Αθήνα

°C

kairos icon

Παρασκευή

26

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΚΟΣΜΟΣ / Brexit νέα: Κι άλλο “χαστούκι” στον Τζόνσον – Παραιτήθηκε η υπουργός Εργασίας
ΚΟΣΜΟΣ

Brexit νέα: Κι άλλο “χαστούκι” στον Τζόνσον – Παραιτήθηκε η υπουργός Εργασίας

Brexit νέα: Η παραίτηση της Ραντ αποτελεί ένα ακόμη πλήγμα για τον Μπόρις Τζόνσον πρωθυπουργό έπειτα από την ανακοίνωση του μικρότερου αδελφού του Τζο Τζόνσον.

Brexit νέα: Η υπουργός Εργασίας και Συντάξεων Άμπερ Ραντ υπέβαλε αργά το βράδυ του Σαββάτου την παραίτησή της, δηλώνοντας ότι δεν μπορούσε να παραμείνει άπραγη καθώς πιστά στελέχη των Τόρις εκδιώκονται από το κόμμα του Μπόρις Τζόνσον. Την περασμένη εβδομάδα, 21 συντηρητικοί βουλευτές εκδιώχθηκαν από το κυβερνών κόμμα, αφού αψήφησαν την κυβέρνηση και ψήφισαν μαζί με τους συναδέλφους τους της αντιπολίτευσης το νομοσχέδιο για την αποτροπή του Brexit χωρίς συμφωνία.

«Παραιτήθηκα από τον υπουργικό θώκο …», είπε η Ραντ με ανάρτησή της στο twitter. «Δεν μπορώ να παραμείνω άπραγη , καθώς καλοί, πιστοί, μετριοπαθείς Συντηρητικοί εκδιώκονται. Μίλησα στον πρωθυπουργό και του εξήγησα», πρόσθεσε.

Παραιτήθηκε και ο αδερφός του Μπόρις Τζόνσον, Τζο

Η παραίτηση της Άμπερ Ραντ έρχεται λίγες μόνο ημέρες μετά την παραίτηση του αδερφού του Μπόρις Τζόνσον, Τζο, από την θέση του υφυπουργού και από την βουλευτική του έδρα, επικαλούμενος σύγκρουση ανάμεσα στην πίστη προς την οικογένεια και το εθνικό συμφέρον.

«Ήταν τιμή μου που εκπροσώπησα το Όρπινγκτον επί εννέα χρόνια και που υπηρέτησα ως υπουργός υπό τρεις πρωθυπουργούς», δήλωσε ο Τζο Τζόνσον. «Τις τελευταίες εβδομάδες βρέθηκα διχασμένος ανάμεσα στην πίστη προς την οικογένεια και το εθνικό συμφέρον -είναι μία ανεπίλυτη πιεστική κατάσταση και είναι η στιγμή για άλλους να αναλάβουν τους ρόλους μου ως βουλευτή και υπουργού».

Ρέιτσελ Τζόνσον: Δε μιλάμε μαζί του για το Brexit γιατί θα του επιτεθούμε

Την ίδια ώρα, η αδερφή του Μπόρις και του Τζο Τζόνσον, η Ρέιτσελ Τζόνσον, σε ανάρτησή της στο Twitter, ανέφερε πως δεν θέλουν να συζητούν μαζί του για το Brexit, καθώς εκτός από αδερφός τους, είναι και πρωθυπουργός και δεν θέλουν να του επιτεθούν!

«Αποφεύγουμε να συζητάμε για το Brexit, ειδικά στα οικογενειακά γεύματα, διότι δεν θέλουμε να επιτεθούμε ομαδικά στον πρωθυπουργό!», έγραψε χαρακτηριστικά στο Twitter, η αδερφή του, που στο πρόσφατο παρελθόν, δε δίστασε να γδυθεί on camera για να μιλήσει για το Brexit.

Νομική δράση κατά Τζόνσον στην περίπτωση που αρνηθεί νέα αναβολή του Brexit

Βρετανοί βουλευτές, μεταξύ των οποίων Συντηρητικοί που διαγράφηκαν από το κόμμα τους αυτήν την εβδομάδα, προετοιμάζονται να αναλάβουν νομική δράση στην περίπτωση που ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον αρνηθεί να επιδιώξει μια αναβολή του Brexit, μετέδωσε το BBC.

Την Παρασκευή, εγκρίθηκε από την Βουλή των Λόρδων το νομοσχέδιο που είχε κατατεθεί από την αντιπολίτευση, το οποίο επιβάλει στον Τζόνσον να ζητήσει από την ΕΕ να δοθεί παράταση στην αποχώρηση της Βρετανίας από τους κόλπους της ώστε να αποφευχθεί ένα Brexit χωρίς να έχει προηγηθεί συμφωνία στις 31 Οκτωβρίου.

Τώρα αναμένεται η υπογραφή του τη Δευτέρα από την Βασίλισσα Ελισάβετ για να λάβει ισχύ νόμου.

Τζόνσον: Καλύτερα νεκρός σε χαντάκι…

Ο Τζόνσον δηλώνει ότι θέλει να αποχωρήσει η Βρετανία από την ΕΕ στις 31 Οκτωβρίου με ή χωρίς συμφωνία και έχει επίσης δηλώσει ότι θα προτιμούσε να “τον βρουν νεκρό σε ένα χαντάκι” παρά να καθυστερήσει το Brexit και ότι δεν έχει καμία πρόθεση να επιδιώξει μια παράταση στην αποχώρηση της Βρετανίας από την ΕΕ. Εξάλλου σήμερα η εφημερίδα Daily Telegraph επικαλείται δηλώσεις του, στις οποίες λέει ότι δεσμεύεται μόνον “θεωρητικώς” από τη νέα αυτή νομοθεσία.

Η βρετανική κυβέρνηση δεν έχει προς το παρόν σχολιάσει το δημοσίευμα αυτό του BBC, σύμφωνα με το οποίο βουλευτές συγκροτούν νομική ομάδα και προτίθενται να προσφύγουν στα δικαστήρια για να επιβληθεί ο νέος αυτός νόμος αν παραστεί ανάγκη.

Ο Τζόνσον υποστηρίζει ότι η μόνη λύση για την άρση του αδιεξόδου όσον αφορά το Brexit είναι η διεξαγωγή πρόωρων εκλογών στις 15 Οκτωβρίου, οι οποίες θα του επέτρεπαν να κερδίσει μια νέα θητεία, μόλις δύο εβδομάδες πριν από μια έγκαιρη αποχώρηση από την ΕΕ.

Η διεξαγωγή πρόωρων εκλογών χρειάζεται να εγκριθεί από τα δύο τρίτα του κοινοβουλίου. Ωστόσο τα κόμματα της αντιπολίτευσης, συμπεριλαμβανομένων των Εργατικών, δηλώνουν ότι είτε θα ψηφίσουν κατά είτε θα απόσχουν έως ότου εφαρμοστεί η νομοθεσία που θα αναγκάζει τον Τζόνσον να ζητήσει παράταση για το Brexit.

Ο Μπόρις Τζόνσον δεν κατάφερε να συγκεντρώσει την απαιτούμενη υποστήριξη που χρειαζόταν για να υιοθετηθεί η πρότασή του για τη διεξαγωγή πρόωρων εκλογών στην ψηφοφορία που έγινε την Τετάρτη και μια άλλη ψηφοφορία προγραμματίζεται για τη Δευτέρα.

Βρετανία: Οι οικονομικές συνέπειες στην περίπτωση Brexit χωρίς συμφωνία

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις