Αθήνα

°C

kairos icon

Κυριακή

26

Μαΐου 2024

alphafreepress.gr / ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ / Επανυπολογισμός συντάξεων: Πώς θα βρείτε τα εκκαθαριστικά
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Επανυπολογισμός συντάξεων: Πώς θα βρείτε τα εκκαθαριστικά

Επανυπολογισμός συντάξεων: Από σήμερα τα εκκαθαριστικά στην ιστοσελίδα του ΕΦΚΑ

Επανυπολογισμός συντάξεων: Αναρτώνται την 1η Οκτωβρίου, τα εκκαθαριστικά των συντάξεων που επανυπολογίστηκαν, μετά τις διορθώσεις στο νόμο Κατρούγκαλου. Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις, ο επανυπολογισμός θα φανερώσει αυξήσεις από 3% έως και κατά 7% σε κύριες συντάξεις, ξεκινώντας από τα 20 ευρώ και φθάνοντας έως τα 120 ευρώ -ανάλογα με το ύψος της σύνταξης. Στα ενημερωτικά σημειώματα για τις συντάξεις που αναρτώνται σήμερα στην ιστοσελίδα του ΕΦΚΑ περιλαμβάνονται:

Εθνική σύνταξη: Το ποσό θα κυμαίνεται μεταξύ 345,6 ευρώ (για 15 έτη ασφάλισης) και 384 ευρώ (για όσους συνταξιοδοτήθηκαν μετά από τουλάχιστον 20 έτη ασφάλισης). Ανταποδοτική σύνταξη: Αφορά τις εισφορές που είχε καταβάλλει ο συνταξιούχος στον ασφαλιστικό του βίο και υπολογίζεται με βάση τις συντάξιμες αποδοχές, τον χρόνο ασφάλισης και τα ετήσια ποσοστά αναπλήρωσης.
Προσωπική διαφορά: Προκύπτει από τη διαφορά ανάμεσα στο καταβλητέο ποσό πριν από τον Μάιο του 2016 και το ποσό που βγαίνει από τον επανυπολογισμό.

Στα εκκαθαριστικά των συντάξεων δεν θα περιλαμβάνονται μνημονιακές κρατήσεις και συγκεκριμένα οι περικοπές που είχαν φέρει οι νόμοι 4051 και 4093, οι οποίοι κρίθηκαν αντισυνταγματικοί το 2015, από το ΣτΕ. Από τις κρατήσεις θα εμφανίζονται μόνο η Ειδική Εισφορά Αλληλεγγύης και η εισφορά υγείας.

Τα νέα εκκαθαριστικά αφορούν περίπου 1,7 εκατομμύριο συνταξιούχων που ελάμβαναν τις λεγόμενες «παλαιές» συντάξεις, δηλαδή όσες καταβάλλονταν έως και τις 12 Μαΐου του 2016, προ της εφαρμογής του νόμου Κατρούγκαλου. Οι εν λόγω συντάξεις επανυπολογίστηκαν και απονέμονται διορθωμένες από τον περασμένο Ιανουάριο. Η συγκεκριμένη κατηγορία συνταξιούχων δεν έχει λάβει ενημερωτικά σημειώματα, με αποτέλεσμα να μη γνωρίζουν το αποτέλεσμα του επανυπολογισμού.

Συντάξεις: Πώς θα δείτε τα εκκαθαριστικά

Οι ενδιαφερόμενοι συνταξιούχοι καλούνται να επισκεφθούν την ιστοσελίδα του ΕΦΚΑ για να δουν τα ενημερωτικά σημειώματα για τις συντάξεις τους. Η ιστοσελίδα του ΕΦΚΑ βρίσκεται στη διεύθυνση efka.gov.gr. Αμέσως μετά την είσοδο στην ιστοσελίδα, θα πρέπει να εντοπίσετε το σημείο που γράφει «Ηλεκτρονικές υπηρεσίες για Συνταξιούχους» και να επιλέξετε το «Εκτύπωση μηνιαίου ενημερωτικού σημειώματος».

Μέσω της Ηλεκτρονικής Υπηρεσίας αυτής «Ενημερωτικό Σημείωμα Συντάξεων», έχετε τη δυνατότητα πληκτρολογώντας τα απαιτούμενα ασφαλιστικά σας στοιχεία (Αριθμό Μητρώου, Αριθμού Μητρώου ΔΙΑΣ) να ενημερώνεστε σε μηνιαία βάση, από την ημερομηνία πίστωσης του τραπεζικού σας λογαριασμού και μετά, για το πώς διαμορφώνεται η μηνιαία πληρωμή της σύνταξης σας αναλυτικά.

Η υπηρεσία αυτή απευθύνεται στους συνταξιούχος του ΕΦΚΑ (τέως ΙΚΑ- ΕΤΑΜ, τ.ΤΑΠ-ΟΤΕ, τ.ΤΣΠ-ΑΤΕ, τ.ΤΑΠ-ΕΤΒΑ, τ.ΤΥΔΚΥ, τ.ΤΑΠ ΔΕΗ, τ.ΤΑΠΙΛΤ, τ.ΤΑΠΤΠ, τ.ΤΕΑΠΕΤΕ, τ.ΤΣΑΥ) καθώς και του ΕΤΕΑ(τ.ΕΤΕΑΜ) – έως 08/2016.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις