Αθήνα

°C

kairos icon

Πέμπτη

25

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ / Οικονομία – επιχειρήσεις: Νέα πιλοτική εφαρμογή
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Οικονομία – επιχειρήσεις: Νέα πιλοτική εφαρμογή

Οικονομία – επιχειρήσεις: Ηλεκτρονική τήρηση βιβλίων το τελευταίο τρίμηνο του 2019.

Οικονομία – επιχειρήσεις: Ένα νέο μέτρο από το υπουργείο Οικονομικών και την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων τίθεται σε πιλοτική εφαρμογή. Πρόκειται για το μέτρο της ηλεκτρονικής τήρησης βιβλίων το τελευταίο τρίμηνο του 2019. Στόχος είναι από το 2020 το μέτρο να λειτουργεί πλήρως. Από τότε και στο εξής όλες οι επιχειρήσεις και οι ελεύθεροι επαγγελματίες θα συμπληρώνουν τα φορολογικά τους βιβλία με ηλεκτρονικό τρόπο και με άμεση σύνδεση με το Taxisnet. Το νέο σύστημα στοχεύει στην απλοποίηση των διαδικασιών, τη μείωση της γραφειοκρατίας και τον περιορισμό της φοροδιαφυγής. Παρουσιάστηκε από τον υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα, τον υπουργό Οικονομικών Απόστολο Βεσυρόπουλο και τον Διοικητή της ΑΑΔΕ Γιώργο Πιτσιλή.

Με τα ηλεκτρονικά βιβλία αυτοματοποιούνται οι διαδικασίες συμπλήρωσης και υποβολής δηλώσεων. Μειώνεται το διαχειριστικό κόστος για τις επιχειρήσεις και καταργούνται οι συγκεντρωτικές καταστάσεις προμηθευτών-πελατών. Τέλος, επιταχύνονται οι επιστροφές φόρων στους συνεπείς, ενώ ενισχύεται ο έλεγχος των υποθέσεων. Πρόκειται για ένα μέτρο που εντάσσεται στο πλαίσιο ηλεκτρονικοποίησης όλων των συναλλαγών. Όλο αυτό θα συμβάλει σημαντικά στον περιορισμό της φοροδιαφυγής.

Οικονομία – επιχειρήσεις: Η παρουσίαση του μέτρου

Τον τρόπο λειτουργίας του νέου συστήματος ηλεκτρονικής τήρησης βιβλίων παρουσίασε αναλυτικά ο Γ. Πιτσιλής. Ο κ. Πιτσιλής σημείωσε ότι δημιουργείται μία νέα ηλεκτρονική πλατφόρμα με την ονομασία «My Data». Διευκρινίζεται ότι το όλο πρόγραμμα τίθεται σε δημόσια διαβούλευση στις αρχές Σεπτεμβρίου. Στην ηλεκτρονική πλατφόρμα κάθε επιχείρηση και επαγγελματίας θα αποκτά έναν μοναδικό αριθμό καταχώρησης ΜΑΡΚ. Μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας οι επιχειρήσεις και οι επαγγελματίες θα δηλώνουν τα τιμολόγια τους. Αυτά θα καταχωρούνται αυτόματα στα ηλεκτρονικά βιβλία τους.

Παράλληλα οι λήπτες των τιμολογίων θα βλέπουν στα δικά τους ηλεκτρονικά βιβλία τα τιμολόγια των εκδοτών. Ταυτόχρονα ενημερώνονται τα φορολογικά έντυπα των δηλώσεων εισοδήματος και ΦΠΑ με τα δεδομένα των βιβλίων. Ως αποτέλεσμα οι δηλώσεις αυτές να είναι προσυμπληρωμένες και να επιτρέπουν την άμεση διασταύρωση όλων των δεδομένων.

Οικονομία – επιχειρήσεις: Τα αναμενόμενα αποτελέσματα

Το μέτρο αυτό αναμένεται να συμβάλει στον περιορισμό της φοροδιαφυγής και τη μείωση του διαχειριστικού κόστους. Παράλληλα, πιστεύεται ότι θα βοηθά στο να λαμβάνουν γρήγορα επιστροφή φόρου οι συνεπείς επιχειρήσεις. Κάθε επιχείρηση και ελεύθερος επαγγελματίας θα πρέπει να καταχωρεί στα ηλεκτρονικά βιβλία τα δεδομένα των φορολογικών στοιχείων που εκδίδει το αργότερο μέχρι την 20η ημέρα του επόμενου μήνα από τη συμπλήρωση της τρίμηνης ή μηνιαίας περιόδου υποβολής δήλωσης ΦΠΑ.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις