Αθήνα

°C

kairos icon

Παρασκευή

26

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΚΟΣΜΟΣ / Γκρέτα Τούνμπεργκ: Η 16χρονη ακτιβίστρια στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ για το κλίμα
ΚΟΣΜΟΣ

Γκρέτα Τούνμπεργκ: Η 16χρονη ακτιβίστρια στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ για το κλίμα

Γκρέτα Τούνμπεργκ: «Κλέψατε την παιδική μου ηλικία με τα κούφια λόγια σας».

Γκρέτα Τούνμπεργκ: Με πάθος, αν όχι με οργή, μίλησε η 16χρονη Σουηδή ακτιβίστρια Γκρέτα Τούνμπεργκ μίλησε ενώπιον των ξένων ηγετών στη Σύνοδο του ΟΗΕ, στη Νέα Υόρκη, για την κλιματική αλλαγή. Η νεαρή ακτιβίστρια κάλεσε τους ξένους ηγέτες να αναλάβουν δράση, επικρίνοντας όσους κλείνουν τα μάτια στο πρόβλημα, με κορυφαίους τους προέδρους των Ηνωμένων Πολιτειών και της Βραζιλίας, Τραμπ και Μπολσονάρου. «Κλέψατε τα όνειρά μου και την παιδική μου ηλικία με τα κούφια λόγια σας», δήλωσε φανερώνοντας την οργή της η Γκρέτα.

Στην πρώτη μέρα των εργασιών της Συνόδου έλαβαν μέρος περί τους 60 ηγέτες κρατών, μεταξύ των οποίων και ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ, που αν και επικριτικός για τη συμφωνία για το κλίμα, τελικά παρέστη. Αξίζει να σημειωθεί επίσης ότι από τις εργασίες απέχουν η Βραζιλία και η Σαουδική Αραβία. Η σύνοδος τελεί υπό την εποπτεία του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες, ο οποίος τόνισε ότι όσοι επιθυμούν να μιλήσουν θα πρέπει να παρουσιάσουν σχέδιο για τη μείωση των εκπομπών διοξειδίου άνθρακα.

Ο χρόνος περνά

«Ο χρόνος περνά, δεν είναι όμως αργά» τόνισε για το κλίμα στην ομιλία του ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες. Η Γερμανίδα καγκελάριος γνωστοποίησε ότι η χώρα της θα διπλασιάσει, στα 4 δισ. ευρώ, τη χρηματοδότηση για την καταπολέμηση της υπερθέρμανσης. Η Γενική Συνέλευση για το κλίμα διεξάγεται ενώ ο Παγκόσμιος Μετεωρολογικός Οργανισμός κρούει τον κώδωνα για την κατά 20% αύξηση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα στην ατμόσφαιρα, από το 2015 έως το 2019, σε σχέση με πέντε χρόνια νωρίτερα.

Γκρέτα Τούνμπεργκ: «Όλα είναι λάθος»

Στην παθιασμένη της ομιλία η Γκρέτα δήλωσε: «Όλα είναι λάθος. Δεν θα έπρεπε να βρίσκομαι εδώ, αλλά στο σχολείο, στην άλλη άκρη του Ατλαντικού. Όλοι όμως βασίζεστε σε μας τους νέους για να αντλήσετε ελπίδα. Πώς τολμάτε;» Η 16χρονη κάλεσε, δε, τους ξένους ηγέτες να αναλάβουν δράση. «Θα σας παρακολουθούμε», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Ένας οικολογικός χιλιασμός

Δεν είναι πάντως και λίγοι οι επικριτές της νεαρής ακτιβίστριας, που της προσάπτουν ένα είδος οικολογικού χιλιασμού. Θεωρούν ότι η σκαιά μορφή του προτεσταντισμού που άνθησε στις σκανδιναβικές χώρες, μετουσιώθηκε σε οικολογική θρησκεία στο πρόσωπο αυτού του αγέλαστου κοριτσιού. Πέραν αυτού της αποδίδουν και αφέλεια ή εθελοτυφλία με αφορμή το ταξίδι της στη Νέα Υόρκη. Αυτό πραγματοποιήθηκε με ιστιοφόρο για να μην υπάρξει οικολογικό αποτύπωμα. Τα πέντε άτομα όμως που τη συνόδευαν (γιατί μόνη της δεν θα μπορούσε να διασχίσει ασφαλώς τον Ατλαντικό) θα επιστρέψουν στη Σουηδία αεροπορικώς, με το οικολογικό αποτύπωμα να είναι επομένως πολλαπλάσιο.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις