Αθήνα

°C

kairos icon

Πέμπτη

18

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΚΟΣΜΟΣ / Σεισμός Τουρκία: Ζημιές και τραυματίες από τα 6 Ρίχτερ
ΚΟΣΜΟΣ

Σεισμός Τουρκία: Ζημιές και τραυματίες από τα 6 Ρίχτερ

Σεισμός Τουρκία: Ισχυρός σεισμός σημειώθηκε το μεσημέρι της Πέμπτης 8 Αυγούστου στην Τουρκία.

Σεισμός Τουρκία: Πανικός επικράτησε το μεσημέρι της Πέμπτης 8 Αυγούστου στην Τουρκία καθώς σημειώθηκε ισχυρός σεισμός στην πόλη Ντενιζλί στη νοτιοδυτική πλευρά της χώρας.

Σύμφωνα με το σεισμολογικό παρατηρητήριο της χώρας, ο σεισμός είχε μέγεθος 5,7 βαθμών Ρίχτερ και είχε εστιακό βάθος 8 χιλιομέτρων. Το Αμερικανικό Γεωλογικό Ινστιτούτο (USGS) ανέφερε ότι ο σεισμός ήταν μεγέθους 5,8 βαθμών. Το πρακτορείο Reuters αρχικά είχε αναφέρει ότι, σύμφωνα με το USGS, ο σεισμός ήταν μεγέθους 5,9 βαθμών.

https://twitter.com/Biz10TV/status/1159435056714342400?ref_src=twsrc%5Etfw%7Ctwcamp%5Etweetembed%7Ctwterm%5E1159436856573886464&ref_url=https%3A%2F%2Fwww.newsbeast.gr%2Fworld%2Farthro%2F5248224%2Fischyros-seismos-stin-toyrkia-me-traymaties-kai-zimies-oi-protes-eikones

Σεισμός Τουρκία: Τραυματίες και ζημιές.

Σύμφωνα με τα τουρκικά Μέσα, υπάρχουν αναφορές για τραυματίες, ενώ το πρακτορείο Anadolu κάνει λόγο για 6 τραυματίες. Την ίδια ώρα, πάνω από 100 κτίρια έχουν υποστεί σοβαρές ζημιές. Μάλιστα, από το σεισμό, φαίνεται πως στο αεροδρόμιο του Ντενιζλί έχει καταρρεύσει μέρος της οροφής.

«Δεν υπάρχουν πληροφορίες για νεκρούς στο κέντρο του Ντενιζλί μέχρι στιγμής», δήλωσε ο δήμαρχος της πόλης Οζμάν Ζολάν στον τηλεοπτικό σταθμό CNN Turk. «Δεν υπάρχουν μέχρι στιγμής αναφορές για θύματα. Οι ομάδες μας εργάζονται για να αποτιμήσουν τη ζημιά», δήλωσε ο Ζολάν.

Σεισμός Τουρκία: Λίγο νωρίτερα…

Σεισμός 4,8 Ρίχτερ που έγινε αισθητός στο ανατολικό Αιγαίο και στις Κυκλάδες σημειώθηκε στις 11:40 το πρωί της Πέμπτης στα τουρκικά παράλια, σε μικρή απόσταση από τη Σμύρνη, σύμφωνα με μετρήσεις του Γεωδυναμικού και του Ευρωμεσογειακού Ινστιτούτου. Το επίκεντρο εντοπίζεται 35 χιλιόμετρα βορειοανατολικά της Σάμου.

Σεισμός Τουρκία: Κουνήθηκαν και στις 31 Ιουλίου

Σεισμός 4 Ρίχτερ σημειώθηκε στις 31 Ιουλίου στην ανατολική Τουρκία. Σύμφωνα με την αυτόματη λύση του Ευρωμεσογειακού Ινστιτούτου, ο σεισμός είχε ως επίκεντρο το Ερζερούμ, τη μεγαλύτερη πόλη της ανατολικής Τουρκίας, και πρωτεύουσα της ομώνυμης επαρχίας. Το εστιακό βάθος του σεισμού εντοπίζεται 2 χιλιόμετρα. Δεν υπάρχουν αναφορές για ζημιές ή τραυματισμούς.

Παλαιότερο ρεπορτάζ: Πώς θα επηρεάσει την Ελλάδα ένας μεγάλος σεισμός στην Τουρκία;

Σεισμός στο Ιζμίτ το 1999

Ο σεισμός του Ιζμίτ συνέβη στις 17 Αυγούστου του 1999 και είναι μια από τις πιο καταστροφικές στιγμές στην σύγχρονη ιστορία της Τουρκίας. Το επίκεντρο του σεισμού ήταν στην πόλη Ιζμίτ, που είναι η πρωτεύουσα της επαρχίας του Κοτζαελί και είχε μέγεθος 7,6 Ρίχτερ. Η διάρκεια του σεισμού ήταν 37 δευτερόλεπτα, ενώ η μέγιστη αντιληπτή έντασή του ανήλθε στο επίπεδο IX (9), ήταν δηλαδή «πολύ καταστροφικός», στη 12-βάθμια Κλίμακα Μερκάλι.

Από το σεισμό έχασαν τη ζωή τους περισσότεροι από δέκα χιλιάδες άνθρωποι, ενώ χιλιάδες ήταν και οι τραυματίες. Τεράστιες ήταν οι καταστροφές και σε σπίτια, δημόσια κτίρια και υποδομές. Η Τουρκία εξαιτίας του ρήγματος της Ανατολίας, καθιστάται ως μια σεισμογενή χώρα που δέχεται τέτοιες σοβαρές παρεμβάσεις της Φύσης. Το ρήγμα της Ανατολίας μετακινείται 2 – 2,5 εκ. προς τα δυτικά κάθε χρόνο, έχοντας ανάμεσά του το ρήγμα της Ευρασίας και της Αραβικής χερσονήσου.

Ο σεισμός στο Ιζμίτ έγινε αισθητός από την επαρχία του Ντούζτζε μέχρι και την θάλασσα του Μαρμαρά. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα την πρόκληση ενός τσουνάμι 2,5 μέτρων από την τελευταία τοποθεσία, σκορπώντας τον θάνατο σε 155 ανθρώπους.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις