Αθήνα

°C

kairos icon

Πέμπτη

18

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΠΟΛΙΤΙΚΗ / Αποπληρωμή δανείου ΔΝΤ: Ράλι του 10ετούς ομολόγου – Το tweet Μητσοτάκη
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Αποπληρωμή δανείου ΔΝΤ: Ράλι του 10ετούς ομολόγου – Το tweet Μητσοτάκη

Αποπληρωμή δανείου ΔΝΤ: Τις επιστολές προς τον ESM και το Eurogroup για την πρόωρη αποπληρωμή του ακριβού τμήματος του δανείου του ΔΝΤ υπέγραψε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας.

Αποπληρωμή δανείου ΔΝΤ: Με ανάρτησή του στο twitter, ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρθηκε στην πρόωρη αποπληρωμή του χρέους προς το ΔΝΤ. Με ένα tweet στο twitter, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρει: «Σήμερα η Ελλάδα κατέθεσε αίτημα για πρόωρη αποπληρωμή του ακριβού μέρους του δανείου της χώρας από το ΔΝΤ. Η κίνηση αυτή ενισχύει την αξιοπιστία της χώρας, βελτιώνει τους δείκτες βιωσιμότητας του δημοσίου χρέους και εξοικονομεί πόρους για το Ελληνικό Δημόσιο».

Νωρίτερα έγινε γνωστό πως ο ΥΠΟΙΚ Χρήστος Σταϊκούρας υπέγραψε και απέστειλε τις επιστολές για την πρόωρη αποπληρωμή του ΔΝΤ σε Eurogroup και ESM. Η διαδικασία που ακολούθησε ο κ. Σταϊκούρας, με τις επιστολές, είναι η προβλεπομένη και το κείμενο των επιστολών, σύμφωνα με πληροφορίες, συνετάχθη κατόπιν πλήρους συνεννόησης με τους Ευρωπαίους. Ο Χρήστος Σταϊκούρας είχε ενημερώσει το Eurogroup την περασμένη Παρασκευή για την πρόωρη αποπληρωμή των ακριβών δανείων του ΔΝΤ.

Η πρόωρη αποπληρωμή  θα οδηγήσει σε σημαντική εξοικονόμηση η οποία θα προκύψει από τη μείωση δαπανών τόκων του ελληνικού Δημοσίου. Παράλληλα, θα οδηγήσει στη μείωση των κινδύνων της αγοράς που υπάρχουν γύρω από τα υφιστάμενα δάνεια του ΔΝΤ, καθώς αυτά είναι κυρίως σε ξένο νόμισμα και με κυμαινόμενο επιτόκιο.

Αποπληρωμή δανείου ΔΝΤ: Ράλι του 10ετούς ομολόγου

Η επίσημη αποστολή του αιτήματος για πρόωρη εξόφληση μέρους των δανείων του ΔΝΤ οδήγησε σε ραγδαία μείωση της απόδοσης του ελληνικού 10ετούς ομολόγου. Η απόδοση του 10ετούς ομολόγου κυμαινόταν στο 1,605% μετά το άνοιγμα της αγοράς. Το μεσημέρι της Δευτέρας, όταν έγινε γνωστό ότι ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας έστειλε στον ESM και το Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας το επίσημο αίτημα για αποπληρωμή του δανείου του ΔΝΤ, η απόδοση υποχώρησε στο 1,54%, καθώς στην αγορά εκδηλώθηκε έντονο αγοραστικό ενδιαφέρον, σύμφωνα με το ΑΠΕ.

Οι επιστολές του κ. Σταϊκούρα αφορούν την πρόωρη αποπληρωμή του ακριβού τμήματος του δανείου του ΔΝΤ (2,9 δισ. ευρώ με επιτόκιο 5,13%, από συνολικό υπόλοιπο 8,8 δισ. ευρώ). Υπενθυμίζεται ότι την περασμένη Παρασκευή ο υπουργός Οικονομικών είχε ενημερώσει σχετικά το Eurogroup. Η πρόωρη αποπληρωμή τμήματος του δανείου του ΔΝΤ συμβάλλει μεταξύ άλλων στη βελτίωση της βιωσιμότητας του χρέους.

Στο Ηλεκτρονικό Σύστημα Συναλλαγών της Τραπέζης της Ελλάδος καταγράφηκαν συναλλαγές 47 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 28 εκατ. ευρώ αφορούσαν σε εντολές αγοράς. Η μεγαλύτερη συναλλακτική δραστηριότητα καταγράφηκε στο 10ετές ομόλογο με 23 εκατ. ευρώ. Η απόδοση του 10ετούς ομολόγου αναφοράς διαμορφώθηκε στο 1,54% από 1,61% που έκλεισε την Παρασκευή με αποτέλεσμα το περιθώριο έναντι του αντίστοιχου γερμανικού τίτλου με απόδοση -0,47% να διαμορφωθεί στο 2,11% από 2,15%.

Αποπληρωμή δανείου ΔΝΤ: Στους Ευρωπαϊκούς θεσμούς το ελληνικό αίτημα

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις