Αθήνα

°C

kairos icon

Παρασκευή

07

Οκτωβρίου 2022

alphafreepress.gr / ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ / Μαρθίλια Σβάρνα Χόλιγουντ: Η Ελληνίδα με τη λαμπρή καριέρα στο εξωτερικό
ΨΥΧΑΓΩΓΙΑ

Μαρθίλια Σβάρνα Χόλιγουντ: Η Ελληνίδα με τη λαμπρή καριέρα στο εξωτερικό

Μαρθίλια Σβάρνα Χόλιγουντ: Η πρώτη της θεατρική παράσταση παίχτηκε με τεράστια επιτυχία στο Χόλιγουντ και ήδη έχει κανονίσει την επόμενη στο Λονδίνο.

Μαρθίλια Σβάρνα Χόλιγουντ: Είναι μία από τις περιπτώσεις των νέων παιδιών που κάνουν καριέρα στο εξωτερικό. Η πρώτη της θεατρική παράσταση παίχτηκε με τεράστια επιτυχία στο Χόλιγουντ και ήδη έχει κανονίσει την επόμενη στο Λονδίνο. Αμέσως μετά, ξανά Αμερική για τα γυρίσματα ταινίας. «Ηθελα να έρθω όμως πρώτα στην πατρίδα μου» λέει η Μαρθίλια Σβάρνα σημειώνοντας πως στο Λος Αντζελες, κάθε φορά που έλεγε ότι είναι Ελληνίδα, όλοι τη ρωτούσαν για το ελληνικό θέατρο και το πόσο θαυμάζουν την Επίδαυρο. «Θα φύγω αμέσως μετά για Λονδίνο, ωστόσο θα παρουσιάσουμε την παράσταση, για λίγες βραδιές στο Altera Pars στον Κεραμεικό».

Το «Our Basement» είναι το πρώτο θεατρικό έργο της Μαρθίλιας Σβάρνα στα Αγγλικά. Κατά την ολοκλήρωση των σπουδών της, στο Lee Strasberg Theatre and Film Institute, είχε την ευκαιρία να ανεβάσει αυτό το έργο στο The Marilyn Monroe Theatre του Hollywood, σε σκηνοθεσία Sharon Angela (μέλους στο παγκοσμίου φήμης Actors Studio) και το οποίο έτυχε μεγάλης και θερμής αποδοχής. Το θεατρικό έργο «Our Basement» αγγίζει θέματα όπως η μοναξιά, η ανάγκη για δημιουργία, για έρωτα, είναι ένα αληθινό έργο που εκφράζει τα όνειρα κάθε ανθρώπου, για ένα καλύτερο μέλλον. Όμως τις περισσότερες φορές μια πραγματικότητα ξυπνάει άλλες ανάγκες, όπως της επιβίωσης και επιστροφή στις ρίζες μας….. και τότε όλα μπορεί να ανατραπούν.

Μαρθίλια Σβάρνα Χόλιγουντ: «Το Σημείο Τομής» και στην Ελλάδα

«Με αγχώνει λίγο το ελληνικό κοινό γιατί είναι απαιτητικό και γνωρίζει από θέατρο» δηλώνει η Μαρθίλια Σβάρνα. «Ναι το έργο έτυχε μεγάλης αποδοχής στο εξωτερικό ωστόσο σε κάθε χώρα οι προσλαμβάνουσες είναι διαφορετικές και αυτό είναι συνάμα και συναρπαστικό». Το έργο μεταφράστηκε με τίτλο «Το Σημείο Τομής» και παίζεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα, Δευτέρα και Τρίτη στο θέατρο Altera Pars. Δύο νέοι καλλιτέχνες στα τέλη της δεκαετίας του ’60 στη Νέα Υόρκη αναζητούν ένα καλύτερο μέλλον και ονειρεύονται έναν ιδανικό κόσμο.

Η Κάρολ μετανάστρια από την Αγγλία αναζητά το αμερικάνικο όνειρο, η στενή φιλία της με τον Μπράιαν σηματοδοτεί μια νέα ζωή, για εκείνη και το φίλο της. Σε ένα υπόγειο διαμέρισμα της Νέας Υόρκης, οι δύο ζωγράφοι δημιουργούν, επαναστατούν, εξιδανικεύουν όνειρα και καταστάσεις… ώσπου οι απρόοπτες πολιτικές και κοινωνικές εξελίξεις της εποχής ανατρέπουν τα σχέδια τους και τα όνειρα τους.

Μαρθίλια Σβάρνα Χόλιγουντ: Οι λόγοι που έγραψε ένα έργο του ’60

«Ξεκίνησα να γράφω αυτό το έργο λίγο πριν τελειώσω τις σπουδές μου στη σχολή Lee Strasberg. Επηρεασμένη από την φύση του Method Acting που διδάχτηκα εκεί, αποφάσισα να γράψω ένα νατουραλιστικό κείμενο, σχεδόν κινηματογραφικό, το οποίο μέσα του περικλείει πολλά θέματα που με απασχολούσαν και βίωνα η ίδια εκείνη την περίοδο. Όπως για παράδειγμα η μοναξιά, η απόσταση από οτιδήποτε δικό μου, το βάρος των προσδοκιών του κόσμου… Το γεγονός ότι η ιστορία διαδραματίζεται το ‘60 και το ‘70 είναι αποκλειστικό αποτέλεσμα των μουσικών προτιμήσεων μου και της ρομαντικής διάθεσης της «εποχής χωρίς ιντερνετ», και χωρίς όλα τα μέσα της δικής μου εποχής.

Δεν γράφτηκε για πολιτικούς λόγους, ούτε γιατί δεν ήθελα να «ακουμπήσω» τη σημερινή εποχή. Ίσα ίσα, κάνω έναν παραλληλισμό των εποχών και τον «προβλημάτων», τα οποία, απ´ ότι φαίνεται, είναι ακόμα τα ίδια με τότε». Μετά το Λονδίνο και μέσα στην άνοιξη η Μαρθίλια Σβάρνα ξεκινάει γυρίσματα για τη ταινία «Man of god», μία αμερικανική κινηματογραφική παραγωγή.

Δείτε το τρέιλερ από «Το Σημείο Τομής»

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις