνεργασία όλων των παραγόντων του τραπεζικού συστήματος, της Τράπεζας της Ελλάδος, των τραπεζών και του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας μπόρεσε και πέτυχε την υποστήριξη των ευρωπαϊκών θεσμών. Το σχέδιο «Ηρακλής έχει στόχο να συμβάλει στη δραστική μείωση των κόκκινων δανείων των ελληνικών τραπεζών, τα οποία στερούν ρευστότητα από την αγορά. Και μάλιστα αυτό θα γίνει χωρίς οι Έλληνες φορολογούμενοι και ο κρατικός προϋπολογισμός να επιβαρυνθούν ούτε ένα ευρώ. Έρχεται δε ως αποτέλεσμα της κυβερνητικής αλλαγής, η οποία δημιούργησε τις ευνοϊκές συνθήκες φθηνού δανεισμού με χαμηλά έως αρνητικά επιτόκια, όπως έδειξε η έκδοση των τρίμηνων εντόκων γραμματίων του Δημοσίου.

Ο υφυπουργός Οικονομικών, αρμόδιος για τον χρηματοπιστωτικό τομέα, Γιώργος Ζαββός τόνισε ότι από την ψήφιση του νομοσχεδίου οι τράπεζες θα έχουν προθεσμία 18 μηνών, προκειμένου να ενταχθούν στο σχήμα. Επίσης, ανέφερε πως αν και σε πρώτη φάση θα υπαχθούν στο σχήμα κόκκινα δάνεια 30 δισ. ευρώ, η κυβέρνηση δεν θα εφησυχάσει «διότι ο πρωθυπουργός ζητάει μονοψήφιο αριθμό κόκκινων δανείων».

από τη Φωτεινή Βρύνα, επικεφαλής του γραφείου ισότητας ΕΝΠΕ, Γραμματέα Πολιτικού Συνδέσμου Γυναικών

Τα οφέλη του σχεδίου «Ηρακλής»

  • Αντλεί τα κεφάλαια από τους επενδυτές και δεν επιβαρύνει τον κρατικό προϋπολογισμό και τον Έλληνα φορολογούμενο.
  • Είναι ένα σχέδιο ελκυστικό για τους επενδυτές, αφού προσφέρει ομόλογα με θετικές αποδόσεις σε μία εποχή αρνητικών επιτοκίων.
  • Προσφέρει ένα καινοτόμο μηχανισμό, καθώς για πρώτη φορά στην Ευρωζώνη μία χώρα που δεν διαθέτει επενδυτική βαθμίδα, θα έχει πρόσβαση στις αγορές για να μπορέσει να εξαλείψει το πρόβλημα των κόκκινων δανείων.
  • Αποτελεί το πρώτο μέρος της ευρύτερης κυβερνητικής στρατηγικής για την ανάπτυξη και τη δημιουργία καλοπληρωμένων θέσεων εργασίας.
  • Οι τράπεζες χάρη στο σχέδιο αυτό θα μπορέσουν να εξυγιάνουν γρήγορα τους ισολογισμούς τους και να στραφούν στον πραγματικό τους ρόλο, που είναι η χρηματοδότηση της πραγματικής οικονομίας.
  • Τέλος, το σχέδιο «Ηρακλής» θα βοηθήσει στην ενίσχυση της εμπιστοσύνης στο τραπεζικό σύστημα και θα συμβάλει στην προσέλκυση επενδύσεων.

Ο υφυπουργός Οικονομικών κ. Γιώργος Ζαββός

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις