Αθήνα

°C

kairos icon

Παρασκευή

26

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ / Οικονομία: Χαμήλωμα του πήχη των πρωτογενών πλεονασμάτων
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Οικονομία: Χαμήλωμα του πήχη των πρωτογενών πλεονασμάτων

Οικονομία: Οι συνθήκες σήμερα στην αγορά αφήνουν περισσότερα περιθώρια δημοσιονομικών ελιγμών, χωρίς να τεθεί σε κίνδυνο η βιωσιμότητα του χρέους.

Οικονομία: Την ανάγκη να χαμηλώσει ο πήχης των πρωτογενών πλεονασμάτων για να δοθούν ανάσες στην οικονομία επεσήμανε ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος κ. Γιάννης Στουρνάρας σε ομιλία του σε εκδήλωση, που οργάνωσε το Ίδρυμα «Σταύρος Νιάρχος», στο πανεπιστήμιο του Γιέιλ. Ο κ. Στουρνάρας εξήγησε πως οι συνθήκες σήμερα στην αγορά αφήνουν περισσότερα περιθώρια δημοσιονομικών ελιγμών, χωρίς να τεθεί σε κίνδυνο η βιωσιμότητα του χρέους, και τάχθηκε υπέρ μίας λύσης με οφέλη τόσο για την Ελλάδα όσο και για τους πιστωτές της. Σύμφωνα με τον διοικητή της ΤτΕ υπάρχουν «επαρκείς λόγοι» για τη μείωση του στόχου του πρωτογενούς πλεονάσματος, αλλά και «άφθονος χώρος» για μία συμβιβαστική λύση.

Αυτή, όπως εξήγησε, θα ήταν να χαμηλώσουν οι στόχοι με αντάλλαγμα την επιτάχυνση των μεταρρυθμίσεων. «Το αποτέλεσμα θα είναι μία κατάσταση win-win για την Ελλάδα και τους εταίρους της στην Ε.Ε., δεδομένου ότι η χώρα θα έχει τη δυνατότητα να επιστρέψει ταχύτερα σε υψηλότερους ρυθμούς ανάπτυξης, που θωρακίζουν τη βιωσιμότητα του χρέους και την αποπληρωμή των δανείων» τόνισε, προσθέτοντας ότι οι κίνδυνοι που συνδέονται με εξωτερικούς παράγοντες επίσης δικαιολογούν τη μείωση του επίσημου στόχου.

Οικονομία: Η ανάπτυξη κατά Στουρνάρα

Ο κ. Στουρνάρας υπενθύμισε πως η κεντρική τράπεζα προβλέπει ρυθμούς ανάπτυξης 1,9% το 2019 και άνω του 2% το 2020. Αν και το γεγονός ότι η ελληνική οικονομία ανακάμπτει από μία βαθιά κρίση αντισταθμίζει σε έναν βαθμό την παγκόσμια επιβράδυνση, σοβαρές προκλήσεις, που έχουν να κάνουν με την «κληρονομιά της κρίσης» επιμένουν, προειδοποίησε. Μεταξύ άλλων, το υψηλό δημόσιο χρέος ως ποσοστό του ΑΕΠ, ο μεγάλος όγκος των κόκκινων δανείων και η υψηλή μακροπρόθεσμη ανεργία. Ως βαρίδι στις μακροπρόθεσμες προοπτικές ανάπτυξης λειτουργούν επίσης όπως υπογράμμισε το brain drain (η φυγή καταρτισμένου δυναμικού στο εξωτερικό) και τα χαμηλά επίπεδα επενδύσεων. Και ο ενάρετος κύκλος που οδηγεί σε ανάπτυξη άνω του 3%.

Υπό τις συνθήκες αυτές επεσήμανε ότι η κυβέρνηση θα πρέπει να εφαρμόσει τη μεταρρυθμιστική της ατζέντα «το ταχύτερο δυνατό». Κάτι τέτοιο θα ανοίξει το δρόμο για την κατάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας στην πιστοληπτική αξιολόγηση και την ένταξη των ελληνικών ομολόγων στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ. Αυτό με τη σειρά του θα οδηγήσει σε ακόμη μεγαλύτερη μείωση του κόστους δανεισμού της χώρας, δίνοντας ώθηση στην ανάπτυξη και βελτιώνοντας τη βιωσιμότητα του χρέους. Σε ένα τέτοιο ευνοϊκό σενάριο, η ελληνική οικονομία θα μπορούσε να ανεβάσει τους ρυθμούς ανάπτυξης πάνω από το 3% μέσω αύξησης των επενδύσεων.

Το στοίχημα του Σταϊκούρα

Tο μεγάλο στοίχημα του 2020 είναι η ανάπτυξη. Σύμφωνα με πληροφορίες, στο υπουργείο Οικονομικών εκτιμούν ότι το ΑΕΠ θα αυξηθεί κατά 2,7-2,8% ενώ δεν κρύβουν και τους φιλόδοξους στόχους ο ρυθμός ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας να γράψει μπροστά τον αριθμό 3. Κύκλοι της αγοράς υποστηρίζουν ότι τα προηγούμενα χρόνια η απουσία επενδύσεων ήταν η μεγαλύτερη απογοήτευση όταν κοιτούσε κανείς την ελληνική οικονομία. Έτσι, η προσέλκυση επενδύσεων αποτελεί και τη νούμερο ένα πρόκληση. Αν η Ελλάδα το πετύχει αυτό, το 2020 μπορεί να αναπτυχθεί με ρυθμούς πέριξ του 3%.

Η κρίσιμη περίοδος

Όλα θα κριθούν από τις επιδόσεις της οικονομίας κατά το 2ο εξάμηνο του 2019. Ο ρυθμός ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας το 2ο τρίμηνο της φετινής χρονιάς διαμορφώθηκε στο 1,9%, σε σύγκριση με το αντίστοιχο περυσινό τρίμηνο, σύμφωνα με τα προσωρινά στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής (ΕΛΣΤΑΤ). Αυτό σημαίνει ότι η οικονομία θα πρέπει να τρέξει με αρκετά υψηλούς ρυθμούς για να επιτευχθεί ο στόχος για 2,3%. Στην περίπτωση που επιτευχθεί ο στόχος μπαίνουν οι βάσεις για υψηλότερο ρυθμό το 2020 δεδομένου ότι θα πάρουν μπροστά και οι εμβληματικές επενδύσεις (Ελληνικό κ.λ.π.).Όπως όλα δείχνουν το προσχέδιο του προϋπολογισμού θα προβλέπει ρυθμό ανάπτυξης πάνω από 2,7% για το 2020 ενώ για το τρέχον έτος η κυβέρνηση υπολογίζει ότι ο στόχος θα επιτευχθεί οριακά.

Πλεόνασμα-φόροι

Ταυτόχρονα στο οικονομικό επιτελείο κάνουν λόγο για πλεόνασμα της τάξης του 4% στο τέλος του 2019 κάτι που μένει να αποδειχθεί καθώς στις 7 Οκτωβρίου κατατίθεται στη Βουλή το προσχέδιο του νέου προϋπολογισμού.Όλα τα στοιχεία τόσο τα δημοσιονομικό όσο και οι ελαφρύνσεις που θα τεθούν σε ισχύ από το 2020 «φιλτράρονται» από τα τεχνικά κλιμάκια των δανειστών προκειμένου την επόμενη εβδομάδα με την έλευση των επικεφαλής των θεσμών να κλειδώσουν προϋπολογισμός και φορολογικό νομοσχέδιο το οποίο θα κατατεθεί στη Βουλή στα μέσα του επόμενου μήνα.

Το φορολογικό νομοσχέδιο θα βρεθεί στο επίκεντρο καθώς περιλαμβάνει ελαφρύνσεις ύψους 1,2 δισ. ευρώ. Η κυβέρνηση θα παρουσιάσει το σχέδιο της για χρηματοδότηση των ελαφρύνσεων το οποίο βασίζεται αφενός στη μείωση των δαπανών αφετέρου στη χρησιμοποίηση των κερδών από τα ελληνικά ομόλογα για τη μείωση του στόχου του πρωτογενούς πλεονάσματος. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις στελεχών του οικονομικού επιτελείου οι δαπάνες μπορούν να περιορισθούν το 2020 κατά 1 δισ. ευρώ εξέλιξη που βοηθά σημαντικά την κυβέρνηση να υποστηρίξει τις ελαφρύνσεις του επόμενου έτους.

 

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις