Αθήνα

°C

kairos icon

Τετάρτη

24

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΕΛΛΑΔΑ / Φωτιά τώρα – Εύβοια: Καλύτερη η εικόνα, “πέφτουν” οι άνεμοι
ΦΛΟΓΕΣ 30 ΜΕΤΡΩΝ

Φωτιά τώρα – Εύβοια: Καλύτερη η εικόνα, “πέφτουν” οι άνεμοι

Φωτιά τώρα - Εύβοια: Ύστερα από μια δύσκολη νύχτα, με το πρώτο φως της μέρας άρχισαν οι ρίψεις από αέρος και όλοι ελπίζουν πως θα καταφέρουν να περιορίσουν τη μεγάλη φωτιά στην Εύβοια.

Φωτιά τώρα – Εύβοια: Ελαφρώς καλύτερη η εικόνα στην Εύβοια με την περιφέρεια να εκφράζει μια μικρή αισιοδοξία για τη μεγάλη φωτιά. Η νύχτα ήταν πραγματικά πολύ δύσκολη και σήμερα το πρωί οι πυροσβέστες ξεκίνησαν τη νέα μάχη με τις φλόγες για την κατάσβεση της μεγάλης φωτιάς. Το μέτωπο της φωτιάς βρίσκεται κοντά στα χωριά Πλατανιά, Κοντοδεσπότι και Μακρυμάλλη. Η δημιουργία αντιπυρικής ζώνης πριν τα Ψαχνά απέδωσε, σταματώντας το καταστροφικό έργο της πυρκαγιάς λίγο πριν οι φλόγες φτάσουν στα πρώτα σπίτια. Με το πρώτο φως της ημέρας ξεκίνησε και η εναέρια βοήθεια με 6 αεροσκάφη να κάνουν ρίψεις νερού στα πύρινα μέτωπα. Και όλοι ελπίζουν εντός της ημέρας η κατάσταση να ελεγχθεί και να σταματήσει ο πύρινος εφιάλτης που κατέκαψε τα πάντα.

Τη νύχτα το μέτωπο της φωτιάς φεύγοντας από το Μακρυμάλλη με μεγάλη ταχύτητα κινούταν προς την πόλη των Ψαχνών. Αρχικώς, δόθηκαν εντολές να ληφθούν μέτρα για να απομακρυνθούν οι κάτοικοι από τα πρώτα σπίτια των Ψαχνών, αλλά τα βαριά χωματουργικά μηχανήματα της ΛΑΡΚΟ δημιούργησαν μια αντιπυρική ζώνη και σταμάτησαν τη φωτιά. Το έργο κατάσβεσης δυσκόλεψε το γεγονός ότι τα εναέρια δεν μπορούσαν λόγω των πυκνών καπνών να πλησιάσουν τις εστίες της φωτιάς, ενώ θετικό είναι ότι έχουν κοπάσει οι δυνατοί άνεμοι.

Φωτιά Εύβοια: Υπό έλεγχο η πυρκαγιά

Φωτιά τώρα – Εύβοια: Υπό έλεγχο το μέτωπο προς τα Ψαχνά

Tο μέτωπο προς τα Ψαχνά ελέγχεται πλέον, οι προσπάθειες εστιάζονται στις αναζωπυρώσεις περιφερειακά των χωριών Μακρυμάλλη και Κοντοδεσπότι, ενώ επίγειες δυνάμεις έχουν συγκεντρωθεί και στο χωριό Πλατανιά. Επίσης, μια έκρηξη σε μετασχηματιστή της ΔΕΗ βύθισε στο σκοτάδι την περιοχή των Ψαχνών και του Μακρυμαλλίου. Η βλάβη αποκαταστάθηκε πριν τις 6 τα ξημερώματα.

Φωτιά τώρα – Εύβοια: Δύσκολη η νύχτα

Φωτιά τώρα – Εύβοια: Στα 4 μποφόρ η ένταση των ανέμων τη νύχτα, το μεσημέρι της Τετάρτης η εξασθένιση των ανέμων

Oι βόρειοι άνεμοι που πνέουν στις περιοχές όπου μαίνεται η μεγάλη πυρκαγιά στην Εύβοια, κατά τη διάρκεια της νύχτας προς Τετάρτη παρουσίασαν ενίσχυση, με τις μέσες εντάσεις τους να ανέρχονται στα 4 μποφόρ και τις ριπές τους σε ακόμα υψηλότερα επίπεδα. Όπως αναφέρει η ιστοσελίδα meteo.gr του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, σημαντική εξασθένιση των ανέμων περιμένουμε τις μεσημεριανές ώρες της Τετάρτης. Κάτι που θα είναι ευχής έργον, αφού όλοι περιμένουν κάτι τέτοιο για την κατάσβεση της μεγάλης φωτιάς στην Εύβοια.

Φωτιά τώρα – Εύβοια: Στην Αθήνα τα δύο Ιταλικά καναντέρ

Στο αεροδρόμιο της Ελευσίνας έφτασαν τα μεσάνυχτα τα δύο πυροσβεστικά αεροσκάφη από την Ιταλία, μετά από σχετικό αίτημα της Ελλάδας στον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Προστασίας για να συνδράμουν στην επιχείρηση κατάσβεσης της μεγάλης φωτιάς στην Εύβοια. Τα ιταλικά αεροσκάφη, μαζί με τα ελληνικά, ξεκίνησαν την μάχη με τις φλόγες με το πρώτο φως της ημέρας. Αντίθετα, υπήρξε εμπλοκή με τα δύο αεροσκάφη που ζητήθηκαν από την Κροατία και έτσι η χώρα μας κατέθεσε ήδη νέο αίτημα προς την Ισπανία, προκειμένου δύο ακόμα αεροσκάφη να φτάσουν από εκεί.

Φωτιά τώρα – Εύβοια: Δύο ενεργά μέτωπα, καλύτερη η εικόνα

«Η κατάσταση σήμερα είναι καλύτερη» δήλωσε νωρίς το πρωί στο OPEN ο Γιώργος Ψαθάς, δήμαρχος Διρφύων – Μεσσαπίων. Πλέον, τα ενεργά μέτωπα είναι δυο: στην Πλατάνια και στην περιοχή Κοκκαλά, σε απόσταση 4 χιλιομέτρων από τα Ψαχνά. Στο τρίτο μέτωπο υπάρχουν μόνο αναζωπυρώσεις.

Σύμφωνα με τον Γιώργο Ψαθά κατά τη διάρκεια της ημέρας αναμένονται ουσιαστικά αποτελέσματα. Η φωτιά που ξεκίνησε στις 03:10 τα ξημερώματα της Τρίτης έχει κάψει πυκνό δάσος Natura, καταφύγιο άγριας ζωής. Τα στρέμματα δάσους που έχουν καεί είναι χιλιάδες αλλά ακριβής εκτίμηση δενμπορεί να γίνει ακόμα.

Η φωτιά δεν έκαψε σπίτια. Στο χωριό Μακρυμάλλη οι φλόγες έγλειψαν τα σπίτια, στο Κοντοδεσπότι μπήκαν στις αυλές αλλά δεν υπάρχουν αναφορές για ζημιές. Έχουν καεί τέσσερα αυτοκίνητα, ένα στο Κοντοδεσπίτι και τρία κοντά στο μοναστήρι Παναγία Θεολόγος, το πρώτο που εκκενώθηκε χθες.

Φωτιά τώρα – Εύβοια: Στη μάχη με τις φλόγες 5 καναντέρ

Φωτιά τώρα – Εύβοια: Προσήχθη ύποπτος, αφέθηκε ελεύθερος

Σύμφωνα με πληροφορίες, η πυρκαγιά έχει ήδη κάψει αυτοκίνητα και αγροικίες, ενώ εκφράζονται φόβοι ότι ενδεχομένως να έχουν καεί και εξοχικά σπίτια, τα οποία οι ιδιοκτήτες τους αδυνατούν να προσεγγίσουν, αφού έχει απαγορευτεί η κυκλοφορία στην περιοχή. Ωστόσο, δεν κινδύνευσαν άνθρωποι κατά τη διάρκεια της νύχτας. Την ίδια ώρα ελεύθερος αφέθηκε ο 60χρονος ο οποίος προσήχθη, το βράδυ της Τρίτης, ως ύποπτος για τη φωτιά στην Ιστιαία Ευβοίας καθώς αποδείχθηκε πως δεν είχε εμπλοκή.

Φωτιά τώρα – Εύβοια: Η πρώτη δορυφορική φωτογραφία της φωτιάς

Την πρώτη δορυφορική απεικόνιση της μεγάλης φωτιάς στην Εύβοια έδωσε στην δημοσιότητα η ευρωπαϊκή υπηρεσία Copernicus. Με εντολή του γενικού γραμματέα Πολιτικής Προστασίας, Νίκου Χαρδαλιά, ενεργοποιήθηκε από τη Διεύθυνση Σχεδιασμού και Αντιμετώπισης Εκτάκτων Αναγκών της Γενικής Γραμματείας η Υπηρεσία Copernicus της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με σκοπό τη χαρτογράφηση της έκτασης που καταστράφηκε και τις ζημιές που έχουν προκληθεί από τη μεγάλη πυρκαγιά στην Εύβοια. Το αίτημα έγινε αποδεκτό από την Ευρωπαϊκή Ένωση και αναμένεται άμεσα η διάθεση σειράς χαρτογραφικών δεδομένων και προϊόντων, που προκύπτουν από ανάλυση δορυφορικών εικόνων.

https://twitter.com/CopernicusEMS/status/1161361459366043650?ref_src=twsrc%5Etfw%7Ctwcamp%5Etweetembed%7Ctwterm%5E1161361459366043650&ref_url=https%3A%2F%2Fwww.iefimerida.gr%2Fellada%2Ffotia-eyboia-mahi-floges-metopa-proines-ores

Φωτιά τώρα – Εύβοια: Στην Ελλάδα ο Ευρωπαίος Επίτροπος

Σε ανάρτηση στην επίσημο λογαριασμό της Κομισιόν επισημαίνεται ότι «Η ΕΕ κινητοποιεί άμεσα τα επιχειρησιακά μέσα του #rescEU μετά την ενεργοποίηση του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας από την Ελλάδα για αντιμετώπιση των πυρκαγιών. Η Ευρώπη βρίσκεται δίπλα στην Ελλάδα αυτές τις δύσκολες ώρες. Τέλος, στην Ελλάδα θα βρίσκεται σήμερα ο Ευρωπαίος Επίτροπος για την Ανθρωπιστική Βοήθεια και τη Διαχείριση Κρίσεων, Χρήστος Στυλιανίδης.

https://twitter.com/EEAthina/status/1161354323395338240?ref_src=twsrc%5Etfw%7Ctwcamp%5Etweetembed%7Ctwterm%5E1161354323395338240&ref_url=https%3A%2F%2Fwww.iefimerida.gr%2Fellada%2Ffotia-eyboia-mahi-floges-metopa-proines-ores

Φωτιά τώρα – Εύβοια: Υψηλά τα επίπεδα ρύπων

Σε υψηλά επίπεδα κυμαίνονται και σήμερα, τις πρώτες πρωινές ώρες, τα επίπεδα των ρύπων στην Αττική εξαιτίας των φωτιών σε Εύβοια και Βοιωτία. Μία έως τρεις μέρες θα χρειαστούν να υποχωρήσει σε φυσιολογικά επίπεδα η συγκέντρωση σωματιδίων, όπως δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής του Τμήματος Χημικών Μηχανικών της Πολυτεχνικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ), Δημοσθένης Σαρηγιάννης. «Η πυρκαγιά είναι σε δασική περιοχή, οπότε δεν έχουμε τα προβλήματα που υπήρξαν στο Μάτι», δήλωσε ο κ. Σαρηγιάννης, εξηγώντας πως το μέτωπο της πυρκαγιάς στην Εύβοια δεν είναι πολύ μακριά από την Αττική και με την έννοια αυτή θεωρείται φυσιολογική η επιβάρυνση της ατμόσφαιρας εκεί όπου υπάρχει μεγάλη οικιστική πύκνωση.

Ο καθηγητής προβλέπει ότι η κατάσταση θα βελτιωθεί γρήγορα με δεδομένο και ότι «είμαστε στην εβδομάδα του Δεκαπενταύγουστου κι είναι παραδοσιακά η εβδομάδα με τη χαμηλότερη επιβάρυνση της ατμόσφαιρας με σωματίδια στον αστικό ιστό, λόγω του ότι πολλοί Αθηναίοι έχουν φύγει διακοπές», αν και διευκρινίζει ότι σε συνθήκες άπνοιας στην πόλη, οι ατμοσφαιρικοί ρύποι μπορεί να παραμείνουν και να αιωρούνται για τουλάχιστον 1-2 μέρες.

Η εικόνα σήμερα:
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις