Αθήνα

°C

kairos icon

Παρασκευή

26

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΕΛΛΑΔΑ / Πόρος – ελικόπτερο: Μηχανική βλάβη δείχνουν τα πρώτα στοιχεία
ΤΑ ΠΡΩΤΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΡΑΓΩΔΙΑ ΣΤΟΝ ΠΟΡΟ

Πόρος – ελικόπτερο: Μηχανική βλάβη δείχνουν τα πρώτα στοιχεία

Πόρος - ελικόπτερο: Το ελικόπτερο παρουσίασε βλάβη, έπεσε στα καλώδια της ΔΕΗ, ακολούθησε έκρηξη και στην συνέχεια βυθίστηκε, σύμφωνα με τις αρχικές εκτιμήσεις.

Πόρος – ελικόπτερο: Για μηχανική βλάβη του ελικοπτέρου που κατέπεσε στη θαλάσσια περιοχή ανάμεσα στον Γαλατά και στον Πόρο, με αποτέλεσμα να βρουν τραγικό θάνατο οι τρεις επιβαίνοντες κάνουν λόγο τα πρώτα στοιχεία. Τα ακριβή αίτια της μοιραίας πτώσης αναμένεται να φέρει στο «φως» το πόρισμα της Επιτροπής Διερεύνησης Αεροπορικών Ατυχημάτων και Ασφαλείας Πτήσεων. Και εν συνεχεία τα αποτελέσματα των ερευνών θα μεταβιβαστούν προς εκτίμηση και αξιολόγηση στην Υπηρεσία Πολιτικής Προστασίας.

Οι πρώτες πληροφορίες πάντως κάνουν λόγο για μηχανική βλάβη στο ελικόπτερο, το οποίο, σύμφωνα με τα στοιχεία που έχουν συγκεντρωθεί μέχρι στιγμής, προσέκρουσε σε καλώδια της ΔΕΗ, ακολούθησε έκρηξη και μετά σημειώθηκε η συντριβή στη θάλασσα. Ωστόσο, σύμφωνα με την Επιτροπή Διερεύνησης Αεροπορικών Ατυχημάτων είναι πρώιμο το στάδιο της διερεύνησης των αιτιών και η διαδικασία είναι σε εξέλιξη.

Πόρος: Το χρονικό της πτώσης του ελικοπτέρου
Πόρος: Η στιγμή της απογείωσης του ελικοπτέρου

Πόρος – ελικόπτερο: Είχαν ζητήσει σήμανση στα καλώδια της ΔΕΗ

Πάντως, η Επιτροπή επιβεβαιώνει έγγραφό της προς τη ΔΕΔΔΗΕ και τις αρμόδιες Αρχές, με το οποίο ζητούσε να υπάρξει ειδική σήμανση στα καλώδια της ΔΕΗ (τοποθέτηση ειδικών ανακλαστήρων), προκειμένου να είναι απολύτως ορατά από τους πιλότους, επισημαίνοντας τον κίνδυνο πρόσκρουσης στα καλώδιά της.

Πόρος: Εκτεταμένες ζημιές στο δίκτυο του Πόρου διαπίστωσε ο ΔΕΔΔΗΕ

Οι αρχικές εκτιμήσεις πως το ρεύμα θα αποκαθίστατο στο νησί ως το μεσημέρι δεν επιβεβαιώθηκαν. Για εκτεταμένες ζημιές στο δίκτυο ηλεκτροδότησης του νησιού έκανε λόγο αργά χθες το βράδυ ο ΔΕΔΔΗΕ με επίσημη ανακοίνωσή του εξαιτίας της πρόσκρουσης του μοιραίου ελικοπτέρου, τύπου Agusta A109, με καλώδια της ΔΕΗ με τραγικό απολογισμό την πτώση του ελικοπτέρου στον δίαυλο με το Γαλατά και τον θάνατο των τριών επιβαινόντων.

Το βράδυ της Τρίτης, οι κάτοικοι του Πόρου εξυπηρετήθηκαν μόνο με γεννήτριες δύο του ΔΕΔΔΗΕ, δύο του Στρατού, δύο της ΕΥΔΑΠ, έως ότου να αποκατασταθεί η βλάβη που προκλήθηκε. Θυμίζουμε πως πριν το ελικόπτερο πέσει στη θάλασσα, βρήκε σε καλώδια της ΔΕΗ τα οποία και ξήλωσε.

Πόρος: Πώς σχολιάζουν την τραγωδία εν ενεργεία πιλότοι

Πόρος – ελικόπτερο: Το χρονικό του δυστυχήματος σύμφωνα με την ΥΠΑ

«Το ελικόπτερο τύπου Αgusta A109 με κατατεθειμένο σχέδιο πτήσης, προερχόμενο από Κρανίδι με προορισμό το αεροδρόμιο “Ελευθέριος Βενιζέλος” και με ενδιάμεση στάση την περιοχή του Γαλατά για να παραλάβει δύο (2) επιβάτες, έχασε την επαφή του με τον Πύργο Ελέγχου Αθηνών και άμεσα κινητοποιήθηκαν οι αρχές για τον εντοπισμό του. Συγκεκριμένα στις 15:32 τοπική ώρα ο πιλότος του ελικοπτέρου επικοινώνησε με την προσέγγιση Αθηνών και ανακοίνωσε ότι σε μερικά λεπτά αναχωρεί από Γαλατά, μετά από αυτή την συνομιλία χάθηκε η οποιαδήποτε επικοινωνία με το κέντρο. Η ΥΠΑ από την στιγμή που δεν είχε επικοινωνία με το πτητικό μέσο ενημέρωσε το Ενιαίο Κέντρο Έρευνας και Διάσωσης καθώς και την Επιτροπή Διερεύνησης Αεροπορικών Ατυχημάτων δίνοντας το τελευταίο στίγμα του ελικοπτέρου για να προχωρήσουν τις διαδικασίες έρευνας και διάσωσης των επιβαινόντων».

Πόρος – ελικόπτερο: Τα τελευταία δευτερόλεπτα

Στο πρώτο βίντεο που έφερε στο φως της δημοσιότητας ο ΣΚΑΪ καταγράφεται η απογείωση του ελικοπτέρου από το ελικοδρόμιο που δεν έχει άδεια στην περιοχή του Γαλατά και ελάχιστα δευτερόλεπτα αργότερα φαίνεται μαύρος καπνός πίσω από το δέντρο και ακολούθως η πτώση του. Όπως όλα δείχνουν, το μοιραίο ελικόπτερο προσέκρουσε σε ηλεκτροφόρα καλώδια και στη συνέχεια κατέληξε στη θάλασσα. Αυτόπτες μάρτυρες περιγράφουν ότι «έπεσε σαν φλεγόμενη μπάλα» στο νερό. Νεκροί από τα συντρίμμια ανασύρθηκαν ο πιλότος Νίκος Καρυστινός και οι δύο Ρώσοι που είχαν μισθώσει το ελικόπτερο.

Πόρος – ελικόπτερο: Το βίντεο του ΑΝΤ1

Πόρος – ελικόπτερο: Αλάνα χωρίς άδεια το ελικοδρόμιο στον Γαλατά

Από τις πρώτες ώρες μετά την τραγωδία έγιναν καταγγελίες για το ελικοδρόμιο στον Γαλατά, που δεν έχει άδεια και δεν πληροί όλες τις προδιαγραφές ασφαλείας. Για αυτό και σήμερα πήγαν στο σημείο εμπειρογνώμονες. Όπως αναφέρεται, λειτουργεί χωρίς άδεια και δίχως τις απαραίτητες πρόνοιες, σύμφωνα με αυτοψία του ΣΚΑΪ και καταγγελίες κατοίκων της περιοχής.

Το ελικοδρόμιο μάλιστα βρίσκεται σε μικρή απόσταση από τα καλώδια υψηλής τάσης όπου προσέκρουσε χθες το μοιραίο ελικόπτερο, ενώ δεν έχει κατάλληλο φωτισμό ούτε σήμανση για να τα αποφύγει ο χειριστής. Το ακίνητο είναι στην πράξη μία αλάνα η οποία δεν είναι περιφραγμένη και βρέθηκε αφύλακτη, με συνέπεια να είναι ελεύθερα προσβάσιμη. Και πολύ κοντά σε καλώδια.

Τα συγκεκριμένα καλώδια που μεταφέρουν το 100% της ηλεκτρικής ενέργειας που τροφοδοτεί το νησί του Πόρου βρίσκονται σε ύψος 80-90 μέτρων από τη θάλασσα, πράγμα ιδιαίτερα επικίνδυνο για πτήσεις.

Πόρος – ελικόπτερο: Ο γιος του πιλότου στον Alpha

Γνώστης των κινδύνων που έκρυβε το μη αδειοδοτημένο ελικοδρόμιο στον Γαλατά ήταν ο άτυχος πιλότος, Νίκος Καρυστινός. «Το γνώριζε το σημείο και σε πολλές συζητήσεις μας έλεγε “αυτά τα καλώδια εκεί στον Πόρο με ανατριχιάζουν”» δήλωσε ο γιος του στον Alpha. «Και αυτά ήταν τα καλώδια που του κόστισαν τη ζωή» πρόσθεσε συγκλονισμένος ο γιος του Νίκου Καρυστινού.

Όπως είπε ο Γρηγόρης Καρυστινός «το ελικοδρόμιο είναι χωράφι, δεν υπάρχει τίποτα, δεν υπάρχει σήμανση και πόσες φορές μου έλεγε ότι είναι επικίνδυνο δεν τηρεί τίποτα από αυτά που θα έπρεπε να τηρούσε». Σύμφωνα με τον ίδιο συνάδελφοι του πατέρα του που είδαν το διαθέσιμο υλικό από την πτώση του ελικοπτέρου το απόγευμα της Τρίτης είπαν στην οικογένεια «το ελικόπτερο έπεσε 300 μέτρα από το σημείο που απογειώθηκε. Σε αυτά τα μέτρα έπρεπε να πάρει ύψος 100 ποδών και από τα βίντεο που φάνηκε ότι δεν μπορούσε να πάρει ύψος».

Πόρος: Οι τελευταίες σέλφι

«Περιμένοντας τους επιβάτες στον Γαλατά Πόρου. Τώρα.» έγραφε στο τελευταίο ενδεχομένως γραπτό του μήνυμα ο άτυχος πιλότος του ελικοπτέρου Agusta A109C, Νίκος Καρυστινός, ελάχιστα μόλις λεπτά πριν παραλάβει τους δυο Ρώσους πελάτες.

Πόρος: Η ανάρτηση της κόρης του πιλότου

«Ήσουν και θα είσαι ο καλύτερος πατέρας», γράφει η πρώην σύζυγός του

Με ανάρτησή της αποχαιρετά τον πιλότο και η πρώην σύζυγός του, μητέρα των παιδιών του, γράφοντας: «Δεν έχει τέλος ο πόνος, σε θυμάμαι νεαρό με το αγαπημένο σου μπολντορ, το 900, σε χαρές, σε λύπες, σε ταξίδια, στιγμές, στιγμές, μιας ζωής τόσων χρόνων. Δεν υπάρχουν λόγια, μόνο σε αποχαιρετώ με αγάπη. Ήσουν καλός άνθρωπος για όλους μας. Άξιζες και είναι άδικο. 7 χιλιάδες ώρες πτήσης στην Πολεμική Αεροπορία με αεροπλάνα και ελικόπτερα, η ζωή σου όλη. Ήσουν και θα είσαι ο καλύτερος πατέρας, τα παιδιά μας ήταν και είναι υπερήφανα που είσαι πατέρας τους, Άδικα χάθηκες στους ουρανούς που πάντα λάτρευες. Η ευχή σου να ακολουθεί τα παιδιά μας πάντα, έκανες τόσα όνειρα για αυτά, αλλά η μοίρα σου άλλα έγραψε. Καλό ταξίδι, καλό παράδεισο, γιατί εκεί που θα πας δεν θα ξεχαστείς. Τα παιδιά και τα μικρά τους είναι η συνέχειά σου. Καλό ταξίδι Νίκο μου».

Λίγο αργότερα, με μία νέα ανάρτηση, αφιέρωσε στον άνθρωπο με τον οποίο έφερε στον κόσμο τρία παιδιά ένα τραγούδι του Νότη Σφακιανάκη.

Πόρος: Ρονάλντο, Ντε Νίρο, Τομ Χανκς, έχουν πετάξει με την εταιρία του ελικοπτέρου

Ο Κριστιάνο Ρονάλντο, ο Ρόμπερτ Ντε Νίρο και ο Τομ Χάνκς είναι μεταξύ των διάσημων πελατών της εταιρίας IFLY, ελικόπτερο της οποίας κατέπεσε ανάμεσα από τον Πόρο και τον Γαλατά.  Η εταιρία ανήκει στον εφοπλιστή Σπύρο Οικονόμου και θεωρείται από τις πιο αξιόπιστες στον χώρο, κάτι που αποδεικνύεται και από την πληθώρα των VIPs που την έχουν επιλέξει για τις μετακινήσεις τους στην χώρα μας κατά την διάρκεια των διακοπών τους.

Μάλιστα το site της εταιρίας φιλοξενεί μια σειρά από φωτογραφίες διάσημων, από ηθοποιούς και μοντέλα, μέχρι αθλητές και επιχειρηματίες που έχουν πετάξει με ένα από τα πέντε ελικόπτερα της, ενώ οι ιδιοκτήτες της, τονίζουν ότι κύριο μέλημα τους είναι ο εξονυχιστικός έλεγχος του αεροσκάφους, η συνεχής του παρακολούθηση, η επιλογή πεπειραμένων χειριστών και τεχνικών και η αδιάκοπη εκπαίδευσή τους.

Πόρος – ελικόπτερο: Οι δύο Ρώσοι που έχασαν τη ζωή τους

Πρόκειται για τους Μιχαήλ Αμπράμοβ και Ντάβελ Ακολίνιν. Μάλιστα, ο πρώτος, ο οποίος γεννήθηκε στην Μόσχα το 1963 και είχε μακρά πορεία στον επιχειρηματικό κόσμο της Ρωσίας, ήταν ιδρυτής του «Μουσείου Ρωσικών Εικόνων», αλλά και γνωστός φιλάνθρωπος.

Την είδηση του θανάτου του μετέφερε στο Facebook και ο διευθυντής του Επιστημονικού Κέντρου για τον Ανατολικό Χριστιανικό Πολιτισμό, Αλεξέι Λίντοφ. Ο δήμαρχος της Μόσχας, Σεργκέι Σομπιάνιν, εξέφρασε τα συλλυπητήριά του για τον θάνατο του επιφανούς επιχειρηματία και τόνισε πως αγαπούσε ιδιαιτέρως την ρωσική πρωτεύουσα, ενώ πολλά από τα κτήρια της, ήταν δικά του έργα.

Όσον αφορά τον δεύτερο Ρώσο οποίος έχασε τη ζωή του, προς το παρόν έχει γίνει γνωστό μόνο το όνομά του. Σύμφωνα με τον ΣΚΑΙ, ήταν 24 ετών και δούλευε ως σωματοφύλακας του Αμπράμοβ.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις