Αθήνα

°C

kairos icon

Τρίτη

23

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ / Ευρωπαϊκά χρηματιστήρια σήμερα: Άνοδος των μετοχών – Σε υψηλό έξι εβδομάδων
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ευρωπαϊκά χρηματιστήρια σήμερα: Άνοδος των μετοχών – Σε υψηλό έξι εβδομάδων

Ευρωπαϊκά χρηματιστήρια σήμερα: Άνοδο σημείωσαν σήμερα οι ευρωπαϊκές μετοχές και ανήλθαν στις υψηλότερες τιμές από το τέλος Ιουλίου, μετά τις ενδείξεις για αποκλιμάκωση του εμπορικού πολέμου ΗΠΑ - Κίνας.

Ευρωπαϊκά χρηματιστήρια σήμερα: Μετά τις νέες ενδείξεις για αποκλιμάκωση της έντασης ανάμεσα σε ΗΠΑ και Κίνα, οι ευρωπαϊκές μετοχές κατέγραψαν άνοδο σήμερα στο ξεκίνημα των συναλλαγών. Μάλιστα, ανήλθαν στο υψηλότερο επίπεδό τους από τις 30 Ιουλίου. Μετά την απόφαση του Πεκίνου να εξαιρέσει κάποια αμερικανικά προϊόντα από πρόσθετους δασμούς, η Ουάσινγκτον ανακοίνωσε μικρή καθυστέρηση στις προγραμματισμένες αυξήσεις δασμών σε κινεζικά προϊόντα αξίας δισ. δολαρίων.

Στις 10:10 ώρα Ελλάδας, ο πανευρωπαϊκός χρηματιστηριακός δείκτης κατέγραψε άνοδο 0,2%. Ο δείκτης ανήλθε χθες (11/09) σε υψηλό έξι εβδομάδων εν μέσω αισιοδοξίας για αποκλιμάκωση του οικονομικά επιζήμιου εμπορικού πολέμου ΗΠΑ-Κίνας. Σημαντικό ρόλο παίζουν και οι προσδοκίες για μέτρα στήριξης της οικονομίας από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ).

Κρίσιμες αποφάσεις από την ΕΚΤ

Η πορεία των αγορών κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης θα καθοριστεί από την έκταση των μέτρων που θα ανακοινώσει η ΕΚΤ μετά τη σημερινή της συνεδρίαση. Οι επενδυτές αναμένουν ευρέως ότι η κεντρική τράπεζα θα ανακοινώσει μείωση του επιτοκίου αποδοχής καταθέσεων. Αν αυτό συμβεί, θα είναι η πρώτη από το 2016. Ακόμα, εκτιμούν ότι θα ξαναρχίσει το πρόγραμμα αγορών ομολόγων.

Λίγο πριν την αποχώρησή του από την κεντρική τράπεζα, ο Μάριο Ντράγκι αναμένεται να ανακοινώσει και νέο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης. Οι απόψεις των αναλυτών για τις επιπτώσεις των αποφάσεων αυτών στην ευρωπαϊκή οικονομία και τις τράπεζες είναι αντικρουόμενες. Η πλειονότητα των αναλυτών έχουν προειδοποιήσει τους επενδυτές να μην έχουν πολύ μεγάλες προσδοκίες.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις