Αθήνα

°C

kairos icon

Πέμπτη

18

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ / Αμμόχωστος Οκτάι: Νέα τουρκική πρόκληση – Θα κατοικηθεί η Αμμόχωστος
ΦΟΥΑΤ ΟΚΤΑΙ

Αμμόχωστος Οκτάι: Νέα τουρκική πρόκληση – Θα κατοικηθεί η Αμμόχωστος

Αμμόχωστος Οκτάι: Λίγες ώρες μετά τη δήλωση Ακάρ για την Κύπρο και το '74, τη "σκυτάλη" των προκλήσεων παίρνει ο αντιπρόεδρος της Τουρκίας, Φουάτ Οκτάι

Αμμόχωστος Οκτάι: Μια νέα πρόκληση για την Αμμόχωστο, λίγες ώρες μετά τις δηλώσεις του Τούρκου υπουργού Άμυνας, Χουλουσί Ακάρ ότι η Άγκυρα θα δείξει την ίδια αποφασιστικότητα στην Κύπρο όπως και το ‘74, ήρθε αυτή τη φορά από τον αντιπρόεδρο της Τουρκίας, Φουάτ Οκτάι. Ο Οκτάι αναφέρθηκε στον διακαή πόθο της Τουρκίας, και μερίδα των Τουρκοκυπρίων, για αξιοποίηση της Αμμοχώστου. «Η κλειστή πόλη της Αμμοχώστου θα ανοίξει για κατοίκηση με επιστροφή των περιουσιών με δίκαιο τρόπο βάσει ιστορικών στοιχείων», τόνισε χαρακτηριστικά ο Τούρκος αντιπρόεδρος

Ακόμα πρόσθεσε ότι η Άγκυρα δεν θα επιτρέψει να παραβιαστούν τα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων. Πολλοί αναλυτές εκτιμούν ότι η κλιμάκωση της έντασης, όπως όλα δείχνουν, αποτελεί στρατηγική επιλογή της Τουρκίας. Δυο εικοσιτετράωρα νωρίτερα, υπενθυμίζεται, η Άγκυρα έδωσε εντολή στο ερευνητικό σκάφος «Ορούτς Ρέις» να κατέλθει στη θαλάσσια περιοχή της Κύπρου, συνοδεία πολεμικής φρεγάτας.

Φουάτ Οκτάι

Κύπρος: Οι δηλώσεις Ακάρ

Υπενθυμίζεται ότι πριν λίγες ώρες, ο Ακάρ είχε δηλώσει για την Κύπρο ότι «έχουμε μια σαφή στάση όσον αφορά τη δίκαιη κατανομή των πόρων της ανατολικής Μεσογείου. Έχουμε και σήμερα την ίδια αποφασιστικότητα που είχαμε και το 1974 όταν προστατεύσαμε τα δικαιώματα των Κυπρίων αδελφών μας. Ως εγγυήτρια χώρα θα συνεχίσουμε να προστατεύουμε στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου τόσο τα δικά μας δικαιώματα όσο και των Tουρκοκυπρίων αδελφών μας», είπε χαρακτηριστικά ο Ακάρ, επαναλαμβάνοντας ότι δεν πρέπει να θεωρείται απειλή, όταν δηλώνουν ότι δεν θα επιτρέψουν κανένα τετελεσμένο και θα προστατεύσουν τα δικαιώματα και το δίκιο τους.

«Η προσέγγισή μας είναι σαφής. Αυτό που λέμε ότι πρέπει να γίνει βασίζεται στη λογική. Είμαστε υπέρ μίας μόνιμης και περιεκτικής λύσης στην Κύπρο. Πιστεύουμε ότι αυτός είναι ο μόνος τρόπος για να εξασφαλίσουμε την ειρήνη, την ηρεμία και τη σταθερότητα στο νησί», συνέχισε, ενώ έκανε για μια ακόμη φορά αναφορά στο δόγμα της «Γαλάζιας Πατρίδας». Σημειώνεται ότι την Πέμπτη (19/09) ο Χουλουσί Ακάρ είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Έλληνα ομόλογό του, Νίκο Παναγιωτόπουλο.

Χουλουσί Ακάρ

 

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις