Αθήνα

°C

kairos icon

Παρασκευή

26

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΕΛΛΑΔΑ / Φωτιά τώρα Ζάκυνθος: Πάνω από 10 χλμ. το μέτωπο – Καλύτερη η εικόνα
171 ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΕΣ

Φωτιά τώρα Ζάκυνθος: Πάνω από 10 χλμ. το μέτωπο – Καλύτερη η εικόνα

Φωτιά τώρα Ζάκυνθος: Καλύτερη είναι η εικόνα της φωτιάς που ξέσπασε το πρωί της Κυριακής στα χωριά Κερί και Αγαλάς της Ζάκυνθου, σύμφωνα με την ενημέρωση της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας.

Φωτιά τώρα Ζάκυνθος: Ολονύχτια μάχη με τις φλόγες έδωσαν οι επίγειες δυνάμεις της Πυροσβεστικής στη Ζάκυνθο, στην περιοχή μεταξύ των χωριών Κερί και Αγαλά. Το μέτωπο της φωτιάς μαινόταν ανεξέλεγκτο για πολλές ώρες εξαιτίας των ισχυρότατων ανέμων που έπνεαν στο Ιόνιο Πέλαγος, ωστόσο από τις πρώτες πρωινές ώρες η κατάσταση άρχισε να αλλάζει. Η ένταση των ανέμων έχει πέσει αισθητά, ενώ με το πρώτο φως της ημέρας, στη μάχη με τις φλόγες θα ριχτούν και τα εναέρια μέσα, η συνδρομή των οποίων θεωρείται καθοριστική. Τις βοήθειες των 171 πυροσβεστών που επιχειρούν από το έδαφος συνδράμουν από το πρωί με ρίψεις νερού δύο αεροσκάφη και τέσσερα ελικόπτερα.

«Χθες ήταν πολύ επικίνδυνη η κατάσταση. Το μέτωπο παραμένει μεγάλο, είναι 10χλμ. και περισσότερο αλλά τη νύχτα είχαμε μια μικρή αλλαγή της διευθύνσης και τώρα τα πράγματα είναι πιο ασφαλή» δήλωσε στον ΘΕΜΑ 104,6 ο δήμαρχος Ζακύνθου Νικήτας Αρετάκης. Σύμφωνα με τον ίδιο «έχουμε μερικά σπίτια με ζημιές γιατί σταμάτησε έξω από το χωριό η φωτιά αλλά έχουμε μεγάλες καταστροφές στη φύση καθώς η φωτιά έχει κάψει χιλιάδες στρέμματα».

Φωτιά τώρα Ζάκυνθος: Κλειστά σχολεία

Από τον Δήμο Ζακύνθου ανακοινώθηκε ότι μετά από απόφαση του δημάρχου Ζακύνθου, για σήμερα Δευτέρα 16 Σεπτεμβρίου 2019, το Νηπιαγωγείο και το Δημοτικό Σχολείο του Κερίου θα παραμείνουν κλειστά. Επίσης, δεν θα εκτελεστούν με τα μέσα μεταφοράς οι μετακινήσεις των μαθητών Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης για τα χωριά Κερί και Αγαλά.

Φωτιά στη Ζάκυνθο: Δεν ήθελαν να αφήσουν τα σπίτια τους οι κάτοικοι

Το θετικό είναι πως οι Αρχές της περιοχής αντέδρασαν γρήγορα και εκκένωσαν τα δύο χωριά. Μαζί και 120 άτομα που έμεναν στο ξενοδοχείο της περιοχής, του οποίου η σκεπή κάηκε. Λεωφορεία του ΚΤΕΛ Ζακύνθου εκκένωσαν το μέρος και τους μετέφεραν σε ασφαλή τοποθεσία. Αρκετοί ήταν αυτοί πάντως που αρνούνταν να φύγουν, κυρίως ηλικιωμένοι, καθώς φοβόντουσαν πως θα καούν οι περιουσίες τους, όμως ήταν επιτακτική η ανάγκη να αποχωρήσουν, καθώς συνεχίζονταν οι αναζωπυρώσεις.

Φωτιά τώρα Ζάκυνθος: Δεν είμαστε ήσυχοι ακόμα

Σε δηλώσεις το πρωί στον ΣΚΑΪ, αξιωματικός της Πυροσβεστικής τόνισε πως η φωτιά είναι σε ύφεση, αλλά δεν έχει τελειώσει τίποτε, αφού ακόμη δεν έχει οριοθετηθεί. «Ήταν λίγο πιο ήρεμο το βράδυ, αλλά ακόμη υπάρχουν καπνοί. Έρχονται τα εναέρια μέσα για να μας βοηθήσουν. Δεν εφησυχάζουμε. Δεν υπάρχει ενεργό μέτωπο. Δώσαμε μεγάλη μάχη με τις φλόγες. Πάλεψαν με τη ψυχή τους όλη τη νύχτα. Η φωτιά έφτασε στα σπίτια, αλλά έγινε η ελάχιστη πιθανή ζημιά. Η φωτιά είναι σε ύφεση, αλλά ακόμη δεν έχει οριοθετηθεί», είπε ο κ. Κυριακόπουλος.

Σύμφωνα και με πηγές της Πυροσβεστικής, το πύρινο μέτωπο έφτασε στο χωριό Κερί, χωρίς ωστόσο να έχουν καταγραφεί οι ζημιές που έγιναν. Το χωριό είχε ήδη εκκενωθεί, προκειμένου να αποφευχθούν ανθρώπινες απώλειες. Ανεπίσημες αναφορές έκαναν λόγο για δύο σπίτια που παραδόθηκαν στις φλόγες και τη σκεπή ενός ξενοδοχείου, η οποία υπέστη σημαντικές ζημιές.

Φωτιά τώρα Ζάκυνθος: Εκκενώσεις

Φωτιά τώρα Ζάκυνθος: Τρία τα μέτωπα

Σε κατάσταση ετοιμότητας είχαν τεθεί και οι κάτοικοι του χωριού Αγαλάς. Ως τόπος συγκέντρωσης των κατοίκων έχει οριστεί η λίμνη Κεριού. Τα ενεργά μέτωπα στη διάρκεια της νύχτας ήταν τρία. Οι δυνάμεις της Πυροσβεστικής είχαν εστιάσει στη δημιουργία μίας αντιπυρικής ζώνης περιμετρικά του χωριού Αγαλά, ώστε να μην πλησιάσει τα σπίτια. Συνολικά, στην περιοχή επιχειρούν 171 πυροσβέστες, 52 οχήματα, 2 μηχανοκίνητες και 9 πεζοπόρες ομάδες, ενώ συνδράμουν και 13 υδροφόρες και 5 μηχανήματα έργου της περιφέρειας και του ΟΤΑ.

Φωτιά Ζάκυνθος: Εναέρια μέσα στη μάχη

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις