Αθήνα

°C

kairos icon

Παρασκευή

19

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ / ΝΔ – μέτρα: Μειώσεις φόρου και επιδόματα
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΝΔ – μέτρα: Μειώσεις φόρου και επιδόματα

ΝΔ – μέτρα: Μισθωτοί, συνταξιούχοι και μητέρες οι ωφελούμενοι.

ΝΔ – μέτρα: Μετά τις ανακοινώσεις Μητσοτάκη για μείωση από το 22% στο 9% στον μικρότερο συντελεστή φορολογίας εισοδήματος φυσικών προσώπων, αλλά και το σταθερό αφορολόγητο στα 8.636 ευρώ έχουμε θετικές εξελίξεις.

Από τον Γιώργο Αυτιά

Καταρχάς, η μείωση του συντελεστή θα αφορά το τμήμα του ετησίου εισοδήματος, της τάξεως των 1.364 ευρώ (10.000 ευρώ – 8.636 ευρώ). Δηλαδή, για το τμήμα αυτό του εισοδήματος ο φόρος θα μειωθεί από 22% σε 9%, δηλαδή από 300,08 ευρώ σε 122,76 ευρώ. Κάθε μήνα ο εργαζόμενος στον ιδιωτικό τομέα χωρίς παιδιά με ετήσιο εισόδημα 10.000 ευρώ θα έχει όφελος 12,66 ευρώ. Αντίστοιχα για κάθε δημόσιο υπάλληλο χωρίς παιδιά και συνταξιούχο, το μηνιαίο όφελος θα ανέρχεται στα 14,78 ευρώ.

Σε εργαζόμενο με ένα παιδί το νέο αφορολόγητο να διαμορφωθεί στα 9.636 ευρώ. 8.636 ευρώ (το ισχύον βασικό αφορολόγητο για μισθωτό χωρίς παιδιά, το οποίο θα διατηρηθεί αμετάβλητο) + 1.000 ευρώ . Το συνολικό αφορολόγητο για κάθε μισθωτό με ένα παιδί θα αυξηθεί από τα 8.863 ευρώ στα 9.636 ευρώ. Η διαφορά φτάνει στα 773 ευρώ και ο φόρος 170,06 ευρώ. Έτσι με την αύξηση του αφορολογήτου από τα 8.863 στα 9.636 ευρώ, το ετήσιο όφελος για κάθε μισθωτό με ένα παιδί θα ανέρχεται στα 170,06 ευρώ.

ΝΔ – μέτρα: Σε πρώτο πλάνο η μητρότητα

Η ΝΔ ως κυβέρνηση θα δώσει επίδομα 2.000 ευρώ στις νέες οικογένειες για κάθε παιδί που θα γεννιέται. Επίσης, ο κ. Μητσοτάκης έχει δεσμευθεί ότι όλα τα βρεφικά είδη και τα είδη πρώτης ανάγκης των νέων μητέρων θα υπαχθούν στον χαμηλό συντελεστή ΦΠΑ. Ακόμη ότι το αφορολόγητο όριο για κάθε παιδί θα προσαυξάνεται στις οικογένειές τους κατά 1.000 ευρώ. Επίσης εξετάζεται η δυνατότητα χορήγησης πρόσθετων κινήτρων ειδικά για νεαρές γυναίκες κάτω των 30 ετών. Θα είναι πρόσθετο μέτρο για γρήγορα αποτελέσματα στην αντιμετώπιση του δημογραφικού, καθώς ολοένα και περισσότερες γυναίκες που θέλουν να κάνουν παιδιά καθυστερούν να τεκνοποιήσουν λόγω και οικονομικών προβλημάτων.

Να τονισθεί, ότι τα 2.000 ευρώ που δοθούν για κάθε παιδί δε θα περικοπούν από άλλα επιδόματα. Σε ό,τι αφορά τις νέες μητέρες, η κυβέρνηση παρέχει την δυνατότητα να επιλέγουν εκείνες τον χρόνο για την άδεια εγκυμοσύνης και λοχείας. Για πρώτη φορά, επίσης, θα καθιερωθεί στη χώρα μας το πρόγραμμα «Βοήθεια στην εργαζόμενη μητέρα». Με αυτό θα πιστοποιούνται εξειδικευμένες γυναίκες και θα αναλαμβάνουν εκείνες την φύλαξη παιδιών προσχολικής ηλικίας. Έτσι ακριβώς όπως συμβαίνει σε χώρες του εξωτερικού, ώστε να διευκολύνονται οι εργαζόμενες νέες μητέρες.

Στα μέτρα έχουμε ακόμη: 1. Αύξηση του αριθμού των παιδιών στους παιδικούς σταθμούς. 2. Για κάθε παιδί που δεν μπαίνει σε παιδικό σταθμό θα δοθεί επιταγή 180 ευρώ. 3. Αύξηση από τη νέα χρονιά του επιδόματος παιδιού σε τρίτεκνες και πολύτεκνες οικογένειες στα προηγούμενα επίπεδα. 4. Αυξάνεται το όριο του αφορολόγητου κατά 1.000 ευρώ για κάθε παιδί.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις