Αθήνα

°C

kairos icon

Πέμπτη

25

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΠΟΛΙΤΙΚΗ / Μεταναστευτικό Μητσοτάκης Βουλή: Το πρόβλημα που αντιμετωπίζουμε δεν είναι πλέον προσφυγικό
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μεταναστευτικό Μητσοτάκης Βουλή: Το πρόβλημα που αντιμετωπίζουμε δεν είναι πλέον προσφυγικό

Μεταναστευτικό Μητσοτάκης Βουλή: Το ζήτημα ήλθε για να μείνει και η αντιμετώπισή του χρειάζεται εθνική ομοψυχία και ευρωπαϊκή αλληλεγγύη, τόνισε ο πρωθυπουργός.

Μεταναστευτικό Μητσοτάκης Βουλή: Εγκαινιάζοντας την «Ώρα του Πρωθυπουργού» με την επίκαιρη ερώτηση του γραμματέα του ΜέΡΑ 25 Γιάνη Βαρουφάκη, ο Κυριάκος Μητσοτάκης εξέφρασε φόβους ότι το φαινόμενο θα ενταθεί. Στη συνέχεια, παρουσίασε σχέδιο 4 σημείων, σύμφωνα με το οποίο αλλάζει ο τρόπος χορήγησης ασύλου, δημιουργούνται κλειστά προαναχωρησιακά κέντρα για όσους δεν δικαιούνται άσυλο, ενώ αλλάζει και το πλαίσιο λειτουργίας με τις ΜΚΟ ώστε «να ξεκαθαρίσει η ήρα από το στάρι».

Κατηγόρησε την προηγούμενη κυβέρνηση για τυχοδιωκτική και ιδεοληπτική πολιτική και τόνισε πως τα τελευταία 4 χρόνια έγιναν μόλις 1806 επαναπροωθήσεις και πως στόχος είναι οι επιστροφές να φθάσουν τις 10.000 μέσα στο 2020. Διαμήνυσε πως θα μπουν κανόνες που θα πρέπει όλοι να εφαρμόζουν και πως όσοι τους αρνούνται θα παραπέμπονται στη διαδικασία επιστροφής. Αναφερόμενος στην προκλητική συμπεριφορά της Τουρκίας, την κάλεσε να αναλάβει τις ευθύνες της και αντιληφθεί ότι δεν γίνεται να εκβιάζει χρησιμοποιώντας στο προσφυγικό. Αποκάλυψε ότι υπάρχει θέμα εθνικής ασφάλειας από την έως τώρα ανεξέλεγκτη είσοδο νεαρών ατόμων, που δεν μοιάζουν –όπως είναι- με κατατρεγμένους και διαθέτουν αρκετά χρήματα.

Μεταναστευτικό Μητσοτάκης Βουλή: Επίκαιρη ερώτηση Βαρουφάκη

Τη διαφωνία του με τον διαχωρισμό του όρου πρόσφυγας και μετανάστης εξέφρασε ο Γιάνης Βαρουφάκης, καλώντας τον πρωθυπουργό να απαντήσει εάν θα βάλει λουκέτο στη Μόρια. Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι η Μόρια αντέχει 3.500 με 4000 πρόσφυγες και μετανάστες και έχει πολύ περισσότερο κόσμο σήμερα. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεσμεύτηκε ότι “θα μειωθεί ο αριθμός στο επίπεδο που μπορεί να διαχειριστεί η Μόρια. Αν κλείσει η Μόρια, πρέπει να φτιάξουμε ένα άλλο κέντρο στη Μυτιλήνη”.

Μεταναστευτικό Μητσοτάκης Βουλή: Αιχμές κατά του ΣΥΡΙΖΑ

Παράλληλα, ο κ. Μητσοτάκης άφησε αιχμές κατά της προηγούμενης κυβέρνησης τονίζοντας πως το παράδοξο είναι ότι η νέα κυβέρνηση παρέλαβε 69.387 εκκρεμείς αιτήσεις ασύλου και ασκείται κριτική από εκείνους που για ιδεοληπτική πολιτική δεν έκαναν τίποτα. Τόνισε πως η OLAF έχει εγκατασταθεί μόνιμα στην Ελλάδα και ερευνά την διασπάθιση κονδυλίων για τους μετανάστες. Έκανε λόγο για πολιτική υποκρισίας εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ και απουσία προστασίας των συνόρων, λέγοντας: Ας πάψουν να είναι τιμητές.

Ο κ. Μητσοτάκης σημείωσε ότι θα δοθεί βάρος στην ανακούφιση των νησιών, ενώ θα καταρτιστεί όπως είπε λίστα ασφαλών τρίτων χωρών αλλά και η ανάδειξη του ζητήματος σε διεθνές επίπεδο. Το έκανε είπε στην ομιλία του στον ΟΗΕ και θα το επαναλάβει. Εξήγησε ότι το μεταναστευτικό είναι ένα θέμα ευρείας κλίμακας που απαιτεί συνολική αντιμετώπιση με βάση το κεκτημένο της Ένωσης ενώ αναφέρθηκε σε πιέσεις που ασκεί η κυβέρνηση ώστε να επικαιροποιηθεί η συμφωνία με την Τουρκία ώστε να αναγνωρίσει η Άγκυρα επιστροφές και από την ενδοχώρα.

Μεταναστευτικό Μητσοτάκης Βουλή: Εθνική ομοψυχία και ευρωπαϊκή αλληλεγγύη

Ολοκλήρωσε την πρωτολογία του λέγοντας το ζήτημα ήρθε για να μείνει, καθώς η Ευρώπη θα είναι μαγνήτης και το φαινόμενο θα συνεχιστεί και πιθανότατα θα ενταθεί. Χρειάζεται ωριμότητα και σχέδιο ώστε το πρόβλημα να αντιμετωπιστεί γόνιμα.  Ακόμη, ο πρωθυπουργός στάθηκε στην ανάγκη να επικαιροποιηθεί η συμφωνία ΕΕ- Τουρκίας για το μεταναστευτικό/προσφυγικό. Υπογράμμισε ότι και η Άγκυρα έχει τη δυνατότητα να ελέγξει τις ροές και δεν πρέπει η Τουρκία να δείχνει ότι αντιμετωπίζει το ζήτημα ως στοιχείο διαπραγμάτευσης. Επισήμανε, τέλος, πως το μεταναστευτικό ήλθε για να μείνει και πως χρειάζεται εθνική ομοψυχία αλλά και ευρωπαϊκή αλληλεγγύη.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις