Αθήνα

°C

kairos icon

Σάββατο

18

Μαΐου 2024

alphafreepress.gr / ΠΟΛΙΤΙΚΗ / Κυβέρνηση Μητσοτάκη: Οι Έλληνες πιο αισιόδοξοι από ποτέ – «Το μεγαλύτερο άλμα των εποχών»
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κυβέρνηση Μητσοτάκη: Οι Έλληνες πιο αισιόδοξοι από ποτέ – «Το μεγαλύτερο άλμα των εποχών»

Κυβέρνηση Μητσοτάκη: Είναι πραγματικά περίεργο για την Ελλάδα, γράφει ο Ρομπ Κοξ σε άρθρο γνώμης, ενώ περιγράφει ως προτεραιότητες της κυβέρνησης το Ελληνικό και τις Σκουριές.

Κυβέρνηση Μητσοτάκη: Ο Ρομπ Κοξ, στο άρθρο του στο Breakingviews αναλύει γιατί το Ελληνικό και οι Σκουριές αποτελούν προτεραιότητα για την κυβέρνηση Μητσοτάκη και πώς αυτά τα πρότζεκτ θα βοηθήσουν στην αλλαγή της εικόνας που έχουν οι επενδυτές για τη χώρα μας και κατά συνέπεια στην προσέλκυση επενδύσεων που θα συνδράμουν στην ενίσχυση της ανάπτυξης.

«Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει ήδη στείλει νομοσχέδια στη Βουλή. Στην κορυφή των πραγμάτων που θέλει να κάνει φαίνεται να είναι παράξενες προτεραιότητες για μία νέα κυβέρνηση, που περιλαμβάνει ένα ορυχείο χρυσού και ένα τεράστιο εμπορικό κέντρο. Αλλά δεν υπάρχει κάτι παράξενο για κανένα από τα δύο. Παρά τη μία δεκαετία προγραμμάτων λιτότητας, το χρέος της Ελλάδας είναι πάνω από 180% του ΑΕΠ.

Κυβέρνηση Μητσοτάκη: Reuters για συρρίκνωση της οικονομίας 

Για να το συρρικνώσει, η οικονομία πρέπει να επεκταθεί πιο γρήγορα από το 1,9% που προβλέπει η Τράπεζα της Ελλάδας για το 2019. Η προσέλκυση ξένων κεφαλαίων, μαζί με περισσότερες δημόσιες επενδύσεις, είναι το κλειδί για αυτό το σχέδιο. Αυτό απαιτεί κάποιες εμβληματικές νίκες για να δείξει η Ελλάδα σε παγκόσμιους επενδυτές και εταιρείες ότι η χώρα δεν έχει απλά ανακτήσει τη δυναμική της, αλλά έχει γυρίσει την πλάτη στη δημοσιονομική κακοδιαχείριση και τη γραφειοκρατία. Με αυτό τον τρόπο, το σχέδιο για το Ελληνικό- που περιλαμβάνει εμπορικό κέντρο και καζίνο- είναι στην κορυφή της ατζέντας», γράφει ο αρθρογράφος του Reuters.

«Η ανάπτυξη που θα δημιουργήσει ένα τέτοιο πρότζεκτ θα βοηθήσει και στη μείωση των κόκκινων δανείων, που τον Μάρτιο έφταναν τα 80 δισ. ευρώ, ή περίπου στο 45% των δανείων. Παρότι οι Έλληνες τραπεζίτες λένε ότι δανείζουν ξανά επιχειρήσεις και ότι το μέγεθος του κακού χρέους θα έχει περιοριστεί στο μισό έως το 2022, συμφωνούν ότι η υψηλότερη ανάπτυξη θα τους επιτρέψει να αντιμετωπίσουν τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια πιο γρήγορα, απελευθερώνοντας κεφάλαια που θα διοχετευτούν στις μικρές επιχειρήσεις και τους καταναλωτές», συνεχίζει ο αρθρογράφος.

Κυβέρνηση Μητσοτάκη: Πώς Ελληνικό και Σκουριές θα βοηθήσουν τον Μητσοτάκη

«Οι επενδυτές είναι αισιόδοξοι», γράφει ο Κοξ που σημειώνει την άνοδο του Χρηματιστηρίου τις τελευταίες εβδομάδες, αλλά και το γεγονός ότι η απόδοση του ελληνικού 10ετούς ομολόγου έπεσε κάτω από το 2%, σε επίπεδα ρεκόρ.

«Ο Μητσοτάκης ανταποκρίνεται σε αυτές τις ελπίδες», σχολιάζει ο αρθρογράφος που επισημαίνει ότι ήδη πήγε στη Βουλή το νομοσχέδιο για τη μείωση του ΕΝΦΙΑ, το οποίο ψηφίστηκε την Τρίτη.

«Έχει υποσχεθεί μειώσεις στον φόρο επιχειρήσεων και παρότι έχει υποσχεθεί ότι η Ελλάδα θα πετύχει τον στόχο του 3,5% για το πρωτογενές πλεόνασμα, που απαιτούν οι δανειστές, είπε στους βουλευτές ότι ‘η μεταρρυθμιστική ώθηση και η αξιοπιστία μας θα δημιουργήσει τη βάση για επαναδιαπραγμάτευση του στόχου’», σημειώνει ο Κοξ.

«Εδώ μπαίνουν το εμπορικό κέντρο και το ορυχείο χρυσού», σημειώνει ο αρθρογράφος, για το Ελληνικό και τις Σκουριές, κάνοντας αναφορά στο πώς είχε αντιμετωπίσει αυτές τις επενδύσεις η προηγούμενη κυβέρνηση.

Κυβέρνηση Μητσοτάκη: Τα εμπόδια που έβαλε ο ΣΥΡΙΖΑ

«Για το Ελληνικό ο ΣΥΡΙΖΑ έβαλε πολλά εμπόδια. Ακόμη και όταν ο Τσίπρας προσπάθησε να βάλει ξανά στο σωστό δρόμο την επένδυση, τις τελευταίες εβδομάδες πριν από τις εκλογές, η υπουργός Πολιτισμού του ανέκοψε αυτές τις προσπάθειες, με μια σειρά απαιτήσεων τις τελευταίας στιγμής για εγκρίσεις», επισημαίνει. Σημειώνει δε, ότι η εκκίνηση της επένδυσης του Ελληνικού μπορεί να αυξήσει το ΑΕΠ κατά 2,4% και να δημιουργήσει 10.000 θέσεις εργασίας κατά τη διάρκεια της κατασκευής και πολλές περισσότερες όταν θα λειτουργεί, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της κοινοπραξίας.

Για την Eldorado Gold, ο Κοξ αναφέρει ότι πριν από δύο χρόνια ο ΣΥΡΙΖΑ ανάγκασε την εταιρεία να σταματήσει τις εργασίες στις Σκουριές. «Όπως και το Ελληνικό προσφέρει μια ευκαιρία για ανάπτυξη. Αν ανοίξει ξανά, μπορεί να δείξει ότι η χώρα δεν είναι απλά ανοιχτή για επιχειρήσεις, αλλά και ότι αλλάζει τον τρόπο που λειτουργεί. Αυτό μπορεί να βοηθήσει τον Μητσοτάκη να τερματίσει τη σύγχρονη οικονομική τραγωδία της Ελλάδας», καταλήγει ο αρθρογράφος.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις