Αθήνα

°C

kairos icon

Σάββατο

20

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / PLUS / Καλαμπόκι: Το λαχανικό του Αυγούστου
PLUS

Καλαμπόκι: Το λαχανικό του Αυγούστου

Καλαμπόκι: Θερμίδες και οφέλη για την υγεία.

Καλαμπόκι: Το καλαμπόκι είναι ένα λαχανικό, που περιέχει πληθώρα πολύτιμων θρεπτικών συστατικών. Τέτοια είναι η βιταμίνη Α, η βιταμίνη C, ο φώσφορος και το μαγνήσιο. Από την άλλη, το άμυλο καλαμποκιού (γνωστό και ως κορν φλάουρ ή άνθος αραβοσίτου) έχει ευρύτατη χρήση. Χρησιμοποιείται στη ζαχαροπλαστική, στην παραγωγή αμυλούχων προϊόντων και στην αλλαντοποιία. Το καλαμπόκι το έχουμε συνδυάσει όλοι με διακοπές και ανεμελιά. Συμβολίζει τον Αύγουστο και τις διακοπές. Ας δούμε, όμως, τα οφέλη του για την υγεία, αλλά και τη θερμιδική του αξία.

Είναι πλούσιο σε υδατάνθρακες και φυτικές ίνες, βιταμίνες και μέταλλα. Παράλληλα, είναι χαμηλής περιεκτικότητας σε πρωτεΐνη και λιπαρά. Συγκεκριμένα, ένα φλυτζάνι του τσαγιού γλυκό από κονσέρβα περιέχει 177 θερμίδες, 41 γραμμάρια υδατάνθρακες και 5,4 γραμμάρια πρωτεΐνης. Ακόμη 2,1 γραμμάρια λιπαρά, 4,6 γραμμάρια φυτικές ίνες. Ένα καλαμπόκι μετρίου μεγέθους (περίπου 100 γραμμάρια) βραστό περιέχει 99 θερμίδες, 3,4 γραμμάρια πρωτεΐνης και 21 γραμμάρια υδατάνθρακες. Ακόμη, 4,5 γραμμάρια ζάχαρης, 2,4 γραμμάρια φυτικών ινών και 1,5 γραμμάρια λιπαρών.

Καλαμπόκι: Οφέλη στην υγεία

Είναι ακόμη πλούσιο σε αντιοξειδωτικά και ενώσεις, όπως η λουτεΐνη και η ζεαξανθίνη. Αυτές βελτιώνουν την υγεία των ματιών και σε φυτικές ίνες, που μειώνουν τον κίνδυνο εκκολπωματίτιδας και «ρίχνουν» την αρτηριακή πίεση. Η υψηλή περιεκτικότητά του σε υδατάνθρακες μπορεί να ανεβάσει απότομα την γλυκόζη στο αίμα. Ωστόσο, οι φυτικές ίνες που περιέχει ισορροπούν τα επίπεδα σακχάρου. Σε κάθε περίπτωση η κατανάλωσή του συνίσταται να γίνεται με μέτρο. Ειδικά εάν θέλετε να χάσετε βάρος.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις