Αθήνα

°C

kairos icon

Τρίτη

09

Αυγούστου 2021

alphafreepress.gr / ΠΟΛΙΤΙΚΗ / Κεραμέως – σχολεία: Παραμένουν η πρωινή προσευχή και ο αγιασμός
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κεραμέως – σχολεία: Παραμένουν η πρωινή προσευχή και ο αγιασμός

Κεραμέως - σχολεία: Θα πραγματοποιούνται κανονικά, σύμφωνα με την υπουργό Παιδείας, Νίκη Κεραμέως, η πρωινή προσευχή και ο αγιασμός στα σχολεία.

Κεραμέως – σχολεία: Η ηγεσία του υπουργείου Παιδείας, με επικεφαλής την Νίκη Κεραμέως, έχει προετοιμάσει μια σειρά αλλαγών για τα σχολεία και το νέο Λύκειο. Ανάμεσα στις αλλαγές αυτές, είναι η θέσπιση του Εθνικού Απολυτηρίου, οι προαγωγικές εξετάσεις σε κάθε τάξη του Λυκείου και η επαναφορά των πρότυπων και πειραματικών σχολείων.

Σύμφωνα με τα parapolitika.gr, το υπουργείο Παιδείας προβλέπει να καταργείται η κλήρωση για τη σημαία στις παρελάσεις και να δίνεται απευθείας στους αριστούχους μαθητές, όπως συνέβαινε πριν την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ. Επίσης, η κ. Κεραμέως επισήμανε ότι το πρώτο κουδούνι στα σχολεία θα χτυπάει κανονικά στις 08:15 πμ και όχι στις 09:00 που είχε αποφασίσει ο πρώην υπουργός Παιδείας, Κώστας Γαβρόγλου.

Νίκη Κεραμέως – Το νέο Λύκειο

Η επιτυχής ολοκλήρωση του νέου Λυκείου θα οδηγεί στην απόκτηση του Εθνικού Απολυτηρίου, για το οποίο θα λαμβάνονται υπ’ όψιν οι βαθμοί και των τριών τάξεων του Λυκείου, με διαφορετικό συντελεστή ανά τάξη. Επιπλέον, για κάθε τάξη του Λυκείου, θεσπίζονται γραπτές προαγωγικές εξετάσεις, με την επιλογή των θεμάτων να γίνεται από την Τράπεζα Θεμάτων διαβαθμισμένης δυσκολίας.

«Κεντρική μας επιδίωξη είναι να απελευθερώσουμε το σχολείο από τον ασφυκτικό εναγκαλισμό του υπουργείου Παιδείας. Επίσης, να δείξουμε μεγαλύτερη εμπιστοσύνη στους εκπαιδευτικούς μας», ανέφερε χαρακτηριστικά η Νίκη Κεραμέως.

Κεραμέως – σχολεία: Τα σχέδια της κυβέρνησης Μητσοτάκη για γυμνάσιο και λύκειο

Η υπουργός Παιδείας παρουσίασε τα επιμέρους σχέδια της κυβέρνησης για το γυμνάσιο και το λύκειο και την εισαγωγή στην τριτοβάθμια εκπαίδευση.

Επαναφέρουμε και ενισχύουμε τον θεσμό των πρότυπων και πειραματικών σχολείων.

Μελετούμε ένα νέο συνεκτικό πρόγραμμα σπουδών από το Δημοτικό έως το Λύκειο. Το πρόγραμμα σπουδών εμπλουτίζεται με νέες εκπαιδευτικές θεματικές, όπως εθελοντισμός, επιχειρηματικότητα, σεβασμός στον άλλο, προφύλαξη από φυσικές καταστροφές, διατροφή και υγιεινή.

Ενισχύουμε την εκμάθηση ξένων γλωσσών και γνώσεων πληροφορικής.

Δίνουμε έμφαση στην καλλιέργεια ήπιων δεξιοτήτων (soft skills), όπως π.χ. η δημιουργικότητα, η κριτική και συνθετική σκέψη και η ομαδική δουλειά. Όπως και στην καλλιέργεια ψηφιακών δεξιοτήτων (digital skills), π.χ. ψηφιακή χρήση, ψηφιακή επικοινωνία, ψηφιακή ασφάλεια, ψηφιακή συναισθηματική νοημοσύνη, ψηφιακά δικαιώματα.

Καθιερώνουμε τον σχολικό επαγγελματικό προσανατολισμό από το Γυμνάσιο, ώστε να αναδεικνύονται οι κλίσεις και οι δεξιότητες όλων των μαθητών.

Στην Ειδική Αγωγή, προσαρμόζουμε σταδιακά το εκπαιδευτικό μας σύστημα στην κατεύθυνση της πλήρους ανάπτυξης της ενταξιακής εκπαίδευσης (inclusive education). Δημιουργούμε προγράμματα σπουδών για τις σχολικές δομές ειδικής αγωγής και εκπαίδευσης, κατάλληλα σταθμισμένα ως προς το είδος της αναπηρίας και των ειδικών εκπαιδευτικών αναγκών. Ιδρύουμε προστατευμένα εργαστήρια μαθητείας και κατάρτισης.

Ενισχύουμε τον αυτόνομο παιδαγωγικό ρόλο του Λυκείου, με στοχευμένες παρεμβάσεις αναφορικά με το Εθνικό Απολυτήριο και τις προαγωγικές εξετάσεις από τάξη σε τάξη.

Αλλαγές και στην τριτοβάθμια εκπαίδευση

Θεσπίζουμε νέο πλαίσιο για την ιδιωτική εκπαίδευση με μεγαλύτερους βαθμούς ελευθερίας. Για παράδειγμα, όσον αφορά στην εκπόνηση πρόσθετων εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων, και προστατεύουμε τα εργασιακά δικαιώματα των εκπαιδευτικών.

Βελτιώνουμε άμεσα στρεβλώσεις του ισχύοντος συστήματος εισαγωγής στην τριτοβάθμια εκπαίδευση και, σε βάθος χρόνου, επιφέρουμε ουσιαστικότερες αλλαγές μετά από ενδελεχή διάλογο με τους εμπλεκόμενους φορείς.

Καθορίζουμε ελάχιστη βάση εισαγωγής στα τριτοβάθμια ιδρύματα. Τα ιδρύματα θα μπορούν να καθορίζουν βάση εισαγωγής υψηλότερη της ελάχιστης και θα ορίζουν επίσης τον ετήσιο αριθμό των εισακτέων.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις