Αθήνα

°C

kairos icon

Τετάρτη

08

Μαΐου 2024

alphafreepress.gr / PLUS / Συνταγές καλοκαιρινές: Χωρίς αυτά καλοκαίρι δεν γίνεται
PLUS

Συνταγές καλοκαιρινές: Χωρίς αυτά καλοκαίρι δεν γίνεται

Συνταγές καλοκαιρινές: Το must του ελληνικού καλοκαιρινού τραπεζιού.

Συνταγές καλοκαιρινές: Είναι μερικά φαγητά που είναι μνήμη και συνείδηση μαζί. Έχουν άρρηκτα δεθεί με αναμνήσεις και εμπειρίες. Τόσο πολύ που σε «δένουν» με καταστάσεις και χρονικές περιόδους. Ένα τέτοιο είναι και τα γεμιστά. Το απόλυτο καλοκαιρινό φαγητό, το πιο δημοφιλές φαγητό του ελληνικού καλοκαιριού. Με κιμά ή ορφανά, με κανέλα και λίγη ζάχαρη, πολίτικα, με κουκουνάρι και σταφίδα ή χωρίς. Με πολλές προσωπικές πινελιές. Άλλοι τα φτιάχνουν από την προηγούμενη μέρα και τα βάζουν στο ψυγείο να δέσουν τα υλικά. Άλλοι βάζουν το ρύζι ωμό. Ντομάτες, πιπεριές, μελιτζάνες, δίπλα πατατούλες και φέτα. Το απόλυτο στιγμιότυπο του καλοκαιριού.

Τώρα που η θερμοκρασία ανεβαίνει, οι διακοπές φτάνουν, καλοκαίρι δε νοείται χωρίς αυτά τα φαγητά. Ακόμα κι αν είστε λάτρης της μαγειρικής, θα παραδεχτείτε ότι δεν είναι εύκολο να περνάτε πολλές ώρες μέσα στην κουζίνα το καλοκαίρι. Για να σας απαλλάξουμε από την δυσφορία της καλοκαιρινής μαγειρικής, δείτε το απόλυτο φαγητό του καλοκαιριού.

Συνταγές καλοκαιρινές: Τα υλικά

4 ντομάτες μεγάλες, σφιχτές και ώριμες • 4 πιπεριές φλάσκες • 4 μελιτζάνες φλάσκες • 1 ματσάκι μαϊντανό • 8 φλυτζανάκια του καφέ ρύζι καρολίνα (υπολογίστε 1 φλυτζανάκι ρύζι για κάθε ντομάτα/πιπεριά/μελιτζάνα που θα γεμίσετε • Αλάτι, πιπέρι • Λίγη τριμμένη φρυγανιά • Λάδι • 5 πατάτες • 2-3 ντομάτες ώριμες/ζουμερές ή ντοματοχυμό • 1 ξερό κρεμμύδι • 1 σκελίδα σκόρδο • λίγο κουκουνάρι.

Συνταγές καλοκαιρινές: Η εκτέλεση

Πλένουμε όλα τα λαχανικά και το ρύζι. Κόβουμε το πάνω μέρος από τις ντομάτες/πιπεριές/μελιτζάνες που έχουμε για γέμισμα, ώστε να ανοίγει σαν καπάκι. Βγάζουμε το εσωτερικό τους με ένα κουταλάκι. Προσέχουμε να μη δημιουργήσουμε πουθενά τρύπα. Κρατάμε το περιεχόμενο από τις ντομάτες σε ένα σουρωτήρι και ρίχνουμε λίγο αλάτι. Θα βοηθήσει αργότερα στο στύψιμο. Αλείφουμε με λίγο λάδι ένα ταψί. Τοποθετούμε τις ντομάτες/πιπεριές/μελιτζάνες στο ταψί με τα καπάκια προς τα πάνω.

Συνταγές καλοκαιρινές: Ετοιμάζουμε τη γέμιση

Ψιλοκόβουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο και το τσιγαρίζουμε σε μια κατσαρόλα. Προσθέτουμε το ρύζι, το μαϊντανό, το κουκουνάρι και 1 φλιτζάνι λάδι. Αλατοπιπερώνουμε τη γέμιση και κρατώντας το σουρωτήρι πάνω από τη γέμιση στύβουμε λίγη ντομάτα. Γεμίζουμε προσεκτικά τις ντομάτες/πιπεριές/μελιτζάνες. Μην τις γεμίσετε μέχρι πάνω γιατί θα ξεχειλίσει η γέμιση στο ψήσιμο. Γεμίστε τες έτσι ώστε να έχουν αρκετό ρύζι αλλά και λίγο ζουμάκι ώστε να βράσει το ρύζι. Αν δε σας φτάσει η γέμιση (εξαρτάται και από το μέγεθος των λαχανικών που έχετε), φτιάξτε λίγη ακόμη προσθέτοντας λίγο ρύζι/λάδι ή ότι άλλο σας λείπει.

Κόψτε τις πατάτες και βάλτε τες και αυτές στο ταψί. Αλατοπιπερώστε. Προσθέστε το εσωτερικό των 2-3 ώριμων ντοματων (ή ντοματοχυμό) στο σουρωτήρι με τις υπόλοιπες και στίψτε τες πάνω από το ταψί ώστε να απλωθεί παντού. Ψήστε το φαγητό σε προθερμασμένο φούρνο στους 200C για 1 ώρα περίπου.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις