Αθήνα

°C

kairos icon

Παρασκευή

19

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ / Χατζηδάκης – Σκουριές: Η συνάντηση του με τον CEO της Eldorado Gold
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Χατζηδάκης – Σκουριές: Η συνάντηση του με τον CEO της Eldorado Gold

Χατζηδάκης - Σκουριές: Την βούληση της κυβέρνησης να προχωρήσει η «εμβληματική επένδυση» στης Σκουριές δήλωσε ο Κωστής Χατζηδάκης, σε συνάντησή του με τον CEO της Eldorado Gold.

Χατζηδάκης – ΣκουριέςΣύμφωνα με το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κωστής Χατζηδάκης και ο υφυπουργός κ. Γεράσιμος Θωμάς συναντήθηκαν σήμερα με τον πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο της Eldorado Gold κ. George Burns και συζήτησαν το θέμα της επένδυσης στις Σκουριές. Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση του υπουργείου, από την πλευρά της κυβέρνησης υπογραμμίστηκε η βούληση να στηριχθεί η επένδυση με σεβασμό φυσικά όλων των αναγκαίων περιβαλλοντικών όρων.

Σύμφωνα με την ενημέρωση από το ΥΠΕΝ, προκειμένου να προχωρήσει η επένδυση αποφασίστηκε να δημιουργηθεί μια μεικτή επιτροπή από ειδικούς του υπουργείου και της εταιρείας, οι οποίοι σε σύντομο χρονικό διάστημα θα συζητήσουν όλα τα εκκρεμή θέματα περιβαλλοντικά, οικονομικά και αναπτυξιακά. Η επιτροπή θα στελεχωθεί από εμπειρογνώμονες του υπουργείου και της επιχείρησης. Η ατζέντα θα περιλαμβάνει περιβαλλοντικά, οικονομικά και αναπτυξιακά θέματα, όπως ανακοίνωσε η ελληνική πλευρά.

Το επενδυτικό σχέδιο της Ελληνικός Χρυσός στις Σκουριές

Με βάση την αρχή της μικρότερης δυνατής κατάληψης επιφάνειας, επιλέχθηκε ο συνδυασμός επιφανειακής και υπόγειας εξόρυξης. Η πρώτη φάση, επιφανειακή θα έχει έχει διάρκεια 7 χρόνια. Η δεύτερη φάση, υπόγεια, κατά τη διάρκεια της οποίας θα γίνει η απόληψη του μεγαλύτερου μέρους του κοιτάσματος (των 2/3),  πρόκειται να διαρκέσει 21 χρόνια.

H Eldorado Gold και η θυγατρική της, Ελληνικός Χρυσός, έχουν αξιώσει εξωδικαστικές αποζημιώσεις ύψους 750 εκατομμυρίων ευρώ από το ελληνικό Δημόσιο για τις ζημίες που υπέστη στις δραστηριότητές της στην Χαλκιδική λόγω των καθυστερήσεων στις αδειοδοτήσεις.

Η κύρια εκκρεμότητα, που είχε οδηγήσει την εταιρεία σε παρατεταμένη αντιπαράθεση με την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, αφορά την αδειοδότηση της μονάδας μεταλλουργίας στο Μαντέμ Λάκκο, όπου θα πραγματοποιείται η επεξεργασία των συμπυκνωμάτων της Ολυμπιάδας και των Σκουριών. Στο τέλος του 2018 η μονάδα στις Σκουριές τέθηκε σε κατάσταση συντήρησης, περιορίζοντας δραστικά την λειτουργία της. Η αποκλιμάκωση της εξορυκτικής δραστηριότητας είχε αρχίσει από τον φθινόπωρο του 2017.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις