Air condition: Ο μεγάλος επιβαρυντής

PLUS

Air condition: Ο μεγάλος επιβαρυντής

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: Γιώργος Ζαχάρης

Air condition: Βελτιώνουν την καθημερινότητα, αλλά υποθηκεύουν το μέλλον.

31.07.2019 | 09:48

Air condition: Όλοι θεωρούμε πλέον ότι ο κλιματισμός είναι αναφαίρετο ανθρώπινο δικαίωμα. Οι περισσότεροι, ωστόσο, αγνοούμε τις επιπτώσεις που έχουν κλιματιστικά και ψυγεία στον πλανήτη. Περίπου το 12%  παγκοσμίως του διοξειδίου του άνθρακα που απελευθερώνεται στην ατμόσφαιρα  συνδέεται άμεσα με αυτά. Ο αριθμός αυτός αναμένεται να έχει ανοδική τάση. Καθώς η θερμοκρασία του πλανήτη ανεβαίνει, οι πληθυσμοί οι οποίοι βρίσκονται σε ζεστές περιοχές θα αναζητούν λύσεις. Περιοχές όπως η Ινδία χρησιμοποιούν όλο και περισσότερο την εφεύρεση του air-condition για να διαμορφώνουν δροσερό περιβάλλον.

Στο Δελχί, για παράδειγμα, οι θερμοκρασίες το καλοκαίρι φτάνουν εύκολα τους 40 βαθμούς Κελσίου. Εκεί η κατανάλωση ρεύματος που συνδέεται με εγκαταστάσεις ψύξης εμφανίζει αύξηση 40-60% τη συγκεκριμένη περίοδο. Και αυτό το φαινόμενο καταγράφεται σε μία πόλη όπου μόλις το 5% του πληθυσμού έχει την εν λόγω δυνατότητα. Ωστόσο, η διαρκής αύξησης της μεσαίας τάξης των Ινδών γεμίζει τις κατοικίες με κλιματιστικά και διογκώνει το πρόβλημα. Από την άλλη και οι σχετικές έρευνες δεν είναι ενθαρρυντικές. Μέχρι το 2100 περίπου οι μισοί κάτοικοι της Γης για 20 ημέρες τον χρόνο θα είναι αντιμέτωποι με θερμοκρασίες που προκαλούν θερμοπληξία.

Air condition: Η αντίδραση της κυβέρνησης της Ινδίας

Η κυβέρνηση της Ινδίας το Νοέμβριο του 2018 μαζί με δύο διεθνείς μη κερδοσκοπικούς οργανισμούς ξεκίνησε το «The Global Cooling Prize». Προσφέρονται 3 εκατομμύρια δολάρια για την εξεύρεση νέων τεχνολογιών σχετικώνμε την ψύξη εργασιακών χώρων και  κατοικιών. Έχουν ήδη υποβληθεί περισσότερες από 440 προτάσεις από 56 χώρες. Γενικά, οι ερευνητές πιστεύουν πως το μέλλον της ψύξης δεν βρίσκεται στις παραδοσιακές τεχνολογίες έτσι όπως τις ξέρουμε σήμερα. Χαρακτηριστικό είναι ότι την επόμενη δεκαετία αναμένεται να προστεθούν παγκοσμίως περίπου 700 εκατομμύρια νέες συσκευές air condition. Ο αριθμός αυτός θα ξεπεράσει το 1,5 δισεκατομμύριο μέχρι το 2050.. Κι όμως η τεχνολογία που χρησιμοποιείται δεν έχει αλλάξει σημαντικά τα τελευταία 100 χρόνια.

Air condition: Διπλή απειλή για το περιβάλλον

Αυτή η στασιμότητα θα στοιχίσει πολλά στον πλανήτη. Ψυγεία και air-condition  συνθέτουν μία διπλή απειλή για το περιβάλλον:

1) Απαιτείται μεγάλο ποσό ενέργειας για τη λειτουργία τους. Μόνο στις ΗΠΑ για παράδειγμα περίπου το 90% των κατοικιών έχουν ένα air-condition. Η συνεισφορά τους στη ρύπανση της ατμόσφαιρας ξεπερνά τους 100 εκατομμύρια τόνους διοξειδίου του άνθρακα κάθε χρόνο. Οι αριθμοί αυτοί θα αποτελέσουν ένα πραγματικό εφιάλτη, όταν μπει δυναμικά σε αυτό το χώρο η ανερχόμενη μεσαία τάξη της Ινδίας.

2) Σε όλες αυτές τις  συσκευές οι υδροφθοράνθρακες αποτελούν κοινό τόπο. Αυτά τα χημικά δεν είναι επιβλαβή για το περιβάλλον, παρά μόνο εάν υπάρχει διαρροή. Στα air Condition όμως, οι διαρροές είναι κάτι πάρα πολύ συνηθισμένο. Εάν απελευθερωθούν στην ατμόσφαιρα εγκλωβίζουν πολύ μεγαλύτερα ποσοστά θερμότητας από το διοξείδιο του άνθρακα.

Exit mobile version