Αθήνα

°C

kairos icon

Παρασκευή

26

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / PLUS / HMS Terror: Βρέθηκε πλοίο χαμένο για 170 χρόνια
PLUS

HMS Terror: Βρέθηκε πλοίο χαμένο για 170 χρόνια

HMS Terror: Λύθηκε ένα από τα μυστήρια του Αρκτικού Κύκλου.

HMS Terror: Το 1845 απέπλευσαν από τη Μεγάλη Βρετανία δύο εξερευνητικά πλοία, το HMS Terror και το HMS Erebus. Αρχηγός της αποστολής ήταν ο Βρετανός εξερευνητής Τζον Φράνκλιν. Στόχος τους ήταν να βρουν το λεγόμενο «Βορειοδυτικό Πέρασμα». Το πέρασμα, δηλαδή, που υποθετικά ένωνε τον Ατλαντικό με τον Ειρηνικό Ωκεανό μέσω της Αρκτικής. Η αποστολή όμως κατέληξε σε τραγωδία. Οι 129 ναυτικοί έμειναν αποκλεισμένοι επί ενάμιση χρόνο στους πάγους και στο τέλος πέθαναν από την πείνα ή από το κρύο. Μέχρι σήμερα οι λεπτομέρειες της βύθισης του πλοίου παραμένουν εν πολλοίςάγνωστες. στην μεγαλύτερη τραγωδία που σημειώθηκε στη πλαίσιο εξερεύνησης της Αρκτικής. Κανείς δεν ξέρει με ακρίβεια το πότε ήρθε το τέλος για το πλήρωμα και το πλοίο.

Το πρώτο από τα δύο πλοία του Φράνκλιν, το HMS Erebus, βρέθηκε το 2014 κοντά στο νησί του Βασιλιά Γουιλιέλμου, στα ανατολικά του Κόλπου Κέμπριτζ. Στην ίδια ζώνη βρέθηκε και το HMS Terror. Στον εντοπισμό τους βοήθησαν και οι παραδόσεις των αυτοχθόνων Ινουίτ. Οι τελευταίοι μετέδιδαν από γενιά σε γενιά τα συμβάντα, που ήταν μείζον θέμα στην περιοχή τους.

HMS Terror: Τι είδαν οι δύτες

Οι εικόνες που τράβηξαν οι δύτες και ένα υποθαλάσσιο, τηλεχειριζόμενο ρομπότ αποκαλύπτουν ανέπαφα αντικείμενα από τη ζωή στο πλοίο. «Μας δόθηκε η εντύπωση, εξερευνώντας το HMS Terror, ότι επρόκειτο για ένα πλοίο που εγκαταλείφθηκε πρόσφατα από το πλήρωμά του, φαινόταν σαν να είχε γλιτώσει από το πέρασμα του χρόνου», ανέφερε ο Ράιαν Χάρις, διευθυντής της αρχαιολογικής αποστολής και κυβερνήτης του τηλεχειριζόμενου ρομπότ που χρησιμοποιήθηκε στις έρευνες.

48 καταδύσεις

Πραγματοποιήθηκαν 48 καταδύσεις –οι επτά από τις οποίες με το ρομπότ– σε νερά όπου η θερμοκρασία κυμαινόταν γύρω στο μηδέν. Η ομάδα τράβηξε βίντεο του 90% της κατώτερης γέφυρας του πλοίου. Ένα πηδάλιο καλυμμένο με άλγη, μια κουκέτα κρυμμένη κάτω από λάσπη και ανεμώνες, πιατικά και μπουκάλια. Όλα έμειναν όπως ήταν, λες και το πλοίο εγκαταλείφθηκε βιαστικά πριν από το 170 χρόνια. Τα ιζήματα που κάλυψαν το δωμάτιο του καπετάνιου επέτρεψαν να διατηρηθεί το γραφείο του. Σε αυτό οι ερευνητές αναμένουν ότι θα βρουν επιστημονικά όργανα και χάρτες.  Μόνο το ιδιαίτερο διαμέρισμα του καπετάνιου παραμένει απροσπέλαστο, εξαιτίας μιας κλειστής πόρτας. Οι ερευνητές ελπίζουν ότι εκεί θα βρουν χειρόγραφα που ίσως διατηρήθηκαν χάρη στο ψύχος και τη λάσπη.

Αρκετά πιάτα βρέθηκαν σε δωμάτια του πλοίου / Φωτογραφία: pc.gc.ca

Συγκλονιστικό βίντεο από το ναυάγιο

Οι εικόνες από το πλοίο του εξερευνητή Τζον Φράνκλιν, είναι πραγματικά εντυπωσιακές. Το Parks Canada, έδωσε στη δημοσιότητα το βίντεο, όπου εξηγεί την ιστορία του εξερευνητή. Παράλληλα, δείχνει πλάνα από την προετοιμασία για την κατάδυση στον βυθό και εικόνες που πραγματικά εντυπωσιάζουν από το εσωτερικό του πλοίου. Δείτε και μόνοι σας:

 

Σε εξαιρετική κατάσταση βρέθηκαν αντικείμενα, όπως πιάτα, στο πλοίο Terror / Φωτογραφία: pc.gc.ca

Συρτάρι από καμπίνα στο κάτω επίπεδο του πλοίου Φωτογραφία: pc.gc.ca

Αποθηκευτικός χώρος στη καμπίνα του καπετάνιου Κρόζιερ, με το παράθυρο να φαίνεται στο βάθος / Φωτογραφία: pc.gc.ca

 

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις