Αθήνα

°C

kairos icon

Πέμπτη

25

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / PLUS / Σαρδηνία – Ιταλία: Πίσω στις παραλίες η κλεμμένη άμμος
PLUS

Σαρδηνία – Ιταλία: Πίσω στις παραλίες η κλεμμένη άμμος

Σαρδηνία – Ιταλία: Δέκα τόνους αφαίρεσαν σταδιακά οι τουρίστες.

Σαρδηνία – Ιταλία: Η Σαρδηνία φημίζεται για τις θάλασσές της, αλλά και τις υπέροχες παραλίες της. Αυτές έχουν την ιδιαιτερότητα να έχουν μια μοναδική κρυσταλλική άμμο. Ο λευκός χαλαζίας της άμμου είναι τόσο μοναδικός, που πολλοί μπαίνουν στον πειρασμό να πάρουν ένα… ενθύμιο. Η λήψη άμμου, ωστόσο, απαγορεύεται ρητά. Παρόλα αυτά κάποιοι παραβλέπουν την απαγόρευση και παίρνουν μαζί τους μια μικροποσότητα. Στους ελέγχους του αεροδρομίου οι αρχές συνήθως κατάσχουν τα ευρήματα αυτά. Έτσι σε βάθος δεκαετίας συγκεντρώθηκαν στο αεροδρόμιο της Όλμπια 10 τόνοι άμμου και πετρωμάτων. Οι Αρχές προσπαθούν να επιστρέψουν την κλεμμένη άμμο και να αποτρέψουν την κλοπή της.

«Είναι εντυπωσιακό, γιατί καταδεικνύει πόσο διαδεδομένη είναι η συνήθεια να παίρνει κανείς άμμο από την παραλία. Τις περισσότερες φορές γεμίζουν μπουκάλια νερού του μισού λίτρου, χωρίς να δίνουν σημασία στη ζημιά που προκαλούν στο περιβάλλον», τονίζει ο υπεύθυνος Περιβάλλοντος της προστατευόμενης ζώνης της Ταβολάρα, Αουγκούστο Ναβόνε. Όπως προσθέτει ο ίδιος, εντοπίσθηκαν δύο ζώνες συμβατές με την άμμο, τις πέτρες, τα κοχύλια και τα άλλα φυσικά υλικά που λίγο-λίγο κατάσχονταν.

Σαρδηνία – Ιταλία: Το σχέδιο αποτροπής

Η άμμος και τα άλλα υλικά επανήλθαν στην παραλία του Πόρτο Σαν Πάολο, νοτίως της Όλμπια και στη νήσο της Ταβολάρα.  Ωστόσο, ο στόχος είναι πλέον να γίνει ένα βήμα προς την κατεύθυνση της αποτροπής. Μια παραδοσιακή μέθοδος είναι «σε συμφωνία με τις Αρχές του, να τοποθετηθεί στο αεροδρόμιο της Όλμπια πληροφοριακό υλικό που προειδοποιεί τους παραθεριστές για τους κανόνες που πρέπει να τηρούν: το να αφαιρούν άμμο αποτελεί αδίκημα και αποτελεί καταστροφή του περιβάλλοντος. «Προβλέπεται να τοποθετήσουμε σε έναν κύλινδρο από πλεξιγκλάς όλα τα κοχύλια που κατασχέσαμε και να τοποθετήσουμε μία επιγραφή σε πολλές γλώσσες», πρόσθεσε ο Ναβόνε.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις