Αθήνα

°C

kairos icon

Τρίτη

21

Μαΐου 2024

alphafreepress.gr / ΠΟΛΙΤΙΚΗ / Αντικαπνιστικός νόμος 2019: “Τέλος για την Ελλάδα η αριστερή κυβέρνηση, που γέμιζε με τσιγάρα τη Βουλή”
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Αντικαπνιστικός νόμος 2019: “Τέλος για την Ελλάδα η αριστερή κυβέρνηση, που γέμιζε με τσιγάρα τη Βουλή”

Αντικαπνιστικός νόμος 2019: «Εννιά χρόνια, δέκα μήνες και 26 μέρες αφότου τέθηκε σε εφαρμογή αυτή η απαγόρευση, οι βουλευτές επιτέλους αναγκάζονται να συμμορφωθούν», γράφει η ανταποκρίτρια του Guardian.

Αντικαπνιστικός νόμος 2019: Αναφορά στην εφαρμογή του νόμου κατά του καπνίσματος στη Βουλή και τους δημόσιους χώρους στη χώρα μας κάνει ο Guardian θυμίζοντας ότι η αριστερή πρώην κυβέρνηση Τσίπρα ήταν γεμάτη με καπνιστές που δεν δίσταζαν να ανάψουν δημόσια τσιγάρο. «Μέχρι πρόσφατα οι Έλληνες βουλευτές δεν το ‘χαν σε τίποτε να ανάψουν τσιγάρο στις επιβλητικές αίθουσες της Βουλής στην Αθήνα. Η συνήθεια του καπνίσματος ήταν τόσο διαδεδομένη που μια πυκνή ομίχλη από καπνό τσιγάρου αιωρούνταν συχνά στην καφετέρια του κτιρίου, λίγα μέτρα μακριά από την αίθουσα όπου κάποτε οι βουλευτές ψήφισαν την απαγόρευση του καπνίσματος σε όλους τους δημόσιους χώρους, συμπεριλαμβανομένου του κοινοβουλίου των 300 εδρών», αναφέρει η βρετανική εφημερίδα.

«Εννιά χρόνια, δέκα μήνες και 26 μέρες αφότου τέθηκε σε εφαρμογή αυτή η απαγόρευση, οι βουλευτές επιτέλους αναγκάζονται να συμμορφωθούν», γράφει η ανταποκρίτρια του Guardian Έλενα Σμιθ αναφερόμενη στην αποφασιστικότητα της νέας κυβέρνησης να εφαρμόσει επιτέλους τον νόμο κατά του καπνίσματος. «Σίγουρα υπάρχει μια αλλαγή», λέει στην εφημερίδα ο Δημήτρης Ταράντσας, που εργάζεται εδώ και 18 χρόνια στην καφετέρια της Βουλής. «Ο νόμος τηρείται για πρώτη φορά», σημειώνει συμπληρώνοντας ότι μέχρι σήμερα ακόμη και τα μεταλλικά τασάκια θα απομακρυνθούν από τον προθάλαμο της καφετέριας με ολόκληρο το κτίριο της Βουλής να γίνεται επίσημα «ζώνη μη καπνιστών».

Αντικαπνιστικός νόμος 2019: Η κυβέρνηση Μητσοτάκη αποφασισμένη να βάλει φρένο στο κάπνισμα στους δημόσιους χώρους

«Λιγότερο από έναν μήνα αφότου ανέλαβε την εξουσία, ο ένθερμος αντικαπνιστής πρωθυπουργός της Ελλάδας Κυριάκος Μητσοτάκης είναι αποφασισμένος να κάνει αυτό που καμία άλλη κυβέρνηση δεν έχει καταφέρει: να εφαρμόσει την απαγόρευση που είχε προσπαθήσει να θέσει σε ισχύ σχεδόν μια δεκαετία νωρίτερα ο Γεώργιος Παπανδρέου, ο εξίσου συνειδητοποιημένος σε θέματα υγείας προκάτοχός του. Με το 27% του πληθυσμού να καπνίζει καθημερινά, η Ελλάδα βρίσκεται ακόμα στην κορυφή στους πίνακες με τις χώρες καπνιστών της Eurostat, ακόμα κι αν αυτό το ποσοστό εμφανίζει φθίνουσα τάση», σημειώνει ο Guardian.

Και όπως αναφέρει, από την εποχή του Γιώργου Παπανδρέου είχε να δει η Ελλάδα έναν ηγέτη που να δίνει τόση έμφαση στην ανάγκη περιορισμού του καπνίσματος. «Σε πλήρη αντίθεση με άλλα κράτη της ΕΕ, η αριστερή πρώην κυβέρνηση της Ελλάδας ήταν γεμάτη με καπνιστές που δεν δίσταζαν να ανάβουν δημόσια τσιγάρο. Η αποκορύφωση αυτής της αντικομφορμιστικής τάσης ήρθε όταν ο Παύλος Πολάκης, ο πρώην αναπληρωτής υπουργός Υγείας της χώρας, έδωσε μια συνέντευξη Τύπου καπνίζοντας το ένα τσιγάρο μετά το άλλο, προκαλώντας την οργή των Βρυξελλών», θυμίζει το άρθρο.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις