Αθήνα

°C

kairos icon

Πέμπτη

30

Μαρτίου 2023

alphafreepress.gr / ΕΛΛΑΔΑ / Πόρος – καλώδια: Τοποθετήθηκαν πιο χαμηλά μετά την πτώση ελικοπτέρου – Κίνδυνος για τα ιστία
ΤΙ ΛΕΕΙ Ο ΔΕΔΔΗΕ

Πόρος – καλώδια: Τοποθετήθηκαν πιο χαμηλά μετά την πτώση ελικοπτέρου – Κίνδυνος για τα ιστία

Πόρος - καλώδια: Τα εναέρια καλώδια πάνω στα οποία έπεσε το ελικόπτερο, επανατοποθετήθηκαν την Πέμπτη, αλλά 48 ώρες μετά, το θανατηφόρο σημείο συνεχίζει να μην έχει σήμανση.

Πόρος – καλώδια: Χαμηλότερα κατά 22 μέτρα τοποθετήθηκαν τα εναέρια καλώδια που ηλεκτροδοτούν το νησί του Πόρου, μετά την τραγωδία με την πτώση του ελικοπτέρου, που στοίχισε τη ζωή σε τρεις ανθρώπους. «Πρέπει να ενημερώσω ότι τα εναέρια καλώδια έχουν τοποθετηθεί περίπου 22 μέτρα πιο χαμηλά σε σχέση με πριν. Βρίσκομαι σε αναμονή επίσημης ενημέρωσης για τις ενέργειες και τα μέτρα που πρέπει να ληφθούν. Είναι αυτονόητο ότι δεν μπορούν να περάσουν το δίαυλο σκάφη με πολύ ψηλά κατάρτια και φυσικά ελικόπτερα», έγραψε την περασμένη Πέμπτη στον επίσημο λογαριασμό του στο Facebook ο δήμαρχος Πόρου, Γιάννης Δημητριάδης.

Την επόμενη μέρα, Παρασκευή, ακολούθησε και η επίσημη ανακοίνωση, με την οποία ο Δήμος Πόρου ενημέρωνε για την αποκατάσταση της ηλεκτροδότησης στο νησί, αλλά και επισήμαινε εκ νέου το πρόβλημα με το ύψος στο οποίο τοποθετήθηκαν τα εναέρια καλώδια ανάμεσα σε Γαλατά και Πόρο.

Αιχμές για την στάση του ΔΕΔΔΗΕ:

«Ο Δήμος Πόρου ενημερώνει ότι, από ώρα 03:10 της Πέμπτης 22 Αυγούστου 2019, η ηλεκτροδότηση του νησιού του Πόρου έχει επανέλθει πλήρως, μετά από 36 ώρες διακοπής, λόγω της πρόσκρουσης ελικοπτέρου στα εναέρια καλώδια του ΔΕΔΔΗΕ που συνδέουν τον Πόρο με την Πελοπόννησο. Παρά την εντυπωσιακά γρήγορη αποκατάσταση της σύνδεσης, η επιχείρηση συνάντησε σημαντικά προβλήματα εξαιτίας της ανεπάρκειας σχεδιασμού και της έλλειψης ειλικρίνειας των υπευθύνων του ΔΕΔΔΗΕ απέναντι στις τοπικές και τις κεντρικές αρχές.

Από την άλλη, βασίστηκε στην αυταπάρνηση και στη συγκλονιστική παρουσία του χαμηλόβαθμου προσωπικού του ΔΕΔΔΗΕ, στη συνδρομή και στην άψογη συνεργασία όλων των υπόλοιπων Υπηρεσιών/Αρχών, του προσωπικού και της Διοίκησής τους, καθώς και στον άψογο και καθοριστικό συντονισμό από πλευράς του Γενικού Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας κ. Νίκου Χαρδαλιά. Για τα ζητήματα αυτά, θα γίνει αναλυτικότερη ενημέρωση σε επόμενο χρόνο».

Βίντεο ντοκουμέντο από την πτώση του ελικοπτέρου στον Πόρο

Κινδυνεύουν και… τα ιστία των ιστιοφόρων

“Προς το παρόν, θα πρέπει να σταθούμε στη σοβαρότερη συνέπεια της ανευθυνότητας του ΔΕΔΔΗΕ, η οποία είναι ότι τα καλώδια τοποθετήθηκαν στο μισό περίπου ύψος από εκείνο που βρίσκονταν προηγουμένως, με συνέπεια πλέον να υπάρχει σημαντική επικινδυνότητα, όχι μόνο για την αεροπλοΐα, αλλά και για τη ναυσιπλοΐα. Μάλιστα, κατά την ώρα της ολοκλήρωσης των εργασιών, οι υπεύθυνοι του ΔΕΔΔΗΕ διαβεβαίωσαν τον Δήμαρχο Πόρου, την Πυροσβεστική, αλλά και εγγράφως το Λιμεναρχείο, ότι τα καλώδια βρίσκονται στο προγενέστερο ύψος.

Για να λυθεί το πρόβλημα, πρέπει να γίνει νέα πολύωρη προγραμματισμένη διακοπή, με πιθανότερη μέρα για αυτήν, την Τρίτη 27 Αυγούστου. Όπως αποδεικνύεται μάλιστα, ο αναγκαίος εξοπλισμός για την ανύψωση των καλωδίων στο προβλεπόμενο ύψος δεν βρισκόταν στον Πόρο κατά τις εργασίες επανασύνδεσης, γεγονός που ο ΔΕΔΔΗΕ απέκρυψε από όλους τους υπόλοιπους εμπλεκόμενους φορείς».

“Η δημοτική αρχή Πόρου έχει απευθύνει κατεπείγον έγγραφο στην ηγεσία του ΔΕΔΔΗΕ, κοινοποιούμενο σε όλες τις συναρμόδιες αρχές, με το οποίο ζητάει αναλυτικά την κατάρτιση και έγγραφη γνωστοποίηση του σχετικού προγραμματισμού, ώστε μέχρι τότε να ληφθούν από όλους όλα τα απαραίτητα μέτρα».

Φταίει η…. ζέστη

Στην επιστολή του, ο δήμαρχος Πόρου υπογράμμιζε εκ νέου το πρόβλημα όχι μόνο για την αεροπλοΐα, αλλά πλέον και για τη ναυσιπλοΐα στο νησί, καταγγέλλοντας ότι, παρά τις σχετικές διαβεβαιώσεις, ο ΔΕΔΔΗΕ στην πραγματικότητα δεν έστειλε ποτέ στο νησί το κατάλληλο συνεργείο και μηχάνημα για την ανύψωση των καλωδίων στο σωστό ύψος.

Στην απάντησή του προς τον δήμαρχο, ο ΔΕΔΔΗΕ -το ΔΣ του οποίου υπενθυμίζεται ότι τελεί υπό παραίτηση, μετά τις αποκαλύψεις σχετικά με την εμπλοκή του διαχειριστή του συστήματος στο τραγικό δυστύχημα με τους τρεις νεκρούς από την πτώση ελικοπτέρου στον Πόρο- υποστηρίζει, στην ουσία, ότι τα καλώδια τοποθετήθηκαν κατ’ αυτόν τον τρόπο εξαιτίας της… ζέστης, καθώς η θερμοκρασία ξεπερνά το προβλεπόμενο όριο των… 16 βαθμών Κελσίου! Διευκρινίζει, δε, τι ακριβώς ισχύει για τις αποστάσεις των αγωγών από την επιφάνεια της θάλασσας, ενώ νέα μέτρηση θα γίνει στις 27 του μηνός.

Πόρος: Αυτά είναι τα πρώτα στοιχεία της αρμόδιας Επιτροπής για την πτώση του ελικοπτέρου

Τα πρώτα στοιχεία από τις έρευνες για τα αίτια της πτώσης του ελικοπτέρου την περασμένη Τρίτη στον Πόρο, που στοίχισε τη ζωή στον πιλότο και τους δύο Ρώσους επιβαίνοντες, βλέπουν το φως της δημοσιότητας.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ του ΣΚΑΙ, από τα μέχρι στιγμής δεδομένα της αρμόδιας Επιτροπής που ερευνά τα αίτια του δυστυχήματος, προκύπτει ότι τη στιγμή της πρόσκρουσης του ελικοπτέρου στα καλώδια της ΔΕΗ, ο κινητήρας του βρισκόταν σε απόλυτη ισχύ, γεγονός που υποδεικνύει ότι δεν παρουσίαζε κάποια μηχανική βλάβη.   Επίσης, ο ήλιος τη στιγμή της απογείωσης ήταν κάθετος, γεγονός που συνηγορεί στο σενάριο ο κυβερνήτης να κατάφερε να περάσει από το πρώτο καλώδιο, χωρίς να δει το δεύτερο, εξαιτίας του ήλιου και να προσκρούσει πάνω του.

Τέλος, όπως ανέφερε ο ΣΚΑΙ, από τα στοιχεία της Επιτροπής Διερεύνησης Αεροπορικών Ατυχημάτων, φαίνεται να παραβιάστηκε ο άτυπος κανονισμός του αυθαίρετου ελικοδρομίου του Γαλατά που θέλει τους πιλότους να απογειώνονται και να προσγειώνονται από τη δυτική πλευρά. Το μοιραίο ελικόπτερο απογειώθηκε από την ανατολική πλευρά.   Οι έρευνες συνεχίζονται, ενώ αναμένεται το τελικό πόρισμα της έρευνας.

Υπενθυμίζεται ότι το μεσημέρι της Παρασκευής ο υφυπουργός Ενέργειας Γεράσιμος Θωμάς ζήτησε την παραίτηση του Διοικητικού Συμβουλίου του ΔΕΔΔΗΕ, μετά τις αποκαλύψεις για αδράνεια του Διαχειριστή στην σήμανση των εναέριων καλωδίων ρεύματος που συνδέουν τον Πόρο με τον Γαλατά.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις