Αθήνα

°C

kairos icon

Παρασκευή

26

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΚΟΣΜΟΣ / Τραμπ – Γροιλανδία: Οι Δανοί, ακόμη γελάνε αλλά ο μεγιστάνας σοβαρολογεί
ΚΟΣΜΟΣ

Τραμπ – Γροιλανδία: Οι Δανοί, ακόμη γελάνε αλλά ο μεγιστάνας σοβαρολογεί

Τραμπ - Γροιλανδία: Η είδηση έχει προκαλέσει σάλο, όχι μόνο στο μεγάλο αυτόνομο νησί της Αρκτικής που είναι έδαφος της Δανίας, αλλά και διεθνώς.

Τραμπ – Γροιλανδία: Για ακόμα μία φορά τα μέσα σε ολόκληρο τον κόσμο έχουν στην πρώτη σελίδα τον πρόεδρο των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ. Ο μεγιστάνας, είχε τη φαεινή ιδέα να… αγοράσει τη Γροιλανδία, για να εισπράξει τα γέλια των Δανών. Η απάντηση; «Oh please God no». Όλα άρχισαν από δημοσίευμα της Wall Street Journal σύμφωνα με το οποίο ο Ντόναλντ Τραμπ σκέφτεται σοβαρά να αποκτήσει την γεμάτη από πάγο περιοχή. Δυστυχώς βέβαια πια, όχι και τόσο γεμάτη.

Η είδηση έχει προκαλέσει σάλο, όχι μόνο στο μεγάλο αυτόνομο νησί της Αρκτικής που είναι έδαφος της Δανίας, αλλά και διεθνώς. Η Γροιλανδία στο μεγαλύτερό της μέρος είναι καλυμμένη από πάγο κι αυτό προκάλεσε ερωτήματα για την… ιδέα του Τραμπ.  Οι ΗΠΑ ανέκαθεν θεωρούσαν τη Γροιλανδία ως χώρα στρατηγικής σημασίας για στρατιωτικούς λόγους από άποψη εδάφους. H αεροπορική βάση της Θούλης, αποτελεί σημείο κλειδί για τη παρακολούθηση των πυραύλων και τον έλεγχο του διαστήματος. Στρατηγικής σημασίας είναι και ο εναέριος χώρος της Γροιλανδίας όχι μόνο από στρατιωτική, αλλά και από εμπορική άποψη.

Τραμπ – Γροιλανδία: Η λατρεία του προέδρου για τα ακίνητα

Η Wall Street Journal έγραψε ότι ο νεοϋορκέζος επιχειρηματίας έχει συζητήσει πολλές φορές με συμβούλους του στον Λευκό Οίκο το ενδεχόμενο η χώρα του να αγοράσει την περιοχή αυτή της Δανίας, στην οποία ζουν 56.000 κάτοικοι, και διατύπωσε την πρόθεσή του να υποβληθεί σχετικό αίτημα στην Κοπεγχάγη με «διάφορους βαθμούς σοβαρότητας».

Κατά το δημοσίευμα, ο Τραμπ — ο οποίος έχει προγραμματιστεί να κάνει την πρώτη του επίσκεψη στη Δανία στις αρχές του επόμενου μήνα — έχει εκφράσει επανειλημμένα έντονο ενδιαφέρον για τους πόρους και τη γεωπολιτική σημασία της αυτόνομης δανικής περιοχής.

Αφότου εξελέγη πρόεδρος το 2016 και ανέλαβε την εξουσία το 2017, ο Τραμπ, ο οποίος αντιμετωπίζει με δυσπιστία την επιστημονική συναίνεση ως προς την κλιματική αλλαγή, απέσυρε τις ΗΠΑ από τη Συμφωνία του Παρισιού για το Κλίμα και ακυρώνει με συστηματικό τρόπο μέτρα περιβαλλοντικής προστασίας που είχαν υιοθετηθεί τα οκτώ χρόνια του προκατόχου του στον Λευκό Οίκο, του Δημοκρατικού Μπαράκ Ομπάμα.

Ο Ρεπουμπλικάνος πρόεδρος ουδέποτε άφησε εντελώς πίσω του τη λατρεία του για τα ακίνητα. Την περασμένη χρονιά, κατά τη διάρκεια της συνόδου κορυφής με τον Κιμ Γιονγκ Ουν στη Σιγκαπούρη, είχε υπογραμμίσει τις προοπτικές τουριστικής ανάπτυξης της Βόρειας Κορέας. «Για παράδειγμα, έχουν σούπερ παραλίες», είχε πει σε δημοσιογράφους. «Τις βλέπουμε κάθε φορά που εκτοξεύουν πυραύλους ή ρίχνουν με κανόνια στη θάλασσα. Κι εγώ λέω — κοιτάξτε αυτή τη θέα. Δεν θα μπορούσαν να φτιαχτούν σούπερ διαμερίσματα;».

Ο Λευκός Οίκος και το Στέιτ Ντιπάρτμεντ δεν απάντησαν όταν το Γερμανικό Πρακτορείο τους ζήτησε σχόλιο για το δημοσίευμα της WSJ. Πάντως το τηλεοπτικό δίκτυο CNN μετέδωσε ότι δύο πηγές, που δεν κατονόμασε, επιβεβαίωσαν πως οι πληροφορίες της Γουόλ Στριτ Τζέρναλ είναι ακριβείς.

Η Γροιλανδία λαμβάνει περίπου 560 εκατομμύρια τον χρόνο σε επιχορηγήσεις από τη Δανία, ποσό που αναλογεί σχεδόν στα μισά έσοδά της.

Τραμπ – Γροιλανδία: Τι κρύβεται πίσω από το επικίνδυνο λιώσιμο των πάγων

Τα ευρωπαϊκά θερμά ρεύματα έχουν ανησυχήσει την επιστημονική κοινότητα και στη Γροιλανδία, η οποία κρούει τον κώδωνα του κινδύνου. Αλλά με τον πάγο να λιώνει, φαίνεται πως κάποιοι εκτιμούν ότι ο ορυκτός πλούτος της περιοχής, που φέρεται να περιλαμβάνει σίδηρο, μόλυβδο, ψευδάργυρο, διαμάντια, χρυσό, χαλκό, ουράνιο και πετρέλαιο, είναι πλέον πιο προσβάσιμος προς εκμετάλλευση. Σύμφωνα με το περιοδικό Forbes, οι τοπικοί άρχοντες σχεδιάζουν να χρησιμοποιήσουν σαν τους πόρους αυτούς προκειμένου να επικεντρωθούν στην απόλυτη ανεξαρτητοποίηση της Γροιλανδίας από τη Δανία, η οποία στηρίζει οικονομικά τη χώρα και μάλιστα κατά το ήμισυ του ετήσιου προϋπολογισμού της.

Τα μέτωπα πάντως των ΗΠΑ, σε σχέση με την Αρκτική κρατάνε από παλιά. Στην αντίπερα όχθη βρίσκονται η Ρωσία και Κίνα. H Oυάσινγκτον φαίνεται πως επιθυμεί να προλάβει οποιαδήποτε δραστηριότητα της Μόσχας. Το Πεκίνο, με το οποίο ο Τραμπ έχει κηρύξει ήδη εμπορικό πόλεμο, λέγεται από ειδικούς ότι βλέπει τη Γροιλανδία ως έναν χρήσιμο αρκτικό δρόμο του μεταξιού. Σε κάθε περίπτωση μεγάλες δυνάμεις, δεν θα αρνούνταν κάποιο μερίδιο Αρκτικής.

Η NASA δημοσίευσε ένα βίντεο στο οποίο καταγράφεται πώς κινήθηκαν τα θερμά κύματα αέρα από 1η Μαΐου έως 1η Αυγούστου πάνω από τη Γροιλανδία, λιώνοντας μεγάλο τμήμα των πάγων της:

Τραμπ – Γροιλανδία: Πρωταπριλιάτικο αστείο μήπως;

Η Δανία πάντως δεν σκοπεύει να πουλήσει, με τον πολιτικό κόσμο της χώρας να εκλαμβάνει τη φερόμενη επιθυμία του Τραμπ να αγοράσει τη χώρα τους ως πρωταπριλιάτικο αστείο. «Είμαστε διαθέσιμοι για δουλειές, αλλά όχι για πώληση», δήλωσε η υπουργός Εξωτερικών της Γροιλανδίας, Ανε Λόνε Μπάγκερ στο πρακτορείο Reuters.

«Πρέπει να είναι πρωταπριλιάτικο αστείο εντελώς εκτός εποχής», έγραψε στο Twitter ο πρώην πρωθυπουργός Λαρς Λόκε Ράσμουσεν.

«Αν το σκέπτεται αληθινά αυτό, τότε είναι η τελική απόδειξη πως έχει τρελαθεί», δήλωσε στον ραδιοτηλεοπτικό σταθμό DR ο Σόρεν Έσπερσεν, εκπρόσωπος του Δανικού Λαϊκού Κόμματος για εξωτερικές υποθέσεις. Πρόσθεσε δε ότι «η σκέψη ότι η Δανία θα πουλήσει 50.000 πολίτες στις Ηνωμένες Πολιτείες είναι εντελώς γελοία».

«Είμαι σίγουρη πως οι περισσότεροι στη Γροιλανδία πιστεύουν πως είναι καλύτερα να έχουν μια σχέση με τη Δανία απ’ ό,τι με τις ΗΠΑ, μακροπρόθεσμα», είπε στο Ρόιτερ η Όγια Χέμνιτς Λάρσεν, Δανή βουλευτής του δεύτερου μεγαλύτερου κόμματος της Γροιλανδίας, του Inuit Ataqatigiit (IA). «Το πρώτο που σκέπτομαι είναι «Όχι, ευχαριστώ»», πρόσθεσε.

Τραμπ – Γροιλανδία: Όπως… ο Τρούμαν

Αυτή δεν είναι η πρώτη φορά που η κυβέρνηση των ΗΠΑ εποφθαλμιά τη Γροιλανδία. Το 1946, επί των ημερών του Χάρι Τρούμαν στην αμερικανική προεδρία, η Ουάσινγκτον είχε προσφέρει στην Κοπεγχάγη 100 εκατομμύρια δολάρια για να της παραχωρήσει το νησί έκτασης 2 εκατομμυρίων τετραγωνικών χιλιομέτρων. Οι Δανοί αρνήθηκαν.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις