Αθήνα

°C

kairos icon

Παρασκευή

26

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΚΟΣΜΟΣ / Συρία Τουρκία τώρα: Αυτός είναι ο πρώτος νεκρός στρατιώτης
ΚΟΣΜΟΣ

Συρία Τουρκία τώρα: Αυτός είναι ο πρώτος νεκρός στρατιώτης

Συρία Τουρκία τώρα: Από το βράδυ της Τετάρτης, η Άγκυρα άρχισε τη χερσαία φάση της επίθεσής της με τις δυνάμεις της να περνούν τα σύνορα.

Συρία Τουρκία τώρα: Η Τουρκία ανακοίνωσε ότι ένας Τούρκος στρατιωτικός σκοτώθηκε κατά τη διάρκεια των μαχών με την κουρδική πολιτοφυλακή στη Συρία, όπου η Αγκυρα εξαπέλυσε ευρείας κλίμακας στρατιωτική επιχείρηση την Τετάρτη. Ο στρατιωτικός «έπεσε μάρτυρας την 10η Οκτωβρίου κατά τη διάρκεια μάχης εναντίον των τρομοκρατών της οργάνωσης ΜΠΛ στη ζώνη της επιχείρησης «Πηγή Ειρήνης», ανέφερε το τουρκικό υπουργείο Άμυνας σε δελτίο Τύπου. Το όνομα του στρατιώτη είναι Αχμέτ Τοπτσού.

Σημειώνεται ότι ο αριθμός των νεκρών αυξήθηκε ραγδαία, αφού πλέον από την στρατιωτική επιχείρηση της Τουρκίας στη Συρία τη ζωή τους έχουν χάσει συνολικά 277 άτομα. Μάλιστα ανάμεσά τους βρίσκεται και ένα κοριτσάκι, αλλά και ένα μωρό μόλις 9 μηνών. Η στρατιωτική επιχείρηση της Τουρκίας με την ονομασία «Πηγή Ειρήνης» στη Συρία βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη, την ώρα που ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν μετά την κατακραυγή των Ευρωπαϊκών χωρών, εμφανίζεται απειλητικός λέγοντας πως θα γεμίσει την Ευρώπη με μετανάστες.

Συρία Τουρκία τώρα: Απειλές Τραμπ

Η κυβέρνηση των ΗΠΑ — ο πρόεδρος των οποίων Ντόναλντ Τραμπ άναψε πράσινο φως για την τουρκική επιχείρηση ανακοινώνοντας την αναδίπλωση Αμερικανών στρατιωτικών που ήταν ανεπτυγμένοι στην περιοχή των συνόρων της Συρίας με την Τουρκία — έκρινε ότι η επιχείρηση δεν έχει ξεπεράσει ως τώρα τις κόκκινες γραμμές που χάραξε ο Ρεπουμπλικάνος. Ο Τραμπ έδωσε εξάλλου εντολή στην αμερικανική διπλωματία να αποπειραθεί να μεσολαβήσει για να κηρυχθεί εκεχειρία ανάμεσα στην Τουρκία και τους Κούρδους, είπε ανώτερος αξιωματούχος της κυβέρνησής του.

Στη Νέα Υόρκη, μετά την έκτακτη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, από την οποία δεν προέκυψε καμία απόφαση, οι πέντε ευρωπαϊκές χώρες μέλη του (Γαλλία, Ηνωμένο Βασίλειο, Γερμανία, Βέλγιο, Πολωνία) απαίτησαν να «σταματήσει» η «μονομερής στρατιωτική δράση» της Τουρκίας.

https://twitter.com/tcsavunma/status/1182506161683210242?ref_src=twsrc%5Etfw%7Ctwcamp%5Etweetembed%7Ctwterm%5E1182506161683210242&ref_url=https%3A%2F%2Fwww.cnn.gr%2Fnews%2Fkosmos%2Fstory%2F193538%2Ftoyrkiki-eisvoli-syria-oi-nekroi-i-maziki-fygi-kai-oi-proeidopoiiseis-stin-agkyra

Συρία Τουρκία τώρα: Ο σκοπός του Ερντογάν

Από το βράδυ της Τετάρτης, η Άγκυρα άρχισε τη χερσαία φάση της επίθεσής της με τις δυνάμεις της να περνούν τα σύνορα, επικεντρώνοντας τις επιχειρήσεις τους στους παραμεθόριους τομείς της Ρας αλ Άιν και της Ταλ Αμπιάντ, που βρίσκονταν υπό τον έλεγχο των Κούρδων. Οι τουρκικές δυνάμεις κυρίευσαν 11 χωριά κοντά σε αυτές τις δύο πόλεις, σύμφωνα με τη μη κυβερνητική οργάνωση Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, που έκανε λόγο για συνεχείς τουρκικές αεροπορικές επιδρομές.

Σύμφωνα με τουρκικά ΜΜΕ, σκοπός της Τουρκίας είναι να καταλάβει τη ζώνη ανάμεσα στη Ρας αλ Άιν και την Ταλ Αμπιάντ, πλάτους 120 χιλιομέτρων και βάθους περίπου 30, και να εκκαθαρίσει από αυτή, να απομακρύνει από τα σύνορά της, την ισχυρότερη κουρδική πολιτοφυλακή, τις Μονάδες Προστασίας του Λαού (ΜΠΛ). Εταίρος των δυτικών στον αγώνα εναντίον των τζιχαντιστών του Ισλαμικού Κράτους (ΙΚ), η οργάνωση ΜΠΛ χαρακτηρίζεται «τρομοκρατική» από την Άγκυρα.

Η Τουρκία επιδιώκει με την επιχείρηση να δημιουργηθεί μια «ζώνη ασφαλείας» όπου θα μπορούσε να εγκατασταθεί μέρος των 3,6 εκατομμυρίων σύρων προσφύγων που ζουν στην επικράτειά της. Αντιμέτωπος με τις έντονες ευρωπαϊκές επικρίσεις, ο τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν απείλησε να άρει τις πύλες και να αφήσει εκατομμύρια πρόσφυγες να πάνε στην Ευρώπη. Η επιχείρηση, που διεξάγεται σε συνεργασία με μια συμμαχία ανταρτών που χρηματοδοτήθηκαν κι εκπαιδεύτηκαν από την Άγκυρα, σηματοδοτεί την τρίτη μεγάλης κλίμακας τουρκική εισβολή στη Συρία από το 2016.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις