alphafreepress.gr / ΕΞΩΦΥΛΛΟ / ΚΥΣΕΑ: Ολοκληρώθηκε η συνεδρίαση
7 ΑΜΕΣΑ ΕΦΑΡΜΟΣΙΜΕΣ ΕΝΕΡΓΕΙΕΣ

ΚΥΣΕΑ: Ολοκληρώθηκε η συνεδρίαση

ΚΥΣΕΑ: Στο επίκεντρο βρέθηκε η αύξηση των μεταναστευτικών/προσφυγικών ροών μετά από τις 500 νέες αφίξεις στη Μυτιλήνη.

ΚΥΣΕΑ: Ολοκληρώθηκε στις 13:45η συνεδρίαση του Κυβερνητικού Συμβουλίου Εξωτερικών και Άμυνας (ΚΥΣΕΑ), που πραγματοποιήθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου από τις 11.00 το πρωί υπό τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη. Η συνεδρίαση συγκλήθηκε εκτάκτως στον απόηχο της απότομης αύξησης των μεταναστευτικών/προσφυγικών ροών. Αποκορύφωμα η προχθεσινή αποβίβαση άνω των 500 μεταναστών –μαζικά και συντεταγμένα- στο νησί της Λέσβου. Για το θέμα αυτό μάλιστα ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας κάλεσε χθες εκτάκτως στο υπουργείο τον πρέσβη της Τουρκίας στην Ελλάδα Μπουράκ Οζούγκερτζιν.

Ο κ. Δένδιας εξέφρασε την έντονη δυσαρέσκεια της Ελλάδας για την αύξηση των προσφυγικών ροών από την Τουρκία. Παράλληλα, υπενθύμισε στον Τούρκο στον διπλωμάτη τις υποχρεώσεις που έχει αναλάβει η Τουρκία στο πλαίσιο της συμφωνίας με την ΕΕ και την ανάγκη να εφαρμόζει αυτά τα οποία έχουν συμφωνηθεί. Από την πλευρά του, ο Τούρκος πρέσβης είπε ότι θα ενημερώσει τις Αρχές του και διαβεβαίωσε ότι η Τουρκία παραμένει προσηλωμένη στην Κοινή Δήλωση ΕΕ-Τουρκίας του 2016 και η πολιτική αυτή δεν έχει αλλάξει.

ΚΥΣΕΑ: Άμεσα 7 μέτρα

Κατά τη συνεδρίασή του το ΚΥΣΕΑ ανέλυσε σε βάθος την κατάσταση που διαμορφώνει η σταθερή αύξηση των μεταναστών/προσφύγων που φθάνουν και παραμένουν στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου τους τελευταίους μήνες. Για τον λόγο αυτό πρόκρινε τη διαμόρφωση μιας νέας σθεναρής πολιτικής.

Τα μέτρα που αποφασίστηκαν

1.Αποσυμφόρηση των νησιών με μεταφορά μεταναστών/προσφύγων σε ήδη υφιστάμενες δομές της ενδοχώρας.

2.Άμεση μεταφορά από τα νησιά 116 ασυνόδευτων παιδιών για επανένωση με τις οικογένειές τους σε άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης με τις οποίες ολοκληρώθηκε ήδη η σχετική συνεννόηση. Επίκειται τις επόμενες εβδομάδες η μετακίνηση επιπλέον 250 ασυνόδευτων παιδιών σε ασφαλείς δομές της ενδοχώρας.

 

3.Αύξηση της επιτήρησης των συνόρων, σε συνεργασία τόσο με τη FRONTEX και τις ευρωπαϊκές αρχές, όσο και με το ΝΑΤΟ. Στο πλαίσιο αυτό προχωρά άμεσα η υιοθέτηση – μετά από 4,5 χρόνια αδράνειας της προηγούμενης κυβέρνησης – του Εθνικού Συστήματος Ολοκληρωμένης Θαλάσσιας Επιτήρησης (ΕΣΟΘΕ) – ενός συστήματος προϋπολογισμού 50 εκατομμυρίων ευρώ που διασυνδέει τα συστήματα επιτήρησης του Λιμενικού Σώματος και των Ενόπλων Δυνάμεων, μέσω της χρήσης των νέων τεχνολογιών («απλές» και θερμικές κάμερες, drones κ.λ.π.).

4.Αλλαγή του θεσμικού πλαισίου για τη διαδικασία χορήγησης ασύλου, με κατάργηση του δεύτερου βαθμού εξέτασης προσφυγών με στόχο – σε περίπτωση απόρριψης της αίτησης χορήγησης ασύλου – να προχωρά άμεσα η διαδικασία επιστροφής του αιτούντος στη χώρα από την οποία προήλθε. Στο πλαίσιο αυτό θα πρέπει και η Τουρκία να αναλάβει με συνέπεια τις ευθύνες που τις αναλογούν.

5.Αύξηση των ελέγχων της Αστυνομίας σε νησιά και ηπειρωτική Ελλάδα για τον εντοπισμό προσώπων που είχαν αιτηθεί τη χορήγηση ασύλου αλλά η αίτησή τους απορρίφθηκε από τα δικαστήρια. Από την κυβέρνηση σημειώνεται ότι υπάρχουν αρκετές χιλιάδες τέτοιες περιπτώσεις για τις οποίες η προηγούμενη κυβέρνηση δεν ανέλαβε καμία ενέργεια και από τις οποίες η Αστυνομία έχει ήδη εντοπίσει περίπου 1.000 πρόσωπα για τα οποία δρομολογείται η διαδικασία επιστροφής τους.

6.Άμεση προμήθεια 10 νέων ευέλικτων μικρών σκαφών για ταχύτατη αντίδραση σε περίπτωση εντοπισμού κινήσεων μεταφοράς μεταναστών/προσφύγων από κυκλώματα διακίνησης που εκκινούν από τα τουρκικά παράλια προς τα Ελληνικά νησιά.

7.Στήριξη των τοπικών κοινωνιών με ενδυνάμωση των απαραίτητων υποδομών και προσωπικού (π.χ. ενίσχυση με ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό της Λέσβου).