Αθήνα

°C

kairos icon

Τρίτη

23

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΑΘΛΗΤΙΚΑ / Ντιέγκο Φορλάν: 40αρισε και κρέμασε τα παπούτσια του (vid)
ΑΘΛΗΤΙΚΑ

Ντιέγκο Φορλάν: 40αρισε και κρέμασε τα παπούτσια του (vid)

Ντιέγκο Φορλάν: Ύστερα από λαμπρή καριέρα στην Ευρώπη και στην Εθνική Ουρουγουάης ο Ντιέγκο Φορλάν αποφάσισε στα 40 του χρόνια να σταματήσει το ποδόσφαιρο

Ντιέγκο Φορλάν: Λένε ότι ο πρώτος… θάνατος που αντιμετωπίζουν οι διάσημοι ποδοσφαιριστές, εφόσον όλα τα υπόλοιπα έχουν κυλήσει ομαλά στη ζωή τους, είναι η ώρα που αποφασίζουν να σταματήσουν την καριέρα τους. Ο Ντιέγκο Φορλάν 40ρισε τον περασμένο Μάιο και διαπίστωσε ότι έπρεπε να κρεμάσει τα παπούτσια του. «Δεν ήταν εύκολο, δεν ήθελα να έρθει ποτέ αυτή η ώρα» ήταν η πρώτη ατάκα του Ουρουγουανού επιθετικού στο κανάλι «Telemundo» όπου ανακοίνωσε τη μεγάλη απόφαση.

«Ήξερα ότι θα έρθει αυτή η στιγμή. Αποφάσισα λοιπόν να σταματήσω να παίζω ποδόσφαιρο επαγγελματικά» πρόσθεσε ο άνθρωπος που φόρεσε 112 φορές της φανέλα της Ουρουγουάης, έχοντας συμμετοχή σε τρία παγκόσμια κύπελλα, σε μια ονειρεμένη καριέρα που κράτησε πάνω από δύο δεκαετίες. Ο Φορλάν ξεκίνησε σε μικρή ηλικία να παίζει τένις αλλά τελικά επηρεάστηκε από τον πατέρα του, Πάμπλο, που ήταν ποδοσφαιριστής. Ως επαγγελματίας ξεκίνησε ουσιαστικά από την Ιντεπεντιέντε της Αργεντινής το 1997 και ολοκλήρωσε τη σπουδαία καριέρα του στην  Κίτσι του Χονγκ Κονγκ.

Το ατύχημα της αδερφής του

Ο Ντιέγκο και η οικογένειά του σημαδεύτηκαν από ένα αυτοκινητικό δυστύχημα όταν εκείνος ήταν στην εφηβεία. Η αδερφή του έμεινε παράλυτη, ενώ ο φίλος της σκοτώθηκε ακαριαία. Η επιλογή του και η αγάπη του για το ποδόσφαιρο εκείνη την εποχή ήταν μονόδρομος. Δεν έβλεπε τίποτα άλλο μπροστά του. Γεννημένος στο Μοντεβιδέο έκανε τα πρώτα του βήματα στην Πενιαρόλ, ακολούθησε μετά η Ντανούμπιο και σε ηλικία 15 ετών το 1994 βρέθηκε στις ακαδημίες της Ιντεπεντιέντε της Αργεντινής.

Από το 1997, που ξεκίνησε εκεί την επαγγελματική του καριέρα, μέχρι σήμερα έπαιξε κατά σειρά σε Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, Βιγιαρεάλ, Ατλέτικο Μαδρίτης, Ίντερ, Ιντερνασιονάλ του Πόρτο Αλέγκρε, Τσερέζο Οσάκα, Πενιαρόλ, Μουμπάι Σίτι και στην Κίτσι του Χονγκ Κονγκ. Το κοντέρ έγραψε σε συλλογικό επίπεδο 662 παιχνίδια με 258 γκολ. Η κλασική θέση στην οποία έπαιζε ήταν η κορυφή της επίθεσης αλλά σε πάρα πολλές περιπτώσεις αγωνίστηκε στα άκρα λόγω της ταχύτητάς του και ως δεύτερος στράικερ ή δεκάρι.

Καριέρα γεμάτη τίτλους

Ο Ντιέγκο Φορλάν κατέκτησε 10 τρόπαια στα 22 αυτά χρόνια που έπαιξε στο υψηλότερο επίπεδο. Πήρε πρωτάθλημα με τη Γιουνάιτεντ, αλλά και με την Κίτσι στο Χονγκ Κονγκ. Πήρε Ιντερτότο με τη Βιγιαρεάλ, αλλά και Κόπα Αμέρικα με τη χώρα του το 2011. Κατέκτησε επίσης το κύπελλο UEFA με την Ατλέτικο Μαδρίτης το 2010 πετυχαίνοντας και τα δύο γκολ στον τελικό με τη Φούλαμ. Χώρια οι ατομικές διακρίσεις και τα χρυσά παπούτσια ως πρώτος σκόρερ σε αρκετές διοργανώσεις.

Στην Ισπανία σε 240 αγώνες ως παίκτης της Βιγιαρεάλ και μετά της Ατλέτικο είχε 240 συμμετοχές με 128 γκολ. Με τους Μαδριλένους έκανε την καλύτερη σεζόν το 2008-09 πετυχαίνοντας 32 γκολ σε 33 ματς πρωταθλήματος και ήταν πρώτος σκόρερ πάνω από τον Σαμουέλ Ετό της Μπαρτσελόνα και τον Νταβίδ Βίγια της Βαλένθια.

Οι διακρίσεις και τα τρόπαια του Ντιέγκο Φορλάν:

Manchester United

Premier League: 2002–03

FA Cup: 2003–04

FA Community Shield: 2003

Villarreal 

UEFA Intertoto Cup: 2004

Atlético Madrid 

UEFA Europa League: 2009–10

UEFA Super Cup: 2010

Internacional Porto Alegre 

Campeonato Gaúcho: 2013

Peñarol 

Primera División: 2015–16

Kitchee 

Hong Kong Premier League: 2017–18

Uruguay

Copa América: 2011

Ατομικές διακρίσεις

European Golden Shoe: 2004–05, 2008–09

FIFA World Cup Golden Ball: 2010

FIFA World Cup Top Scorer: 2010

FIFA World Cup Dream Team: 2010

FIFA World Cup Goal of the Tournament: 2010 (vs Germany)

UEFA Europa League Final Man of The Match: 2010

Campeonato Gaúcho Top Scorer: 2013

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις