Αθήνα

°C

kairos icon

Τετάρτη

24

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΚΟΣΜΟΣ / Συρία πόλεμος σήμερα: ”Η Τουρκία δεν πήρε το πράσινο φως από τις ΗΠΑ”, λέει ο Πομπέο
ΚΟΣΜΟΣ

Συρία πόλεμος σήμερα: ”Η Τουρκία δεν πήρε το πράσινο φως από τις ΗΠΑ”, λέει ο Πομπέο

Συρία πόλεμος σήμερα: Ο Μάικ Πομπέο, δηλώνει πως η Αμερική δεν έδωσε ποτέ τη συγκατάθεσή της στην Άγκυρα να ξεκινήσει την επίθεση.

Συρία πόλεμος σήμερα: Την ώρα που η ανησυχία για τις στρατιωτικές επιχειρήσεις της Τουρκίας κλιμακώνεται, ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Μάικ Πομπέο, δηλώνει πως η Αμερική δεν έδωσε ποτέ τη συγκατάθεσή της στην Άγκυρα να ξεκινήσει την επίθεση. Μιλώντας στο αμερικανικό δίκτυο PBS, ο Μάικ Πομπέο χαρακτήρισε τις αναφορές για «πράσινο φως» από τις ΗΠΑ στην Τουρκία «απλώς εσφαλμένες» και συμπλήρωσε: «Οι ΗΠΑ δεν έδωσαν στην Τουρκία κανένα πράσινο φως». Την ίδια ώρα, ο υπουργός εξωτερικών των ΗΠΑ υπερασπίστηκε την απόφαση Τραμπ να αποσύρει τα αμερικανικά στρατεύματα από την Συρία προσθέτοντας πως η Τουρκία έχει «έννομο συμφέρον και ανησυχία ως προς την ασφάλεια» στην περιοχή καθώς και πως υπάρχει στα σύνορά της «τρομοκρατική απειλή».

Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ, αφού πρώτα προειδοποίησε την Τουρκία, στους δημοσιογράφους είπε πως οι Κούρδοι, με τους οποίους έχουν συνεργασία οι ΗΠΑ στον πόλεμο κατά τζιχαντιστών, είναι μεν καλοί άνθρωποι, αλλά δεν βοήθησαν τους συμμάχους στην Νορμανδία, κατά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. «Οι Κούρδοι δεν μας βοήθησαν στον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, δεν μας βοήθησαν στη Νορμανδία. Δαπανήσαμε τεράστια ποσά για να βοηθήσουμε τους Κούρδους, με πυρομαχικά, όπλα, χρήματα. Αλλά μας αρέσουν οι Κούρδοι», είπε.

Συρία πόλεμος σήμερα: «Θα αφανίσω την οικονομία [της Τουρκίας]», απείλησε ο Αμερικανός πρόεδρος

Η Τουρκία έχει πραγματοποιήσει μέσα σε λιγότερο από 24 ώρες, πάνω από 180 επιθέσεις κατά Κουρδικών στόχων, όπως λέει το υπουργείο Άμυνας της χώρας, ωστόσο έρχονται εικόνες από γειτονιές αμάχων όπου επλήγησαν από τους βομβαρδισμούς τους. Σπίτια έχουν καταστραφεί και μάλιστα 8 άμαχοι έχουν σκοτωθεί, ενώ δεν έχει γίνει γνωστός προς το παρόν, ο αριθμός των τραυματιών. Αυτό που αναφέρουν τα ξένα ΜΜΕ, είναι πως οι βομβαρδισμοί έχουν πλήξει ακόμη και τις χριστιανικές κοινότητες, όπου υπάρχουν τουλάχιστον δύο τραυματίες, σύμφωνα με το North Press Agency. Βίντεο κυκλοφορούν στο διαδίκτυο, με αμάχους να μεταφέρονται τραυματισμένοι στα νοσοκομεία, ενώ κάνουν λόγο για προσπάθεια «αφανισμού των Κούρδων από πλευράς Τουρκίας».

Ακόμη, ο Τραμπ επισήμανε πως οι Κούρδοι πολέμησαν για λογαριασμό των ΗΠΑ εναντίον του Ισλαμικού Κράτους διότι ήθελαν να θέσουν υπό τον έλεγχό τους «τα εδάφη τους», για ίδιο συμφέρον. Οι ένοπλες δυνάμεις της Τουρκίας εξαπέλυσαν χθες, παρά τις πολλές διεθνείς προειδοποιήσεις προς την Άγκυρα να μην προχωρήσει σε τέτοια ενέργεια, επιχειρήσεις ευρείας κλίμακας εναντίον των κουρδικών δυνάμεων στη βορειοανατολική Συρία. Οι Κούρδοι αποτέλεσαν την αιχμή του δόρατος στη δράση του διεθνούς συνασπισμού υπό την ηγεσία των ΗΠΑ στη συριακή και στην ιρακινή επικράτεια εναντίον των Τζιχαντιστών του Ισλαμικού Κράτους (ΙΚ).

Οι τουρκικές αεροπορικές και χερσαίες επιχειρήσεις άρχισαν μετά την απόφαση του Τραμπ να αναδιπλωθούν Αμερικανοί στρατιωτικοί που ήταν ανεπτυγμένοι στην περιοχή. Νωρίτερα χθες ο δισεκατομμυριούχος δήλωσε πως ελπίζει ο Τούρκος ομόλογός του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να ενεργήσει με όσο πιο «λογικό» και «ανθρώπινο» τρόπο είναι δυνατόν στη Συρία, προειδοποιώντας εκ νέου πως σε διαφορετική περίπτωση, θα βρεθεί αντιμέτωπος με «τεράστιο οικονομικό τίμημα»: «Θα αφανίσω την οικονομία [της Τουρκίας]», απείλησε.

Συρία πόλεμος σήμερα: Βίντεο – από το μέτωπο

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις