Αθήνα

°C

kairos icon

Δευτέρα

29

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΠΟΛΙΤΙΚΗ / Γιάννης Ντσούνος: Εν αναμονή ονομάτων
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Γιάννης Ντσούνος: Εν αναμονή ονομάτων

Γιάννης Ντσούνος: Τα σενάρια επικεντρώνονται σε δύο πρόσωπα δύο πρώην πρωθυπουργών, αυτό του Κώστα Καραμανλή και αυτό του Αντώνη Σαμαρά.

Γιάννης Ντσούνος: Έναν κοινό παρονομαστή έχουν η κυβέρνηση και η αντιπολίτευση ενόψει φθινοπώρου και αυτός δεν είναι άλλος από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, αφού ούτε ο Κυριάκος Μητσοτάκης αλλά ούτε και ο Αλέξης Τσίπρας έχουν αποφασίσει ποιόν θα προτείνουν για τον θώκο της προεδρίας που η βουλή θα κληθεί να εκλέξει τον Φεβρουάριο του 2020.

Γράφει ο δημοσιογράφος Γιάννης Ντσούνος

Αυτήν την φορά, η Βουλή δεν θα αποφασίσει υπό την απειλή της πρόωρης προσφυγής στις κάλπες, καθώς η εκλογή του Προέδρου θα αποσυνδεθεί από αυτό το ενδεχόμενο. Από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ, οι περισσότερες πιθανότητες δείχνουν την πρόταση επανεκλογής του Προκόπη Παυλόπουλου στο ανώτατο πολιτειακό αξίωμα.

Ωστόσο, η άρνηση του προέδρου της Δημοκρατίας να υπογράψει το σχετικό διάταγμα για τις αλλαγές στης ηγεσία της δικαιοσύνης λίγο πριν τις εκλογές έχει προκαλέσει δυσφορία σε αρκετά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ. Μάλιστα, δεν είναι λίγοι αυτοί που έχουν μεταφέρει την δυσφορία τους και στον πρώην πρωθυπουργό.

Από την άλλη πλευρά, ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι δεδομένο ότι δεν θα στηρίξει σε καμία περίπτωση τον Προκόπη Παυλόπουλο. Άλλωστε, δεν το είχε κάνει ούτε το 2015 που ως βουλευτής δεν είχε ψηφίσει την υπέρ της υποψηφιότητάς του δικαιολογώντας την στάση του αυτή με μια αιχμηρή τοποθέτηση. “Δεν αντιστάθηκε στις σειρήνες του πελατειακού κράτους και χειρίστηκε με ανεπάρκεια μια από τις μεγαλύτερες κρίσεις της σύγχρονης ιστορίας μας τον Δεκέμβριο του 2008”.

Τα “φαβορί”

Επομένως, έχει ήδη ξεκινήσει μια σεναριολογία για τα ονόματα που βρίσκονται στο σημειωματάριο του πρωθυπουργού. Τα σενάρια επικεντρώνονται σε δύο πρόσωπα δύο πρώην πρωθυπουργών, αυτό του Κώστα Καραμανλή και αυτό του Αντώνη Σαμαρά. Όσοι υποστηρίζουν την υποψηφιότητα Καραμανλή, επιχειρηματολογούν λέγοντας ότι ο πρωθυπουργός θα αξιοποιήσει με τον καλύτερο τρόπο το μεγάλο πολιτικό κεφάλαιο του πρώην πρωθυπουργού και θα φέρει στην βουλή μια υποψηφιότητα που ενδέχεται να γίνει αποδεκτή και από άλλα κόμματα, αφού ο Κώστας Καραμανλής είναι πρόσωπο ευρείας αποδοχής.

Οι πολέμιοι αυτού του σεναρίου, υποστηρίζουν ότι με μια τέτοια επιλογή ο Κυριάκος Μητσοτάκης αφενός θα νομιμοποιήσει τις “καλές σχέσεις του περιβάλλοντος Καραμανλή με τον ΣΥΡΙΖΑ”, αφετέρου θα νομιμοποιήσει την “σιωπή” του πρώην πρωθυπουργού επί μια δεκαετία.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει τον λόγο

Όσοι υποστηρίζουν την επιλογή Σαμαρά, εκτιμούν ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα δικαιώσει τον πρώην πρωθυπουργό για την πετυχημένη του θητεία και την ουσιαστική έξοδο της χώρας σε περιβάλλον ανάπτυξης. Στον αντίποδα, όσοι διαφωνούν επιχειρηματολογούν λέγοντας ότι ο πρώην πρωθυπουργός δεν λειτούργησε ενωτικά σε κομματικό επίπεδο ενώ έστρεψε την ΝΔ σε λιγότερο κεντρώα και περισσότερο δεξιά ρητορική.

Σε κάθε περίπτωση, την τελική επιλογή θα έχει ο Κυριάκος Μητσοτάκης ο οποίος δεν είναι λάτρης ούτε των σεναρίων, ούτε των πολιτικών συντεχνιών, ούτε και των πολιτικών “δεσμεύσεων”. Επομένως, λίγο θα μας εκπλήξει εάν η πρόταση του Κυριάκου Μητσοτάκη για την προεδρία της Δημοκρατίας  είναι ένα πρόσωπο που θα ανήκει στον χώρο της κεντροδεξιάς αλλά δεν θα έχει διατελέσει πρωθυπουργός.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις