Αθήνα

°C

kairos icon

Παρασκευή

26

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΕΞΩΦΥΛΛΟ / Συμφωνία Πρεσπών: Επιτήρηση και αναχαίτιση από ελληνική πολεμική αεροπορία στη γείτονα
ΩΣ ΕΠΑΚΟΛΟΥΘΟ ΤΗΣ ΣΥΜΦΩΝΙΑΣ ΤΩΝ ΠΡΕΣΠΩΝ

Συμφωνία Πρεσπών: Επιτήρηση και αναχαίτιση από ελληνική πολεμική αεροπορία στη γείτονα

Συμφωνία Πρεσπών: Στη συμφωνία προβλέπεται η αναχαίτιση αεροσκαφών που σχεδιάζουν να διενεργήσουν τρομοκρατικές ενέργειες εις βάρος της γείτονος.

Συμφωνία Πρεσπών: Όχι δεν πρόκειται για κάποιο πολεμικό ανακοινωθέν, αλλά για απότοκο της Συμφωνίας των Πρεσπών, του οποίου η τεχνική συμφωνία υπεγράφη μόλις χθες. Στη Συμφωνία, λοιπόν, των Πρεσπών, μεταξύ άλλων, προβλέπεται και η αναχαίτιση αεροσκαφών που σχεδιάζουν να διενεργήσουν τρομοκρατικές επιθέσεις εις βάρος της γείτονος. Όλα αυτά στο πλαίσιο της αναβάθμισης των ενόπλων δυνάμεων της γειτονικής χώρας με τις νατοϊκές προδιαγραφές. Ούτως ή άλλως δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι η όλη πίεση που ασκήθηκε από το εξωτερικό στην Ελλάδα για την υπογραφή της συμφωνίας ήταν για αυτόν ακριβώς τον λόγο, την ένταξη των Σκοπίων στις ευρωατλαντικές δομές και την απομάκρυνση του εναγκαλισμού που επιχειρούσε η Ρωσία. Ελληνικά μαχητικά αεροσκάφη, λοιπόν, θα επιτηρούν από εδώ και στο εξής τον εναέριο χώρο της Βόρειας Μακεδονίας.

Θυμίζουμε ότι η σχετική απόφαση είχε ληφθεί από τον τέως υπουργό Εθνικής Άμυνας Ευάγγελο Αποστολάκη σε συνεργασία με την τότε ομόλογό του στη Βόρεια Μακεδονία Ραντμίλα Σεκαρίνσκα. Ωστόσο, χθες υπεγράφη και τυπικά η σχετική τεχνική συμφωνία (Technical Agreement) μεταξύ του αρχηγού του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Αμυνας (ΓΕΕΘΑ) πτέραρχου Χρήστου Χριστοδούλου και του αρχηγού των ενόπλων δυνάμεων της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας Lieutenant General Vasko Gjurchinovski στην έδρα του Γ΄ Σώματος Στρατού στη Θεσσαλονίκη.

Συμφωνία Πρεσπών: Εκτοπισμός άλλων υποψηφίων

Η συμφωνία αφορά συγκεκριμένα την αστυνόμευση του εναέριου χώρου (Air Policing) της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας, από ελληνικά μαχητικά αεροσκάφη, ενώ στη συνάντηση, σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση, συζητήθηκαν θέματα «αμοιβαίου ενδιαφέροντος». Η συγκεκριμένη εξέλιξη εκτοπίζει άλλους επίδοξους «προστάτες», που θα ήθελαν να αυξήσουν τη επιρροή τους στη γείτονα. Πρώτα από όλα τη Βουλγαρία, η οποία έχει μια σχέση αγάπης-μίσους για το κρατίδιο. Αγάπης αφενός γιατί το θεωρεί εθνικό της παρακλάδι (γι’ αυτό και δεν αναγνωρίζει τίποτε σχετικά με μακεδονική καταγωγή) και μίσους γιατί τα Σκόπια επέλεξαν να αποσχηματισθούν από τον εθνικό κορμό και να αυτοπροσδιοριστούν ως Μακεδόνες.

Και η Τουρκία στους ενδιαφερόμενους

Το σημαντικότερο όμως είναι ότι αποφεύχθηκε η εμπλοκή της Τουρκίας, που επιθυμούσε διακαώς την αύξηση της επιρροής της στην περιοχή. Ούτως ή άλλως στα Σκόπια υπάρχει αυξημένο μουσουλμανικό στοιχείο αλβανικής ή και αμιγώς τουρκικής καταγωγής. Επίσης, έχει απλώσει το χέρι της στην Αλβανία και ήδη διατηρεί εκεί βάση ελικοπτέρων. Μια ενδεχόμενη επέκταση της επιρροής της στη Βόρεια Μακεδονία θα περικύκλωνε σχεδόν την Ελλάδα. Η Τουρκία, μάλιστα, είχε συνδέσει την επιτήρηση του FIR της Βόρειας Μακεδονίας με τη δημιουργία τουρκικής στρατιωτικής βάσης βόρεια του Πολυκάστρου Κιλκίς.

Συμβολή στη βαλκανική σταθερότητα

Πρόκειται για μία σημαντική συμφωνία για τη σταθερότητα στην περιοχή των Βαλκανίων και την αναβάθμιση της ελληνικής επιρροής, που γίνεται σημαντικότερη αν αναλογιστεί κανείς πως η Ελλάδα με αεροσκάφη της ήδη επιτηρεί τον εναέριο χώρο άλλων δύο βαλκανικών κρατών, του Μαυροβουνίου και της Αλβανίας.​​​

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις