Αθήνα

°C

kairos icon

Παρασκευή

26

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΚΟΣΜΟΣ / Πορθητής – γεώτρηση: Χωρίς υποστήριξη
ΚΟΣΜΟΣ

Πορθητής – γεώτρηση: Χωρίς υποστήριξη

Πορθητής – γεώτρηση: Αποχώρησαν όλες οι διεθνείς εταιρείες.

Πορθητής – γεώτρηση: Ο «Πορθητής» δυσκολεύεται να… «πορθήσει». Το τουρκικό γεωτρύπανο έμεινε τις τελευταίες μέρες χωρίς τεχνική υποστήριξη δυτικά της Πάφου. Οι δύο τελευταίες διεθνείς εταιρείες, που το υποστήριζαν, αποχώρησαν πλήρως από τις παράνομες δραστηριότητες του. Αυτό συνεπεία των διεθνών πιέσεων και του εντάλματος της Κυπριακής Δημοκρατίας. Σημειώνεται ότι οι δύο εταιρείες είχαν αποσύρει από τις πρώτες μέρες μεγάλο μέρος του προσωπικού τους, ιδιαίτερα όσους ήταν Ευρωπαίοι πολίτες. Καθυστέρησαν γιατί είχαν εξοπλισμό στο γεωτρύπανο που δεν ήταν εύκολο να μεταφέρουν αλλού και αυτό γινόταν σταδιακά. Την Παρασκευή, ωστόσο, ενημέρωσαν ότι έχουν αποχωρήσει πλήρως από το γεωτρύπανο και δεν διαθέτουν ούτε προσωπικό, ούτε εξοπλισμό.

Έτσι, στο τουρκικό γεωτρύπανο παραμένουν εταιρείες και προσωπικό από την Τουρκία και το Καζακστάν. Αναμένοντας την εξέλιξη αυτή, την περασμένη εβδομάδα ο υπουργός Ενέργειας της Τουρκίας είχε δηλώσει ότι αναζητούν συνεργάτες για τις γεωτρήσεις στην Κίνα και τη Ρωσία. Είναι γνωστό ότι οι εξειδικευμένες εργασίες που απαιτούνται για αυτές τις γεωτρήσεις, προσφέρονται από ελάχιστες εταιρείες στον κόσμο.

Πορθητής – γεώτρηση: Η μαύρη λίστα

Εντείνοντας τις πιέσεις προς τις ξένες εταιρείες που υποστηρίζουν τις παράνομες δραστηριότητες της Τουρκίας, η Κύπρος τις ενέταξε σε μια «μαύρη λίστα». Αυτό προκειμένου να μην τους ανατεθεί οποιοδήποτε έργο στις επόμενες 7-8 γεωτρήσεις εντός της Κυπριακής ΑΟΖ από τις ExxonMobil, Total και Eni. Επίσης, δεν θα τους επιτρεπόταν να χρησιμοποιήσουν λιμάνια και έδαφος της Κύπρου για υποστήριξη εργασιών υδρογονανθράκων σε Αίγυπτο και Ισραήλ. Οι τελευταίες βρίσκονται τώρα στο αποκορύφωμά τους.

Η αποχώρηση των κυριότερων εξειδικευμένων υπεργολάβων έχει ουσιαστικά καθηλώσει σε πολύ αργούς ρυθμούς τη γεώτρηση με το Fatih. Παράλληλα, δεν επέτρεψε την έναρξη γεώτρησης νότια του Απ. Αντρέα με το Yavuz. Σε σχέση με το Yavuz, αξίζει να σημειωθεί ότι το προηγούμενο 48ωρο είχε διακόψει τις ενέργειες σταθεροποίησής του. Είναι φανερό ότι γίνονται εντατικές προσπάθειες για να εξασφαλιστεί ο απαραίτητος εφοδιασμός και υποστήριξη για να ξεκινήσει ξανά.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις