Αθήνα

°C

kairos icon

Παρασκευή

26

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΕΛΛΑΔΑ / Νέος Ποινικός Κώδικας 2019 – Αλλαγές: Μολότοφ, Ρουβίκωνας, εφοριακοί
ΤΑ ΝΤΕΣΙΜΠΕΛ & ΟΙ ΑΛΛΑΓΕΣ

Νέος Ποινικός Κώδικας 2019 – Αλλαγές: Μολότοφ, Ρουβίκωνας, εφοριακοί

Νέος Ποινικός Κώδικας 2019 - Αλλαγές: Oι διατάξεις για τις επιθέσεις σε εφοριακούς την ώρα των ελέγχων αλλάζουν, ενώ πιο δύσκολη είναι η υπό όρους απόλυση ισοβιτών και βαρυποινιτών.

Νέος Ποινικός Κώδικας 2019 – Αλλαγές: Αλλαγές δρομολογούνται  στο νέο ποινικό κώδικα προκειμένου να γίνουν πιο αυστηρές οι ποινές σε επιθέσεις και δωροδοκίες εφοριακών, εμπρησμούς σε δάση αλλά και στις μολότοφ. Οι αλλαγές κρίνονται  αναγκαίες καθώς σε πολλά σοβαρά  αδικήματα οι ποινές έχουν γίνει πλέον χάδι.  Για παράδειγμα, εφοριακός που δωροδοκείται ή πολίτης που τον δωροδοκεί αν συλληφθεί πέφτει στα μαλακά με τις διατάξεις του νέου Ποινικού Κώδικα. Η παράνομη πράξη έγινε πλέον πλημμέλημα με φυλάκιση ως τρία έτη, ενώ κακούργημα χαρακτηρίζεται μόνο σε κάποιες περιπτώσεις.

Υψηλόβαθμα στελέχη του Υπουργείου Δικαιοσύνης προβληματίζονται για το άρθρο 265 του ποινικού κώδικα που χαρακτηρίζει πλημμέλημα τον εμπρησμό σε δάσος με φυλάκιση ως 3 έτη. Κακούργημα γίνεται όταν η πυρκαγιά είναι σε μεγάλη έκταση. Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες αλλαγές θα εξεταστούν  στην κατηγορία της κατασκευής και κατοχής εκρηκτικών  βομβών τις γνωστές μολότοφ. Η μετατροπή της κατηγορίας και αυτής σε  πλημμέλημα  και φυλάκιση ως τρία έτη έφερε αντιδράσεις.

Η αποφυλάκιση του Επαμεινώνδα Κορκονέα έφερε στην επιφάνεια τον ρόλο που παίζει πια το ελαφρυντικό του πρότερου έντιμου βίου. Με αυτό το ελαφρυντικό σπάνε τα ισόβια σε ανθρωποκτονίες, βιασμούς αλλά και άλλες κακουργηματικές πράξεις. Αλλαγές στον ποινικό κώδικα ζητά και η Ελληνική Αστυνομία για να «δέσει» εγκληματικές οργανώσεις καθώς τα μέλη τους όταν προκαλούν φθορές θα κατηγορηθούν για πλημμέλημα.

Νέος Ποινικός Κώδικας 2019 – Αλλαγές: Κακούργημα ξανά οι μολότοφ

Μία από τις βασικότερες αλλαγές που θα εξεταστούν από τη νομοπαρασκευαστική επιτροπή θα είναι το θέμα της κατασκευής και κατοχής εκρηκτικών βομβών (μολότοφ). Με το άρθρο 272 του νέου Ποινικού Κώδικα, η παρασκευή, προμήθεια και κατοχή εκρηκτικών υλών ή βομβών διώκεται και τιμωρείται σε βαθμό πλημμελήματος. Πλέον υπάρχει βούληση το συγκεκριμένο άρθρο να αλλάξει και τα παραπάνω αδικήματα να διώκονται και να τιμωρούνται σε βαθμό κακουργήματος και να επισύρουν πολυετείς καθείρξεις. Ειδικά το αδίκημα της παρασκευής, το οποίο συνδέεται και με την τέλεση άλλων αδικημάτων, που αφορούν καταστροφές δημόσιας ή ιδιωτικής περιουσίας ή ακόμη και εμπρησμούς (όπως είχε γίνει στην υπόθεση της Marfin), η κατεύθυνση είναι, σύμφωνα με πληροφορίες, να αυστηροποιηθεί και να λάβει η τέλεση κακουργηματική μορφή.

Νέος Ποινικός Κώδικας 2019 – Αλλαγές: Ο «Ρουβίκωνας» και οι επιθέσεις σε συμβολαιογράφους και εφοριακούς

Στους σχεδιασμούς του υπουργείου Δικαιοσύνης, όμως, συγκαταλέγεται, κατά τις πληροφορίες του Θέματος, και η επαναφορά της παραγράφου 2 του άρθρου 315 του προγενέστερο Ποινικού Κώδικα για τους δημοσίους υπαλλήλους και τους συμβολαιογράφους που δέχονται επιθέσεις κατά την άσκηση των καθηκόντων τους. Η συγκεκριμένη παράγραφος, η οποία καταργήθηκε με τον νέο Ποινικό Κώδικα, προέβλεπε την αυτεπάγγελτη παρέμβαση του εισαγγελέα και την άσκηση δίωξης σε βάρος των δραστών «αν ο παθών είναι δημόσιος υπάλληλος και η πράξη τελέστηκε κατά την εκτέλεση της υπηρεσίας του ή για λόγους σχετικούς με την εκτέλεσή της ή υπάλληλος του πλειστηριασμού κατά τη διαδικασία αναγκαστικής εκτέλεσης και η πράξη τελέστηκε με αφορμή τον πλειστηριασμό».

Μάλιστα, η διάταξη αυτή ήταν σχετικά πρόσφατη, είχε ψηφιστεί το 2017, με αφορμή τα επεισόδια που σημειώνονταν σε δικαστήρια κατά τη διενέργεια πλειστηριασμών, αλλά και τις επιθέσεις που είχαν δεχτεί από μέλη του «Ρουβίκωνα» συμβολαιογράφοι οι οποίοι διενεργούσαν πλειστηριασμούς, προτού ακόμη η σχετική διαδικασία γίνει ηλεκτρονική.

Ωστόσο, το συγκεκριμένο άρθρο καταργήθηκε με τον νέο Ποινικό Κώδικα, στον οποίο πλέον προβλέπεται (άρθρο 308) η αυτεπάγγελτη ποινική δίωξη για τους δράστες μόνο αν το αδίκημα που τέλεσαν είναι σε βάρος δημοσίων υπαλλήλων – όχι δηλαδή σε βάρος υπαλλήλων πλειστηριασμών.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το θέμα αυτό, δηλαδή της απαλοιφής της πρόβλεψης για τους υπαλλήλους που διενεργούν πλειστηριασμούς, τέθηκε από εκπροσώπους των θεσμών, οι οποίοι τάσσονται υπέρ της επαναφοράς του προηγούμενου καθεστώτος. Ακόμη, σκέψεις υπάρχουν και για τροποποίηση της νομοθεσίας επί το αυστηρότερο σε ό,τι αφορά τους δράστες επιθέσεων σε εφοριακούς, με αφορμή τα γεγονότα που έλαβαν χώρα πρόσφατα με τις βιαιοπραγίες σε βάρος ελεγκτών της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ). Το θέμα αυτό, άλλωστε, απασχολεί και την ηγεσία του υπουργείου Οικονομίας, η οποία έχει ανακοινώσει ότι σε συνεργασία με τα Δικαιοσύνης, Εσωτερικών και Προστασίας του Πολίτη θα αναλάβει πρωτοβουλία για την αυστηροποίηση των ποινών σε όσους ασκούν βία σε δημοσίους υπαλλήλους εν ώρα καθήκοντος.

Νέος Ποινικός Κώδικας 2019 – Αλλαγές: Αλλαγές και στη δωροδοκία,δωροληψία υπαλλήλου

Ένα άλλο μείζον ζήτημα που έχει προκαλέσει αντιδράσεις και συζητήσεις είναι και η μετατροπή με τον νέο Ποινικό Κώδικα του αδικήματος της δωροδοκίας και δωροληψίας υπαλλήλου από κακούργημα σε πλημμέλημα, με κάποιες εξαιρέσεις. Συγκεκριμένα, με τις νέες διατάξεις, αυτός που τελεί τη δωροδοκία τιμωρείται με ποινή πλημμεληματικού χαρακτήρα έως τρία έτη. Αντίθετα, εκείνος που δέχεται το προϊόν της δωροδοκίας μπορεί να τιμωρηθεί μέχρι πέντε έτη.

Πλέον αυτού, όμως, μείζον νομικό πρόβλημα ανακύπτει και γιατί ο νέος Ποινικός Κώδικας περιλαμβάνει δύο διαφορετικές διατυπώσεις για το αδίκημα της δωροδοκίας (ενεργητική και παθητική) από υπάλληλο. Η πρώτη διατύπωση (άρθρο 235 παρ. 1) προβλέπει ότι είναι πλημμέλημα η δωροληψία υπαλλήλου αν αυτή έχει σχέση με την άσκηση των καθηκόντων του, ενώ η παράγραφος 2 του ίδιου άρθρου τιμωρεί σε βαθμό κακουργήματος τον υπάλληλο αν η δωροληψία του αντίκειται στα καθήκοντά του.

Νέος Ποινικός Κώδικας 2019 – Αλλαγές: Υπό όρους αποφυλάκιση πολυϊσοβιτών

Σε ό,τι αφορά το νέο καθεστώς της αποφυλάκισης με όρους βαρυποινιτών και τρομοκρατών, βέβαιη θεωρείται η τροποποίηση του άρθρου 110Α του Ποινικού Κώδικα. Το συγκεκριμένο άρθρο επιτρέπει σε πολυϊσοβίτες, ακόμη και σε καταδικασθέντες για συμμετοχή στη «17Ν», να αιτηθούν την υφ’ όρους αποφυλάκισή τους αν έχουν εκτίσει (το ανώτερο) 16 έτη από την ποινή που τους έχει επιβληθεί, ακόμη κι αν έχουν καταδικαστεί σε πολλές φορές ισόβια. Το συγκεκριμένο άρθρο, όπως έχει κατ’ επανάληψη δηλώσει ο υπουργός Δικαιοσύνης, θα αυστηροποιηθεί. Το ίδιο θα ισχύσει και για τις διατάξεις εκείνες που επιτρέπουν σε καταδικασθέντες για εγκλήματα κατά της ζωής και άλλα κακουργήματα να αποφυλακίζονται πιο εύκολα με την αναγνώριση κάποιου ελαφρυντικού, όπως συνέβη στην περίπτωση του πρώην ειδικού φρουρού Επαμεινώνδα Κορκονέα.

Νέος Ποινικός Κώδικας 2019 – Αλλαγές: Επαναφορά πταισμάτων

Τέλος, σκέψεις υπάρχουν για την επαναφορά κάποιων πταισμάτων, τα οποία στο σύνολό τους καταργήθηκαν με τον νέο Ποινικό Κώδικα προκαλώντας προβλήματα στην καθημερινότητα των πολιτών. Ένα από τα πταίσματα που καταργήθηκαν ήταν και αυτό της διατάραξης κοινής ησυχίας, γεγονός που προκάλεσε φέτος το καλοκαίρι πολλά προβλήματα σε πολίτες εξαιτίας των ντεσιμπέλ από τα κέντρα διασκέδασης και μπαρ σε ώρες κοινής ησυχίας. Η κατάργηση του συγκεκριμένου πταίσματος είχε ως αποτέλεσμα οι διαμαρτυρίες των πολιτών για εκκωφαντική μουσική να πέφτουν στο κενό, αφού η Αστυνομία δεν μπορούσε να κάνει σχεδόν τίποτα.

Αγωνία των φυλακισμένων μητέρων

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις