Αθήνα

°C

kairos icon

Σάββατο

20

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΠΟΛΙΤΙΚΗ / ΝΔ – κυβέρνηση: Δείγματα γραφής
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΝΔ – κυβέρνηση: Δείγματα γραφής

ΝΔ - κυβέρνηση: Το crash test των πρώτων τριών εβδομάδων.

ΝΔ – κυβέρνηση: Αυτό που εξάγεται ως γενικό συμπέρασμα από τις πρώτες τρεις εβδομάδες της διακυβέρνησης της χώρας από την ΝΔ είναι ότι τόσο ο Κυριάκος Μητσοτάκης όσο και οι υπουργοί του εμφανίστηκαν και έτοιμοι να αναλάβουν καθήκοντα, αλλά και «διαβασμένοι» αναφορικά με τα θέματα του χαρτοφυλακίου τους. Αυτό φάνηκε τόσο από τον τρόπο που αντιμετωπίστηκαν οι «φυσικές καταστροφές» των πρώτων ημερών, όσο και από την συζήτηση επί των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης.

από τον Γιάννη Ντσούνο

Στο Μέγαρο Μαξίμου γνωρίζουν πολύ καλά ότι τα δύο βασικά κριτήρια των πολιτών στις πρώτες εβδομάδες της νέας διακυβέρνησης θα είναι η ταχύτητα και η αποτελεσματικότητα στην αντιμετώπιση της καθημερινότητας. Και εκεί ακριβώς στοχεύει ο Κυριάκος Μητσοτάκης και το κυβερνητικό επιτελείο, γι’ αυτό και προώθησαν τάχιστα τα τρία πρώτα νομοσχέδια που αφορούν στην αλλαγή της δομής τους κράτους, στις φορολογικές ελαφρύνσεις, αλλά και στην κατάργηση του ασύλου. Το επιτελικό κράτος περιλήφθηκε στο πρώτο κυβερνητικό νομοσχέδιο και ακολούθησε το φορολογικό νομοσχέδιο με τις μειώσεις στον ΕΝΦΙΑ και της φοροελαφρύνσεις σε επιχειρήσεις και ελεύθερους επαγγελματίες και αμέσως μετά η κατάργηση του πανεπιστημιακού ασύλου.

ΝΔ – κυβέρνηση: Ετοιμότητα και προγραμματισμός

Η ετοιμότητα της κυβέρνησης, αλλά και των υπουργών φάνηκε και από τις απαντήσεις που δόθηκαν στις αντιδράσεις της αντιπολίτευσης τόσο για το δημοσιονομικό κενό, όσο και για την «φημολογούμενη» κρυφή ατζέντα. Ο προγραμματισμός των νομοσχεδίων έχει ως εξής: 8 Αυγούστου κατάθεση του νομοσχεδίου για το επιτελικό κράτος και θα έχει ψηφιστεί έως τις 8 Αυγούστου. Το δεύτερο νομοσχέδιο θα κατατεθεί στις 26 Ιουλίου και ψηφιστεί με την διαδικασία του κατεπείγοντος έως την 1η Αυγούστου. Το τρίτο νομοσχέδιο θα κατατεθεί στις 29 Ιουλίου και θα ψηφιστεί το αργότερο έως τις 8 Αυγούστου. Στις ενστάσεις της αντιπολίτευσης για τα προωθούμενα νομοσχέδια και το δημοσιονομικό κενό που θα δημιουργηθεί από την κυβέρνηση, απαντούν αρχικά για τον ΕΝΦΙΑ ότι η μείωση είναι οριζόντια και αφορά περισσότερους ιδιοκτήτες από ό,τι είχε προβλέψει ο ΣΥΡΙΖΑ, ενώ το συνολικό ύψος της μείωσης είναι μεγαλύτερο από αυτό που είχε προγραμματίσει η προηγούμενη κυβέρνηση.

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στο μνημόσυνο για το Μάτι

Κατηγορηματική είναι και η θέση της κυβέρνησης απέναντι στην αντίδραση του ΣΥΡΙΖΑ ότι με βάση τα όσα είπε στην Bουλή ο υπουργός Οικονομικών προκύπτει εμμέσως αύξηση του αφορολόγητου. «Το αφορολόγητο δεν θα μειωθεί», διαμηνύουν κυβερνητικές πηγές, ενώ οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι δεν θα υπάρξει κανένα δημοσιονομικό κενό τόσο το 2019, όσο και το 2020. Η κυβέρνηση δεν προτίθεται να καταργήσει κανένα επίδομα από αυτά που παίρνουν οι πολίτες, ενώ σε ό,τι αφορά στη 13η σύνταξη αυτή θα χορηγηθεί και το 2020 όχι όμως ως σύνταξη, αλλά ως ένας μηχανισμός στήριξης των ηλικιωμένων.

ΝΔ – κυβέρνηση: Στόχος η βελτίωση της καθημερινότητας του πολίτη

Μέσω αυτών των επιχειρημάτων η κυβέρνηση καταρρίπτει ουσιαστικά όλα όσα ακούστηκαν από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ στην συζήτηση των προγραμματικών δηλώσεων και εμφανίζεται ιδιαιτέρως έτοιμη όχι μόνο να εφαρμόσει την πολιτική της, αλλά και να αντικρούσει με επιχειρήματα τις όποιες αντιπολιτευτικές κορώνες. Ο πρώτος στόχος για την κυβέρνηση Μητσοτάκη επετεύχθη, αφού η Βουλή θα νομοθετήσει πολύ γρήγορα τις περισσότερες από τις βασικές προεκλογικές του δεσμεύσεις. Επόμενος στόχος η καθημερινότητα και ήδη από ό,τι πληροφορούμαστε τα επόμενα 7 νομοσχέδια που θα ψηφιστούν σταδιακά τους επόμενους μήνες αφορούν την βελτίωση της ποιότητας της ζωής των πολιτών, δηλαδή από την τσέπη τους έως τις συναλλαγές τους με το κράτος. Εν αναμονή… Ελπίζουμε όχι μεγάλη!

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις