Αθήνα

°C

kairos icon

Σάββατο

27

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟ / Απάτη: Κλέβουν τραπεζικές κάρτες από εισόδους πολυκατοικιών
ΕΛΛΑΔΑ

Απάτη: Κλέβουν τραπεζικές κάρτες από εισόδους πολυκατοικιών

Απάτη: Τα μέλη της εμφανίζονται στο τηλέφωνο ως τραπεζικοί υπάλληλοι και αποσπούν τα προσωπικά στοιχεία των κατόχων.

Απάτη: Αφαιρούν από κυτία αλληλογραφίας πολυκατοικιών ταχυδρομική αλληλογραφία τραπεζικών ιδρυμάτων που περιέχουν νεοεκδοθείσες χρεωστικές κάρτες, λόγω αντικατάστασης-λήξης των παλαιών. Ακολούθως, επικοινωνούν με τους νόμιμους κατόχους των καρτών και προσποιούμενοι υπαλλήλους των τραπεζικών ιδρυμάτων, τους πείθουν να γνωστοποιήσουν προσωπικά τους στοιχεία, τα οποία είναι απαραίτητα για την ενεργοποίηση των καρτών. Στη συνέχεια επικοινωνούν με τα Τμήματα Εξυπηρέτησης πελατών των τραπεζικών ιδρυμάτων και υποδυόμενοι τους πελάτες-κατόχους των χρεωστικών καρτών, προβαίνουν σε ταυτοποίηση των στοιχείων ταυτότητας, με βάση τα στοιχεία που τους είχαν γνωστοποιήσει οι νόμιμοι κάτοχοι των καρτών, επιτυγχάνοντας έτσι την ενεργοποίηση των καρτών!

Εν τέλει, χρησιμοποιούν τις χρεωστικές κάρτες για την πραγματοποίηση αναλήψεων από ATM’S, συναλλαγών με POS, καθώς και για αγορές στο διαδίκτυο! Όλα αυτά προέρχονται από την ψηφιακή έρευνα των αστυνομικών της δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος και μετά την εξιχνίαση υπόθεσης απάτης με χρήση κάρτας πληρωμών.

από τον Πέτρο Καρσιώτη

Απάτη: Συνελήφθη ένα άτομο, αναζητούνται οι συνεργοί

Σχηματίσθηκε ήδη δικογραφία τακτικής διαδικασίας σε βάρος ημεδαπού, αλλά υπάρχει η βάσιμη υποψία ότι δρουν και συνεργοί οι οποίοι δεν έχουν εντοπιστεί. Η διερεύνηση της υπόθεσης, όπως ανακοινώθηκε, ξεκίνησε ύστερα από καταγγελία πολίτη, σύμφωνα με την οποία, άγνωστος ιδιοποιήθηκε παρανόμως και ενεργοποίησε νεοεκδοθείσα χρεωστική του κάρτα και ακολούθως τη χρησιμοποίησε σε συναλλαγές μέσω διαδικτύου. Συγκεκριμένα, πληροφορεί η Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, ο άνθρωπος αυτός, έλαβε τηλεφωνική κλήση, από άγνωστο άτομο που εμφανίστηκε ως υπάλληλος τραπεζικού ιδρύματος!

Γνωστοποίησε τα προσωπικά του στοιχεία

Με το πρόσχημα ότι επίκειται η λήξη της χρεωστικής του κάρτας, τον έπεισε να του γνωστοποιήσει τα προσωπικά του στοιχεία, προκειμένου να του αποσταλεί η νέα χρεωστική του κάρτα. Στη συνέχεια, όμως, ο καταγγέλλων, διαπίστωσε πως η νεοεκδοθείσα χρεωστική του κάρτα, ενεργοποιήθηκε εν αγνοία του, χωρίς να έχει περιέλθει στην κατοχή του και χρησιμοποιήθηκε για τη διενέργεια συναλλαγών. Τα δεδομένα αυτά, τέθηκαν υπόψη της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών και παραγγέλθηκε η διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης για ανακάλυψη των αγνώστων δραστών. Ακολούθησε αστυνομική και ψηφιακή – διαδικτυακή έρευνα, που είχαν ως αποτέλεσμα τη διακρίβωση της εμπλοκής του ημεδαπού στην υπόθεση.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις