Αθήνα

°C

Τετάρτη

20

Οκτωβρίου 2021

alphafreepress.gr / ΑΘΛΗΤΙΚΑ / Λευτέρης Αυγενάκης: «Τέλος στον κρατικοδίαιτο αθλητισμό»
ΑΘΛΗΤΙΚΑ

Λευτέρης Αυγενάκης: «Τέλος στον κρατικοδίαιτο αθλητισμό»

Λευτέρης Αυγενάκης: Ο υφυπουργός Αθλητισμού προανήγγειλε σε συνέντευξή του μικρή μείωση στα έσοδα από την ΕΡΤ και κατηγόρησε τον ΣΥΡΙΖΑ για προεκλογικές υποσχέσεις στο ποδόσφαιρο

Λευτέρης Αυγενάκης: Έντονη παρουσία στα αθλητικά πεπραγμένα της χώρας έχει ο νέος υφυπουργός Αθλητισμού Λευτέρης Αυγενάκης. Σε συνέντευξη που παραχώρησε στον ραδιοφωνικό σταθμό ΣΠΟΡ FM ξεκαθάρισε ότι θα υπάρξει μικρή μείωση από τα έσοδα της ΕΡΤ, ενώ κατηγόρησε τον ΣΥΡΙΖΑ για εύκολες προεκλογικές υποσχέσεις στις ΠΑΕ. Παράλληλα, δεν πήρε θέση για το θέμα του Ολυμπιακού στο μπάσκετ, τονίζοντας ότι θέλει να τηρηθούν οι κανόνες και να αποφασίσουν τι ακριβώς θέλουν οι εμπλεκόμενοι.

Από εκεί και πέρα αναφέρθηκε στις ελαφρύνσεις που θα υπάρξουν στους φόρους για τα αθλητικά σωματεία και διευκρίνισε ότι δεν έχει ανάγκη να συναναστραφεί με παράγοντες για να επωφεληθεί το παραμικρό. Είπε ακόμη ότι τον ενδιαφέρει το γενικότερο καλό του αθλητισμού, χαρακτήρισε «μπασκετικό» τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, ενώ αναφέρθηκε και στη βελτίωση συγκεκριμένων αθλητικών εγκαταστάσεων.

Πιο αναλυτικά ο Λευτέρης Αυγενάκης μίλησε για τα εξής:

Τη συνεργασία με τον πρωθυπουργό: «Μας συνδέει μια στενή σχέση, καθότι ήμουν γραμματέας στο κόμμα για τέσσερα χρόνια. Καταφέραμε με μια στενή και ειλικρινή συνεργασία με μπροστάρη εκείνον να αναστήσουμε έναν κομματικό μηχανισμό που ήταν στα Τάρταρα, αλλά σιγά-σιγά πήρε δομή και άρχισε να παράγει έργο. Άρα κάτι καλά κάναμε και καλή χημεία είχαμε. Κι ο ίδιος είναι αθλητικός τύπος, του αρέσει η άθληση, αν και περισσότερο μπασκετικός. Του αρέσει η φύση, να μεταφέρει αυτό το πνεύμα της ποιότητας ζωής. Ήταν και μένα μια από τις επιθυμίες μου αυτό το χαρτοφυλάκια και χαίρομαι που μου το εμπιστεύτηκε».

Την κατασκευή κλειστού για άτομα με αναπηρία: «Ήδη έχουμε αρχίσει τις προπαρασκευαστικές διαδικασίες για την κατασκευή κλειστού σταδίου για αθλητές με αναπηρία στην Αττική. Αυτό είναι προτεραιότητα για την κυβέρνησή μας, ώστε να μείνει πίσω ένα αθλητικό κέντρο, ώστε να μπορούν να αθλούνται και να ξετυλίγουν τα ταλέντα τους αυτοί οι άνθρωποι. Δεν είναι τυχαίες οι διακρίσεις των Ελλήνων αθλητών με αναπηρία».

«Δεν έχω ανάγκη την κομματική πελατεία»

Τους γενικότερους στόχους για τον αθλητισμό: «Στόχος μας είναι μέσα από τον αθλητισμό να προετοιμάσουμε καλύτερους πολίτες για την κοινωνία. Να διαμορφώσουμε στη νεολαία μια διαφορετική νοοτροπία και κουλτούρα. Το συγκεκριμένο Υπουργείο δεν είναι του ποδοσφαίρου, αλλά όλου του αθλητισμού. Είμαστε ξεκάθαρα αντίθετοι στην κρατικοδίαιτη λειτουργία του αθλητισμού. Ο μαζικός αθλητισμός είναι αυξανόμενο μοντέλο και η συνεργασία μας θα είναι ζωντανή. Δεν θα εγκλωβιστούμε σε δομές μονάχα μέσα από τις ομοσπονδίες. Τις σεβόμαστε, αλλά οτιδήποτε ζωντανό που ενισχύει τον αθλητισμό θα το αγκαλιάσουμε για να πετύχουμε την ενεργοποίηση κυττάρων της κοινωνίας. Αν νομίζει κάποιος πως είναι Υπουργείο συναναστροφής με παράγοντες κάνουν μεγάλο λάθος. Εκλέγομαι χρόνια τώρα βουλευτής. Δεν είμαι εδώ για να δημιουργήσω κομματική πελατεία, δεν έχω κανένα τέτοιο άγχος και κανέναν τέτοιο σκοπό. Όσοι προσπαθούν να με ταυτίσουν κάνουν λάθος, δεν έχω καμία τέτοια διάθεση. Με ενδιαφέρει η Ελλάδα μας. Για να πάει μπροστά πρέπει να πιστέψει στις δυνάμεις της».

Τον εκσυγχρονισμό εγκαταστάσεων: «Έχουμε τάση να θέλει ο κάθε υπουργός να θέλει να βάλει τη σφραγίδα του, ενώ μπορεί να λειτουργεί παράλληλα μια αντίστοιχη υπηρεσία. Μπορεί να υπάρχει ένα υφιστάμενο έργο που με κάποιες παρεμβάσεις μπορεί να λειτουργήσει. Έχουμε πολλές εγκαταστάσεις, έχουμε 15 αθλητικά κέντρα σε όλη την επικράτεια, συν το ΟΑΚΑ και το ΣΕΦ, για τα οποία έχουμε πλάνο εκσυγχρονισμού. Έχουμε ήδη εξασφαλίσει ένα ποσό για αυτό το σκοπό. Κατ’ αρχήν αφορά στις εγκαταστάσεις της ΓΓΑ και κατόπιν αυτών που ανήκουν σε άλλες αρχές. Τη Δευτέρα έχουμε σύσκεψη με τον κύριο Χρυσοχοΐδη για θέματα ασφάλειας».

«Θα υπάρξουν φοροαπαλλαγές και ελαφρύνσεις»

Τα φορολογικά κίνητρα: «Με το που θα ανοίξει η Βουλή θα έρθει πακέτο φορολογικών μέτρων που θα δώσει ανάσες στα σωματεία. Όπως η δυνατότητα φοροαπαλλαγών για χορηγίες και δωρεές, κάτω από προϋποθέσεις, και η μείωση του ΦΠΑ στο κόστος εισιτηρίων, η μείωση στη φορολόγηση στις μεταγραφές, γιατί δεν είμαστε καθόλου ανταγωνιστικοί. Έχουμε μια σειρά άλλων ζητημάτων σε φορολογικό επίπεδο για την ανάπτυξη των αθλητικών σωματείων. Θέλουμε να βελτιώσουμε τη ρευστότητά τους. Μόλις ανοίξει η Βουλή τα φορολογικά κίνητρα θα είναι ορατά».

Τα χρήματα της ΕΡΤ για το ποδόσφαιρο και το μπάσκετ: «Σίγουρα θα υποστούν μια μικρή μείωση. Όχι όλοι, αλλά τα νούμερα ήταν εξαιρετικά μεγάλα. Μιλάμε για εκατομμύρια εκατομμυρίων για τα οποία ο κύριος Τσίπρας με περισσή ευκολία δεσμεύτηκε. Προεκλογική περίοδος γαρ… Τα νούμερα ξεπερνούσαν τα 63 εκατ. ευρώ, ενώ όλος ο προϋπολογισμός της ΕΡΤ ήταν 193 εκατ. ευρώ. Θα πρέπει να υπάρχουν και τα σχετικά οφέλη. Η ΕΡΤ δεν πέτυχε να έχει τα ανάλογα έσοδα. Άρα πώς εσύ κύριε πρωθυπουργέ συμφωνείς με περισσή ευκολία να μοιράσεις 63-64 εκατ. ευρώ σε ομάδες που έχουν στηριχτεί σε αυτό για να κάνουν προϋπολογισμό. Συζητάμε για μια μικρή λελογισμένη μείωση. Ξέρω μέχρι πού φτάνει η δικαιοδοσία μου και μέχρι πού υπάρχει η δικαιοδοσία της ΕΡΤ, του Υπουργείου Οικονομικών και Πολιτισμού. Η διοίκηση της ΕΡΤ συζήτησε, εκείνη διαπραγματεύτηκε, εκείνη συμφώνησε. Μέσα σε ελάχιστες μέρες θα έχει ολοκληρωθεί η πρώτη σοβαρή διαδικασία διαπραγμάτευσης. Δεν μπορούμε να συνεχίσουμε στη λογική του κρατικοδίαιτου, γιατί δεν στέκει και δεν μπορούμε να το κάνουμε».

«Ας αποφασίσουν τι θέλουν στο μπάσκετ»

Το θέμα του Ολυμπιακού στο μπάσκετ: «Αυτή η ιστορία είναι μεγάλη. Εγώ δεν έχω διάθεση να μπω σε διαδικασία που θα ενισχύσει την παραφιλολογία. Είμαι εδώ να μιλήσω με όλους. Ήδη ο κύκλος των επαφών με τους θεσμικούς έχει σχεδόν ολοκληρωθεί. Ερήμην των εμπλεκομένων δεν έχω διάθεση να εμπλακώ υπέρ ή εναντίον. Είμαι υπέρ της τήρησης των κανόνων και των καλών προθέσεων. Θα πρέπει οι άμεσα εμπλεκόμενοι να έχουν αποφασίσει τι πραγματικά θέλουν να κάνουν».

Τα γήπεδα Παναθηναϊκού και ΑΕΚ: «Μας ενδιαφέρουν πολύ αυτά τα ζητήματα. Όσο αναβαθμίζονται οι εγκαταστάσεις αναβαθμίζεται και το προϊόν. Όταν επενδύεις χρήματα, περιμένεις να πάρεις χρήματα. Πρέπει όμως να το κάνεις με νόμους διαφάνειας. Δεν έχουμε αντίρρηση να κερδίσεις χρήματα, δεν έχουμε τέτοιες ιδεοληψίες. Ο αθλητισμός βελτιώνει την ποιότητα ζωής μιας ολόκληρης κοινωνίας. Γι’ αυτό το Υπουργείο έχει μια επιρροή οριζόντια σε όλη την κοινωνία».

Για τη ρήση «κόμμα αλλάζεις, ομάδα δεν αλλάζεις»: «Εγώ ούτε κόμμα, ούτε ομάδα αλλάζω».

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις