Αθήνα

°C

kairos icon

Πέμπτη

25

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ / Πτώχευση Thomas Cook: Ζαλίζουν οι μισθοί των στελεχών μέχρι το τέλος
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πτώχευση Thomas Cook: Ζαλίζουν οι μισθοί των στελεχών μέχρι το τέλος

Πτώχευση Thomas Cook: Ενόσω ο ταξιδιωτικός κολοσσός κατέρρεε και εργαζόμενοι απολύονταν τα μεγαλοστελέχη της εταιρείας συνέχιζαν να λαμβάνουν ιλιγγιώδη ποσά.

Πτώχευση Thomas Cook: ‘Οργή στους χιλιάδες εργαζόμενους που βρέθηκαν χωρίς δουλειά αλλά και τους δεκάδες χιλιάδες τουρίστες που εγκλωβίστηκαν στο εξωτερικό προκαλούν τα ποσά που έπαιρναν τα τελευταία χρόνια τα στελέχη της Thomas Cook. Την ίδια ώρα, η εταιρεία κατέρρεε. Η Thomas Cook χρεοκόπησε τη Δευτέρα, αφήνοντας στον δρόμο 9.000 εργαζόμενους μόνο στη Βρετανία. Οι συνέπειες της κατάρρευσης είναι αλυσιδωτές, αφού δεκάδες χιλιάδες ταξιδιώτες αναζητούν τρόπο επιστροφής από τις διακοπές τους. Ξενοδοχειακές επιχειρήσεις σε όλο τον κόσμο- και στην Ελλάδα- μετρούν τις απώλειές τους.

Ο ταξιδιωτικός όμιλος Thomas Cook, που ιδρύθηκε το 1841, ανακοίνωσε την πτώχευσή του τις πρώτες ώρες της Δευτέρας. Ηταν ένα θλιβερό τέλος για μια αυτοκρατορία. Η χρεοκοπία επήλθε αφού κατέστη σαφές ότι δεν μπορεί να υπάρξει συμφωνία για αναχρηματοδότηση της εταιρείας. Ήταν το τέλος έπειτα από 178 χρόνια ηγεμονίας της του ονόματος Thomas Cook σε όλον τον κόσμο. Η βρετανική εταιρεία οργάνωσε το 1841 το πρώτο οργανωμένο ταξίδι στο Ηνωμένο Βασίλειο, ένα aller-retour με τρένο από το Λέστερ στο Λουμπόροου της κεντρικής Αγγλίας για 500 άτομα με προσυμφωνημένη ενιαία ταρίφα. Το 1872, ο Τόμας Κουκ οργανώνει και συμμετέχει και ο ίδιος στο πρώτο ταξίδι για τον γύρο του κόσμου σε γκρουπ, όχι σε 80, αλλά σε 222 ημέρες.

Πτώχευση Thomas Cook: Ταλαιπωρία δίχως τέλος για τους τουρίστες στην Κέρκυρα

Πτώχευση Thomas Cook: Τα  μπόνους εκατομμυρίων

Τα τελευταία χρόνια, ενώ η εταιρεία κατέρρεε, τα μεγαλοστελέχη της εισέπραξαν περίπου 30 εκατ. λίρες. Ο Πέτερ Φανκχάουσερ, ο Ελβετός εκτελεστικός διευθυντής που ανακοίνωσε τη Δευτέρα τη χρεοκοπία της εταιρείας, έχει βάλει στον λογαριασμό του 8,3 εκατ. λίρες από τότε που ανέλαβε, το 2014, μεταξύ των οποίων και μπόνους 2,9 εκατ. λιρών, το οποίο εισέπραξε το 2015. Οι προκάτοχοί του επίσης ανταμείφθηκαν αδρά, παρότι την τελευταία δεκαετία η Thomas Cook προσπαθούσε να διαχειριστεί χρέος ύψους 1,7 δισ. λιρών.

Ο Μάνι Φοντένλα- Νοβόα εισέπραξε 17,2 εκατ. λίρες από το 2007 έως το 2011 και η διάδοχός του, Χάριετ Γκριν, είχε πάρει μπόνους 5,6 εκατ. λιρών το 2015. Αυτοί οι δύο εκτελεστικοί διευθυντές της Thomas Cook είχαν κόψει πάνω από 5.000 θέσεις εργασίας όσο ήταν στο τιμόνι της εταιρείας. Επίσης, ο πρόεδρος της Thomas Cook, Φρανκ Μέισμαν, εισέπραξε 1,6 εκατ. λίρες από το 2014 και οι οικονομικοί διευθυντές Μάικλ Χίλι και Μπιλ Σκοτ συνολικά εισέπραξαν περίπου 7 εκατ. λίρες από το 2014.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις