Αθήνα

°C

kairos icon

Παρασκευή

26

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΚΟΣΜΟΣ / Τουρκία: Νέα διάσταση στη ρωσοτουρκική συνεργασία
ΚΟΣΜΟΣ

Τουρκία: Νέα διάσταση στη ρωσοτουρκική συνεργασία

Τουρκία: Ο πρώτος Τούρκος αστροναύτης.

Τουρκία: Η κρίση στις σχέσεις του ΝΑΤΟ με την Τουρκία σπρώχνει την τελευταία όλο και πιο βαθιά στην αγκαλιά της Ρωσίας. Η εμπορική και οικονομική συνεργασία και η αγορά των πυραυλικών συστημάτων S-400 είναι ήδη γεγονός. Πλέον εξετάζεται και η αγορά της τελευταίας γενιάς ρωσικών αεροσκαφών Sukhoi-57. Αυτά τα θαύμασε ο Τούρκος πρόεδρος κατά την πρόσφατη επίσκεψή του στη Μόσχα. Τώρα όμως φαίνεται πως η συνεργασία των δύο χωρών περνά σε άλλη διάσταση. Η συνεργασία τους θα επεκταθεί και εκτός πλανήτη.

Είναι γεγονός πως τα τελευταία χρόνια οι δύο χώρες διένυσαν από κοινού μια μεγάλη απόσταση. Από τα πρόθυρα του πολέμου μεταξύ τους, μετά την κατάρριψη του ρωσικού αεροσκάφους στα σύνορα Τουρκίας-Συρίας, έως την επέκταση της συνεργασίας τους σχεδόν σε όλα τα επίπεδα. Τώρα η Ρωσία θα αναλάβει να στείλει στο διάστημα τον πρώτο Τούρκο αστροναύτη. Αυτό για την επέτειο των 100 χρόνων της Τουρκικής Δημοκρατίας, το 2023.

Τουρκία: Η ρωσική πρόταση

Ο επικεφαλής της ρωσικής διαστημικής υπηρεσίας Dmitry Rogozin έκανε την πρόταση στην Τουρκία. Φυσικά, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δεν την άφησε να πάει χαμένη. ««Έχουμε να κάνουμε μία πρόταση σε σας. Να στείλουμε Τούρκο αστροναύτη στο διάστημα, με αφορμή τη συμπλήρωση 100 χρόνων της Τουρκικής Δημοκρατίας. Το Ρωσικό Κέντρο Κοσμοναυτών είναι έτοιμο να δουλέψει στο συγκεκριμένο πρότζεκτ», είπε ο επικεφαλής της Ρωσικής Διαστημικής Υπηρεσίας στον Τούρκο πρόεδρο. «Θα συμμετάσχουμε στο πρόγραμμά σας. Θέλω να σας ευχαριστήσω εκ μέρους όλης της χώρας μου για το εξαιρετικό έργο σας», ήταν η απάντηση του Ερντογάν. Η Τουρκία έχει ξεκινήσει ένα πρόγραμμα αποστολής Τούρκου αστροναύτη στο διάστημα τα τελευταία δύο χρόνια. Ωστόσο οι εξελίξεις είναι πολύ αργές, καθώς δεν υπάρχει η υλικοτεχνική υποδομή.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις