alphafreepress.gr / ΠΟΛΙΤΙΚΗ / Χατζηδάκης – ΔΕΗ: Τα μέτρα στήριξης και εξυγίανσης της ΔΕΗ
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Χατζηδάκης – ΔΕΗ: Τα μέτρα στήριξης και εξυγίανσης της ΔΕΗ

Χατζηδάκης - ΔΕΗ: Ολομέτωπη επίθεση στην απελθούσα κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ για την κατάρρευση της ΔΕΗ εξαπέλυσε από το βήμα της Ολομέλειας της Βουλής ο Κωστής Χατζηδάκης

Χατζηδάκης – ΔΕΗ: Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κωστής Χατζηδάκης, από το βήμα της Βουλής στο πλαίσιο των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης, αναφέρθηκε στο σχέδιο διάσωσης της ΔΕΗ, το οποίο δεν θα επιβαρύνει τους Έλληνες πολίτες. Όπως ανέφερε, θα μειωθούν στον λογαριασμό το ΕΤΜΕΑΡ και άλλα στοιχεία, θα γίνει αναπροσαρμογή των τιμολογίων του ρεύματος καθώς και μερική ιδιωτικοποίηση των δικτύων διανομής.

Ο υπουργός άσκησε σκληρή κριτική στην προηγούμενη κυβέρνηση καλώντας τον ΣΥΡΙΖΑ να αναλογιστεί τις ευθύνες του. Τον καλεί να απολογηθεί στους καταναλωτές και τους φορολογούμενους και να μην προκαλεί τη νοημοσύνη των πολιτών ισχυριζόμενος ότι η ΔΕΗ δεν έχει τάχα πρόβλημα.

Χατζηδάκης – ΔΕΗ: Εναντίον των ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ

«Η κυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ έφτασε τη ΔΕΗ στο μέγεθος της εγκατάλειψης και από ιδεοληψία. Εγκαταλείψατε στο σχέδιο της μικρής ΔΕΗ και συμφωνήσατε στη μείωση του μεριδίου της αγοράς από το 90% στο 50%, χωρίς η Επιχείρηση να έχει το παραμικρό αντάλλαγμα. Από το 2015 και μετά, τα στελέχη της Επιχείρησης δουλεύουν, για να χάσουν πελάτες», υπογράμμισε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

Τόνισε, μάλιστα, ότι υπό τις παρούσες συνθήκες δεν είναι δυνατόν να βρεθεί στρατηγικός επενδυτής σε μια ζημιογόνα επιχείρηση, ούτε είναι βιώσιμη τυχόν διαίρεση σε «καλή» και «κακή» ΔΕΗ. Στους διαγωνισμούς για την πώληση των λιγνιτικών μονάδων της επιχείρησης δεν εμφανίστηκαν επενδυτές Σημείωσε δε ότι κάτι τέτοιο θα κόστιζε στους φορολογούμενους περίπου 5 δισ. ευρώ σε μερικά χρόνια.

Τι περιλαμβάνουν τα μέτρα άμεσης στήριξης της επιχείρησης

Διαπραγμάτευση με στόχο την αύξηση του μεριδίου αγοράς της ΔΕΗ αντί του στόχου για μείωσή του στο 50% ως το τέλος του χρόνου. Ο υπουργός χαρακτήρισε παγκόσμια πρωτοτυπία να επιδιώκει μια επιχείρηση την μείωση των πελατών της.

Απόδοση στην επιχείρησή του οφειλόμενων ποσών για τις Υπηρεσίες Κοινής Ωφέλειας παρελθόντων ετών.

Καταβολή των πόρων για τα Αποδεικτικά Διαθεσιμότητας Ισχύος των μονάδων ύστερα από συνεννόηση με τις Ευρωπαϊκές αρχές.

Στροφή στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας όπου το μερίδιο αγοράς που κατέχει σήμερα η ΔΕΗ είναι 2,9%, ποσοστό που ο κ. Χατζηδάκης χαρακτήρισε ως ντροπή.

Στα μέσα εξυγίανσης της εταιρείας περιλαμβάνονται

Η μεταφορά των παγίων της διανομής από τη ΔΕΗ στον ΔΕΔΔΗΕ και στη συνέχεια η μερική ιδιωτικοποίηση του Διαχειριστή με στόχο την προσέλκυση αξιόπιστων επενδυτών που ειδικεύονται στα δίχτυα. «Έτσι θα αναδειχθεί η κρυμμένη η αξία του ΔΕΔΔΗΕ και η ΔΕΗ θα έχει ξεκάθαρο ταμειακό όφελος από την μερική ιδιωτικοποίηση του», ανέφερε ο κ. Χατζηδάκης, προσθέτοντας ότι το ίδιο μοντέλο εφαρμόζεται στις περισσότερες χώρες της Ευρώπης.

Αναπροσαρμογή των τιμολογίων η οποία – όπως είπε – θα εξισορροπηθεί απολύτως για τους καταναλωτές. Η εξισορρόπηση θα γίνει μέσω της πρόσφατης μείωσης του ΦΠΑ και με περαιτέρω μείωση του ΕΤΜΕΑΡ το οποίο χρηματοδοτεί τον λογαριασμό των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, λογαριασμός που είναι πλεονασματικός κατά 200 περίπου εκατομμύρια ευρώ.

Στοχευμένες εθελούσιες έξοδοι του προσωπικού.

Ένταση των προσπαθειών για είσπραξη των ληξιπρόθεσμων οφειλών από τους στρατηγικούς κακοπληρωτές δεδομένου ότι 60.000 περίπου καταναλωτές χρωστούν 800 εκατομμύρια στην εταιρεία. Για τους κοινωνικά αδύναμους καταναλωτές θα υπάρχει πάντα η ειδική μέριμνα, ανέφερε ο υπουργός.

Κωστής Χατζηδάκης στο Open: “Η ΔΕΗ είναι σε δραματική κατάσταση”