Αθήνα

°C

kairos icon

Σάββατο

27

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΚΟΣΜΟΣ / Αφγανιστάν: Στο όριο της ειρήνευσης
ΚΟΣΜΟΣ

Αφγανιστάν: Στο όριο της ειρήνευσης

Αφγανιστάν: Επίκειται συμφωνία μεταξύ των Αμερικανών και της ένοπλης μουσουλμανικής οργάνωσης.

Αφγανιστάν: Για πρώτη φορά και μετά από 18 χρόνια ανηλεούς πολέμου οι Ηνωμένες Πολιτείες και οι Ταλιμπάν βρίσκονται πολύ κοντά στη σύναψη συμφωνίας για το Αφγανιστάν. Οι διαπραγματεύσεις διεξάγονται στην πρωτεύουσα του Κατάρ Ντόχα. Πρόκειται για τον 9ο κύκλο διαπραγματεύσεων ανάμεσα στις δύο πλευρές. Ο Αμερικανός ειδικός απεσταλμένος Ζαλμάι Χαλιλζάντ, μετά το πέρας των συνομιλιών στη Ντόχα δήλωσε ότι «βρισκόμαστε στο όριο της σύναψης συμφωνίας που θα μειώσει τη βία και θα ανοίξει τον δρόμο ώστε οι Αφγανοί να καθίσουν μαζί γύρω από το τραπέζι και να διαπραγματευθούν (…) την διαρκή ειρήνη».

Συγκεκριμένη και επίσημη ανακοίνωση, ωστόσο, δεν υπάρχει ακόμα. Εκκρεμούν οι συγκαταθέσεις της αφγανικής κυβέρνησης και κυρίως του Ντόναλντ Τραμπ. Παρόλα αυτά ο εκπρόσωπος των Ταλιμπάν στη Ντόχα, ο Σουχάιλ Σαχίν, διαβεβαίωσε από την πλευρά του χθες Σάββατο ότι η συμφωνία είχε «σχεδόν οριστικοποιηθεί». Η συμφωνία αναμένεται να σηματοδοτήσει την οριστική αποχώρηση των εναπομενουσών αμερικανικών δυνάμεων στο Αφγανιστάν. Οι Αμερικανοί βρίσκονται στη χώρα αυτή της Ανατολής 19 χρόνια με αυξομειούμενη στρατιωτική παρουσία.

13.000 Αμερικανοί στρατιώτες στο Αφγανιστάν

Περίπου 13.000 Αμερικανοί στρατιωτικοί παραμένουν το τρέχον διάστημα στο Αφγανιστάν, όπου οι ΗΠΑ και σύμμαχοί τους εισέβαλαν το 2001 για να ανατρέψουν τους Ταλιμπάν από την εξουσία, αλλά και για να καταδιώξουν το τζιχαντιστικό δίκτυο της Αλ Κάιντα. Στο τελευταίο επιρρίφθηκε η ευθύνη για τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου. Οι αμερικανικές δυνάμεις εκεί έφθασαν να αριθμούν έως και 98.000 στρατιωτικούς, το 2011.

Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ έχει κατά καιρούς εκφράσει την επιθυμία του να τελειώσει του ατέρμονους πολέμου και να «ξαναφέρει τ’ αγόρια σπίτι». Αυτός ήταν και ο λόγος που διέταξε να αρχίσουν πριν από έναν χρόνο και πλέον απευθείας διαπραγματεύσεις χωρίς προηγούμενο με τους Ταλιμπάν. Ο ίδιος προανήγγειλε ότι σε περίπτωση συμφωνίας σε πρώτη φάση θα παραμείνουν στο Αφγανιστάν 8.600 Αμερικανοί στρατιωτικοί.

Ανταλλάγματα και ενδείξεις

Η Ουάσινγκτον ως αντάλλαγμα για την απόσυρση των δυνάμεών της θέλει τη δέσμευση των ανταρτών ότι τα εδάφη υπό τον έλεγχό τους δεν θα χρησιμοποιηθούν από την Αλ Κάιντα ή άλλες «τρομοκρατικές» οργανώσεις. Ωστόσο, παρόλη τη θετική πορεία των διαπραγματεύσεων οι δυνάμεις των Ταλιμπάν χθες Σάββατο εξαπέλυσαν επίθεση στην στρατηγικής σημασίας πόλη Κουντούζ, στο βόρειο Αφγανιστάν. «Η επίθεση αυτή δείχνει πως οι ισλαμιστές αντάρτες πετούν την ευκαιρία να υπάρξει ειρήνευση που τους προσφέρουν οι ΗΠΑ και η αφγανική κυβέρνηση», στηλίτευσε μέσω Twitter ο Σεντίκ Σεντίκι, εκπρόσωπος του προέδρου Άσραφ Γάνι, η κυβέρνηση του οποίου αφέθηκε στο περιθώριο από την Ουάσινγκτον στις άμεσες διαπραγματεύσεις της με τους Ταλιμπάν.

 

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις