alphafreepress.gr / ΕΛΛΑΔΑ / “Αεροπειρατής” Μύκονος: Ελεύθερος ο Λιβανέζος – Το λάθος των Αρχών
ΕΛΛΑΔΑ

“Αεροπειρατής” Μύκονος: Ελεύθερος ο Λιβανέζος – Το λάθος των Αρχών

Αεροπειρατής Μύκονος: Ο 65χρονος που συνελήφθη στη Μύκονο, ενεπλάκη μόνο λόγω συνωνυμίας με τον πραγματικό αεροπειρατή.

Αεροπειρατής Μύκονος: Άνθρακες ο… θησαυρός! Λίγο πριν από τα μεσάνυχτα της Δευτέρας, με εντολή εισαγγελέα και αφού στην υπόθεση είχε εμπλακεί και η Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία, αφέθηκε ελεύθερος ο 65χρονος Λιβανέζος, ο οποίος είχε συλληφθεί στη Μύκονο ως ένας από τους αεροπειρατές πτήσης της αμερικανικής εταιρίας TWA, τον Ιούνιο του 1985!

Του Πέτρου Καρσιώτη

Ο λόγος της απελευθέρωσής του είναι ότι φαίνεται να επιβεβαιώνεται ο ισχυρισμός του συλληφθέντος Λιβανέζου, ότι ο ίδιος είναι δημοσιογράφος, ως δημοσιογράφος εργαζόταν την εποχή της αεροπειρατείας και ότι ενεπλάκη μόνο λόγω συνωνυμίας με τον πραγματικό αεροπειρατή! Με δεδομένο επίσης ότι από τα διαθέσιμα στοιχεία των ελληνικών αρχών δεν ταυτιζόταν φωτογραφία, που έστειλαν οι Γερμανοί,  με την σημερινή του εικόνα, αλλά και για το ότι οι γερμανικές αρχές που είχαν εκδώσει το ευρωπαϊκό ένταλμα σύλληψης δεν διαθέτουν αποτυπώματά του πια και μάλιστα παραιτήθηκαν του αιτήματος έκδοσης, ο Λιβανέζος πέρασε τη νύχτα του σε ξενοδοχείο της Σύρου με μέριμνα των ελληνικών αρχών!

Λίγο πριν από τις 2 το πρωί η ΕΛ.ΑΣ, εξέδωσε ανακοίνωση, στην οποία παρατίθενται τα γεγονότα που οδήγησαν στη σύλληψη μάλλον λάθος ανθρώπου. Ανθρώπου, για τον οποίο έχουν ξεσηκωθεί στον Λίβανο αφού όλοι γνωρίζουν ότι πρόκειται για έγκριτο δημοσιογράφο και όχι για αεροπειρατή που βαρύνεται μάλιστα και με δολοφονία Αμερικανού δύτη στη διάρκεια της αεροπειρατείας του 1985!

Ακολουθεί η μακροσκελής ανακοίνωση:

Σχετικά με την υπόθεση κράτησης Λιβανέζου υπηκόου για υπόθεση τρομοκρατίας, από την Ελληνική Αστυνομία ανακοινώνονται τα ακόλουθα:

Την Πέμπτη 19-09-2019, 65χρονος Λιβανέζος αφίχθη με κρουαζιερόπλοιο στη Μύκονο και κατά τη διάρκεια διαβατηριακού ελέγχου βρέθηκαν καταχωρημένα στοιχεία ταυτότητας του στο ευρωπαϊκό Σύστημα Πληροφοριών SCHENGEN, καθόσον εκκρεμούσε Ευρωπαϊκό Ένταλμα Σύλληψης γερμανικών δικαστικών Αρχών για υπόθεση τρομοκρατίας.

Η υπόθεση αφορούσε αεροπειρατεία και ανθρωποκτονία το έτος 1985 και ομηρία το έτος 1987. Ο αλλοδαπός προσήχθη στο Αστυνομικό Τμήμα Μυκόνου. Την ίδια ημέρα (Πέμπτη 19-09-2019) από την αλληλογραφία μεταξύ ελληνικών και γερμανικών αστυνομικών Αρχών δεν κατέστη δυνατή η ταυτοποίηση του καθώς οι γερμανικές Αρχές δεν κατείχαν υλικό σήμανσης, ενώ η φωτογραφία που απέστειλαν δεν ήταν συγκρίσιμη, με αυτή του διαβατηρίου του αλλοδαπού.

Προφορική εντολή Εισαγγελίας Εφετών Αιγαίου

Την ίδια ημέρα (Πέμπτη 19-09-2019), με προφορική εντολή της Εισαγγελίας Εφετών Αιγαίου ο αλλοδαπός συνελήφθη και την επομένη (Παρασκευή 20-09-2019) οδηγήθηκε στη Σύρο, ενώπιον του Αντεισαγγελέα Εφετών Αιγαίου, ο οποίος παρήγγειλε τη σύλληψη και προσωρινή του κράτηση.

Ενημερώθηκε ο αστυνομικός σύνδεσμος της Γερμανίας στην Ελλάδα

Επιπλέον, την Παρασκευή 20-09-2019 για τις παραπάνω ενδείξεις μη ταυτοποίησης του συλληφθέντος ατόμου, με το άτομο για το οποίο είχε εκδοθεί Ευρωπαϊκό Ένταλμα Σύλληψης από τις γερμανικές Αρχές, ενημερώθηκε σχετικά ο αστυνομικός σύνδεσμος της Γερμανίας στην Ελλάδα, ο οποίος και επιβεβαίωσε την έλλειψη υλικού ταυτοποίησης.

Για το λόγο αυτό από τον Γερμανό αστυνομικό σύνδεσμο χορηγήθηκε ερωτηματολόγιο, που αφορούσε στο γενεαλογικό δέντρο του αναζητούμενου ατόμου.

Την Κυριακή 22-09-2019, αραβόφωνο κλιμάκιο της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας (Δ.Α.Ε.Ε.Β.), με βάση το ερωτηματολόγιο αυτό πραγματοποίησε διερευνητική συνέντευξη του αλλοδαπού, στο Αστυνομικό Τμήμα Σύρου, από την οποία δεν προέκυψε ταύτιση του γενεαλογικού του δέντρου, με αυτό του αναζητούμενου προσώπου.

Ταυτόχρονα, στον Γερμανό αστυνομικό σύνδεσμο χορηγήθηκαν αποτυπώματα και αντίγραφο του ταξιδιωτικού εγγράφου του αλλοδαπού, προκειμένου να αποσταλούν στις αρμόδιες δικαστικές και αστυνομικές Αρχές της Γερμανίας.

Δόθηκαν η βίζα και τα εισιτήρια

Τις πρωινές ώρες της Δευτέρας 23-09-2019 του χορηγήθηκαν επιπλέον η βίζα και τα εισιτήρια της κρουαζιέρας, τα οποία ζητήθηκαν από τις αρμόδιες δικαστικές Αρχές της Γερμανίας για την μόρφωση σαφούς και πλήρους εικόνας.

Έγκριτος δημοσιογράφος στο Λίβανο

Παράλληλα, τόσο οι γερμανικές Αρχές, όσο και ο Αντεισαγγελέας Εφετών Αιγαίου ενημερώθηκαν άμεσα -εγγράφως- , τις βραδινές ώρες του Σαββάτου 21-09-2019, για το περιεχόμενο εγγράφου της ελληνικής Πρεσβείας στον Λίβανο, σύμφωνα με το οποίο Λιβανέζος αξιωματούχος ενημέρωνε ότι ο συγκεκριμένος αλλοδαπός τυγχάνει έγκριτος δημοσιογράφος στον Λίβανο και προφανώς ενεπλάκη στην υπόθεση λόγω συνωνυμίας.

Ο λόγος στην Ολομέλεια Εφετών

Τη Δευτέρα 23-09-2019 το πρωί, ο Αντεισαγγελέας Εφετών Αιγαίου, υπόψη του οποίου τέθηκαν όλες οι παραπάνω νεότερες πληροφορίες, παρέπεμψε την υπόθεση στην Ολομέλεια του Συμβουλίου Εφετών, την 02 Οκτωβρίου 2019.

Γερμανία: Όχι στο αίτημα έκδοσης

Τις απογευματινές ώρες της ίδιας ημέρας (Δευτέρα 23-09-2019), ενημερωθήκαμε από τις γερμανικές Αρχές ότι η αρμόδια γερμανική εισαγγελική Αρχή δεν θα αιτηθεί την έκδοση του αλλοδαπού, καθώς δεν είναι δυνατή η ταυτοποίησή του και δύναται να αφεθεί ελεύθερος. Για την εξέλιξη αυτή ενημερώθηκε άμεσα η Εισαγγελία Εφετών Αιγαίου, η οποία παρήγγειλε την παύση της κράτησής του.

Φιλοξενείται σε ξενοδοχείο

Κατόπιν τούτου, ο αλλοδαπός την 22.45΄ ώρα της Δευτέρας 23-09-2019, αφέθη ελεύθερος και με μέριμνα των ελληνικών Αρχών φιλοξενείται σε ξενοδοχείο της περιοχής”. Σε ό,τι αφορά την εμπλοκή των Γερμανών, υπενθυμίζεται ότι δύο χρόνια μετά την αεροπειρατεία ομοϊδεάτες των πραγματικών αεροπειρατών προχώρησαν σε απαγωγή δύο Γερμανών για να αναγκάσουν τις αρχές να παραδώσουν τους δύο δράστες της αεροπειρατείας για να μην εκδοθούν στις ΗΠΑ αφού στο αεροσκάφος είχε σκοτωθεί Αμερικανός υπήκοος. Το πέτυχαν, αλλά από εκείνη τη στιγμή, οι Γερμανοί έψαχναν σε όλο τον κόσμο τους αεροπειρατές και τους απαγωγείς.