Αθήνα

°C

kairos icon

Πέμπτη

18

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ / Ελλάδα στις αγορές: Κυβερνητικό σχέδιο δράσης για να διατηρηθεί η πρόσβαση
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ελλάδα στις αγορές: Κυβερνητικό σχέδιο δράσης για να διατηρηθεί η πρόσβαση

Ελλάδα στις αγορές: Η διατήρηση της πρόσβασης στις αγορές αποτελεί έναν από τους βασικούς στόχους του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης.

Ελλάδα στις αγορές: Παρά το γεγονός ότι μέχρι το τέλος της χρονιάς δεν υπάρχει η παραμικρή ανάγκη ρευστού, η κυβέρνηση αναμένεται να προβεί σε κινήσεις διαχειριστικού χαρακτήρα για να διασφαλίσει τη σχέση της Ελλάδας με τις αγορές. Πρωτοβουλίες θα ληφθούν και για το ευαίσθητο ζήτημα του Χρέους. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρώτος στόχος είναι να απαλλαγεί η Ελληνική Δημοκρατία από τα αχρείαστα ακριβά δάνεια, πρωτίστως του ΔΝΤ -κάτι που έχει ήδη δρομολογηθεί. Από εκεί και πέρα, αν και θα ήταν επιθυμητή ανάλογη εξαγορά ακριβών ομολόγων, που έχουν στα χαρτοφυλάκια τους η ΕΚΤ και οι Κεντρικές Τράπεζες, τα νομικά εμπόδια (νομισματική χρηματοδότηση) καθιστούν το εγχείρημα αβέβαιο και σίγουρα χρονοβόρο.

Επιθυμητό είναι, επίσης, το «σκούπισμα» των ομολόγων που δεν μπήκαν στο PSI και παραμένουν στα χέρια ιδιωτών. Στις επαφές που έγιναν επί αμερικανικού εδάφους τις προηγούμενες εβδομάδες, με εκπροσώπους των «μεγάλων», δηλαδή επενδυτικών τραπεζών και funds, αυτό ήταν ένα από τα θέματα που συζητήθηκαν. Σύμφωνα με πληροφορίες του δημοσιογράφου, Γιώργου Παππού, το ενδιαφέρον συμμετοχής σε swaps που είναι πολύ πιθανόν να “τρέξουν” λίαν προσεχώς, ήταν έντονο. Αυτή τη στιγμή, το σύνολο του ελληνικού Χρέους που βρίσκεται στα χέρια ιδιωτών ανέρχεται σε περίπου 46 δισ. ευρώ. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι έγιναν συσκέψεις στο υπουργείο Οικονομικών με τη συμμετοχή του ΟΔΔΗΧ, όπου και αναλύθηκαν όλα τα δεδομένα. «Οι επιλογές είναι πολλές, όχι μία», σημειώνουν αρμόδιες πηγές, με τις πληροφορίες να αναφέρουν ότι υπάρχουν ακόμα και εισηγήσεις για πολύ τολμηρά βήματα π.χ. έκδοση 15ετούς ομολόγου, χωρίς όμως να έχουν πιθανότητες υλοποίησης.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις