Αθήνα

°C

Κυριακή

26

Σεπτεμβρίου 2021

alphafreepress.gr / ΚΟΣΜΟΣ / Μπόρις Τζόνσον: Δικαστήριο της Σκωτίας του έριξε… άκυρο
ΚΟΣΜΟΣ

Μπόρις Τζόνσον: Δικαστήριο της Σκωτίας του έριξε… άκυρο

Μπόρις Τζόνσον: Παράνομο το κλείσιμο του Κοινοβουλίου.

Μπόρις Τζόνσον: Δεν έχουν τελειωμό τα πολιτικά χαστούκια στον ιδιόρρυθμο πρωθυπουργό της Βρετανίας. Μετά τις 2 απανωτές ήττες που υπέστη στο Βρετανικό Κοινοβούλιο αναφορικά με το Brexit και τις πρόωρες εκλογές, ήρθε σήμερα άλλη μία. Αυτή τη φορά από τη Σκωτία. Συγκεκριμένα, το ανώτατο δικαστήριο της Σκωτίας αποφάνθηκε πως η απόφαση του Βρετανού πρωθυπουργού να αναστείλει τη λειτουργία του κοινοβουλίου για πέντε εβδομάδες είναι παράνομη. Πρόκειται επί της ουσίας για την πρώτη δικαστική νίκη των αντιπάλων αυτής της πολύ αμφιλεγόμενης διακοπής της λειτουργίας του κοινοβουλίου.

Υπενθυμίζουμε ότι η λειτουργία του κοινοβουλίου ανεστάλη τη Δευτέρα και μέχρι τις 14 Οκτωβρίου, μια κίνηση οι αντίπαλοι της οποίας υποστηρίζουν πως έγινε με στόχο να εμποδίσει τις απόπειρές τους να ελέγξουν εμπεριστατωμένα τα σχέδιά του Τζόνσον για την αποχώρηση από την ΕΕ και να του επιτρέψει να πιέσει προς ένα Brexit χωρίς συμφωνία.

Επανασύγκληση του Κοινοβουλίου

«Ζητούμε το Κοινοβούλιο να επανασυγκληθεί αμέσως», δήλωσε στο Sky News η βουλευτής του Σκωτσέζικου Εθνικού Κόμματος Τζοάνα Τσέρι. «Τεράστιο ευχαριστώ σε όλους τους υποστηρικτές μας και στη φανταστική νομική ομάδα μας που πέτυχαν την ιστορική απόφαση ότι η διακοπή των εργασιών της Βουλής είναι παράνομη», έγραψε η ίδια στο Twitter.

Μπόρις Τζόνσον: Δικαστήριο του Λονδίνου απέρριψε παρόμοια προσφυγή

Την Παρασκευή, δικαστήριο του Λονδίνου απέρριψε μια παρόμοια προσφυγή και η υπόθεση αυτή θα εξετασθεί στις 17 Σεπτεμβρίου από το Ανώτατο Δικαστήριο, το κορυφαίο δικαστικό σώμα του Ηνωμένου Βασιλείου. Ο Τζο Μομ, δικηγόρος που εμπλέκεται στην υπόθεση που εκδικάσθηκε στη Σκωτία, δήλωσε πως την Τρίτη θα αρχίσει η δική τους προσφυγή στο Ανώτατο Δικαστήριο.

Τι δηλώνει η βρετανική κυβέρνηση

Η βρετανική κυβέρνηση ανακοίνωσε σήμερα πως θα ασκήσει έφεση στην απόφαση του σκωτσέζικου δικαστηρίου. «Είμαστε απογοητευμένοι από τη σημερινή απόφαση και θα προσφύγουμε στο Ανώτατο Δικαστήριο του Ηνωμένου Βασιλείου. Η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου είναι ανάγκη να προωθήσει μια ισχυρή εσωτερική νομοθετική ατζέντα. Η διακοπή της λειτουργίας του κοινοβουλίου είναι ο νόμιμος και απαραίτητος τρόπος για να το πράξει», δήλωσε κυβερνητικός εκπρόσωπος λίγο μετά την ανακοίνωση της απόφασης.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις