Αθήνα

°C

kairos icon

Πέμπτη

25

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΕΛΛΑΔΑ / Απεργία ΜΜΜ 2/10/19: Ταλαιπωρία την Τετάρτη – ΔΕΗ και τράπεζες στις κινητοποιήσεις
ΕΛΛΑΔΑ

Απεργία ΜΜΜ 2/10/19: Ταλαιπωρία την Τετάρτη – ΔΕΗ και τράπεζες στις κινητοποιήσεις

Απεργία ΜΜΜ 2/10/19: Σε νέα πανελλαδική απεργία προχωρούν αύριο, Τετάρτη 2 Οκτωβρίου, αρκετά εργατικά συνδικάτα, με αφορμή το αναπτυξιακό νομοσχέδιο της κυβέρνησης.

Απεργία ΜΜΜ 2/10/19: Μπλακ άουτ αναμένεται την Τετάρτη 2 Οκτωβρίου στην Αθήνα καθώς οι εργαζόμενοι στα περισσότερα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς έχουν εξαγγείλει 24ωρες απεργίες σε ένδειξη διαμαρτυρίας για εργασιακές διατάξεις του αναπτυξιακού πολυνομοσχεδίου. Συγκεκριμένα, χωρίς μετρό καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας θα παραμείνει η πρωτεύουσα ύστερα από την απόφαση του Σωματείου Λειτουργίας εργαζομένων Μετρό. Την Τετάρτη ακινητοποιημένοι θα είναι οι συρμοί των γραμμών 2 και 3, ενώ αναμένονται αύριο το πρωί οι αποφάσεις των εργαζομένων στη γραμμή 1 (πρώην ηλεκτρικός σιδηρόδρομος).

Επιπλέον οι εργαζόμενοι στο μετρό εξήγγειλαν και στάση εργασίας για την επόμενη ημέρα, την Πέμπτη 3 Οκτωβρίου από τις 12 το μεσημέρι έως τις 3 μετά το μεσημέρι διαμαρτυρόμενοι για την μη εφαρμογή της Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας, η οποία έχει υπογραφεί από τον περασμένο Ιούνιο. Την Τετάρτη, ημέρα της γενικής απεργίας, τα λεωφορεία και τα τρόλεϊ θα κινηθούν από τις 9 το πρωί έως τις 9 το βράδυ καθώς στην έναρξη και τη λήξη της βάρδιας οι εργαζόμενοι έχουν εξαγγείλει στάσεις εργασίας. Ωστόσο, όπως συμβαίνει κάθε φορά, πλήρης αποκατάσταση των δρομολογίων δεν πρέπει να αναμένεται πριν τις 10 το πρωί της Τετάρτης, ενώ και τα τελευταία δρομολόγια των οδικών μέσων θα αναχωρήσουν περίπου μία ώρα πριν την έναρξη της στάσης εργασίας, δηλαδή στις 8 το βράδυ.

Απεργία ΜΜΜ 2/10/19: Και η ΤΡΑΙΝΟΣΕ

24ωρη απεργία για την Τετάρτη 2 και την Πέμπτη 3 Οκτωβρίου έχει εξαγγείλει και η Πανελλήνια Ομοσπονδία Σιδηροδρομικών, κινητοποιήσεις οι οποίες εφόσον υλοποιηθούν, θα κρατήσουν ακινητοποιημένες τις αμαξοστοιχίες της ΤΡΑΙΝΟΣΕ, τους συρμούς του Προαστιακού Σιδηροδρόμου, ενώ δε θα εξυπηρετείται και το μετρό μέχρι το Αεροδρόμιο με τα δρομολόγια να καταλήγουν στο σταθμό Δουκίσσης Πλακεντίας.

Στον χορό των κινητοποιήσεων μπαίνει την Τετάρτη 2 Οκτωβρίου η ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ καθώς με ομόφωνη απόφαση του Δ.Σ προκήρυξε εικοσιτετράωρη απεργία, αντιδρώντας με αυτό τον τρόπο στις ρυθμίσεις του πολυνομοσχεδίου της κυβέρνησης που – όπως υποστηρίζει – «πλήττουν σημαντικά εργατικά δικαιώματα».

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, «οι εργαζόμενοι σε όλη τη χώρα αντιδρούν στο πολυνομοσχέδιο που ‘ακυρώνει’ τις ελεύθερες συλλογικές διαπραγματεύσεις και υποβαθμίζει το συνταγματικό δικαίωμα της απεργίας».

«Το ‘αναπτυξιακό Πολυνομοσχέδιο» της κυβέρνησης φέρνει νέα αντεργατικά μέτρα και ισοπεδώνει τα εργασιακά δικαιώματα προς όφελος των επενδυτών στους οποίους προσφέρει ‘γη και ύδωρ’» σημειώνει. Η ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ διεκδικεί παράλληλα «έμπρακτα μέτρα για την αντιμετώπιση της ανεργίας, την αύξηση μισθών και συντάξεων και τη θωράκιση της κοινωνικής ασφάλισης». Ζητάμε ακόμα «την ακύρωση των ιδιωτικοποιήσεων επιχειρήσεων στρατηγικού χαρακτήρα που βάζουν σε κίνδυνο τα βασικά κοινωνικά αγαθά όπως το ηλεκτρικό ρεύμα».

Απεργία 2/10/19: Κλειστές οι τράπεζες

Επίσης στην απεργία της τετάρτης θα συμμετάσχει και Εκτελεστική Γραμματεία της Ομοσπονδίας Τραπεζοϋπαλληλικών Οργανώσεων Ελλάδας (ΟΤΟΕ). Ως εκ τούτου οι τράπεζες θα παραμείνουν τη συγκεκριμένη ημέρα κλειστές.

Συγκεκριμένα, η ΟΤΟΕ ζητά από την κυβέρνηση:

«- Να πάρει πίσω τις παρεμβάσεις της για τις Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας και τη Διαιτησία. Παρεμβάσεις που εκθεμελιώνουν όλο το σύστημα των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας και των εργασιακών δικαιωμάτων στη χώρα, ενω πυροδοτούν ένα νέο κύκλο εσωτερικής υποτίμησης, μείωσης μισθών και υποβάθμισης της εργασίας.

– Να σεβαστεί τις αρχές της ευνοϊκότερης ρύθμισης και της επέκτασης των ΣΣΕ,  τα συνταγματικά δικαιώματα και τη συλλογική αυτονομία

– Να αποκαταστήσει πλήρως την ομαλότητα στις εργασιακές σχέσεις και να επαναφέρει το 6μηνο επέκτασης της διάρκειας των ΣΣΕ μετά τη λήξη τους, καθώς και την πλήρη μετενέργεια των όρων τους».

Απεργία 2/10/19: Τι θα ισχύσει με τα σχολεία

Εκτός από τη συμμετοχή της στην κινητοποίηση της ΑΔΕΔΥ την Τετάρτη η ΟΛΜΕ αποφάσισε να πραγματοποιήσει συγκέντρωση διαμαρτυρίας στις 4 Οκτωβρίου 2019 στις 13.00 στο υπουργείο Παιδείας. Η ΟΛΜΕ κήρυξε διευκολυντική στάση εργασίας 11πμ – 2μμ για το πρωινό ωράριο και αντίστοιχες 3ωρες για το απογευματινό και το εσπερινό ωράριο.

Απεργία 2/10/19: Δάσκαλοι ΔΟΕ

Η ΔΟΕ και οι δάσκαλοι θα συμμετάσχουν την ίδια μέρα στη συγκέντρωση διαμαρτυρίας, που θα πραγματοποιηθεί από κοινού με το ΕΚΑ και άλλα σωματεία, στις 11.00 π.μ., στην πλατεία Κλαυθμώνος.

Διοργανώνει παράλληλα από κοινού με την ΟΛΜΕ συγκέντρωσης διαμαρτυρίας την Παρασκευή 4 Οκτωβρίου 2019 στις 13.00 στο υπουργείο Παιδείας (με κήρυξη τρίωρης στάσης εργασίας τις τρεις τελευταίες ώρες του πρωινού κύκλου – τρεις πρώτες του απογευματινού) «για την ανατροπή των πολιτικών λιτότητας και υποβάθμισης της δημόσιας εκπαίδευσης και την έμπρακτη αναγνώριση του ρόλου και της προσφοράς του εκπαιδευτικού, προτάσσοντας και διεκδικώντας την ικανοποίηση του συνόλου των αιτημάτων μας».

Η Ομοσπονδία θα πραγματοποιήσει κύκλο έκτακτων Γενικών Συνελεύσεων από σήμερα μέχρι και 18/10/2019, με σκοπό τη χάραξη των επόμενων αγωνιστικών βημάτων διεκδίκησης των αιτημάτων του κλάδου.

Απεργία ΜΜΜ 2/10/19: Δείτε αναλυτικά

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις