Αθήνα

°C

kairos icon

Πέμπτη

20

Ιουνίου 2024

alphafreepress.gr / ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ / ΕΝΦΙΑ μείωση 2019: Ιδιαίτερη μέριμνα για τους πιο αδύναμους και τη μεσαία τάξη
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΕΝΦΙΑ μείωση 2019: Ιδιαίτερη μέριμνα για τους πιο αδύναμους και τη μεσαία τάξη

ΕΝΦΙΑ μείωση 2019: Οι διατάξεις για τη μείωση του ΕΝΦΙΑ και τη διεύρυνση της ρύθμισης των 120 δόσεων θα κατατεθούν έως τα τέλη της τρέχουσας εβδομάδας με τη διαδικασία του κατεπείγοντος.

ΕΝΦΙΑ μείωση 2019: Ο Υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας στην ομιλία του στις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης εξειδίκευσε την μείωση του ΕΝΦΙΑ που πρόκειται να ψηφίσει η Βουλή την επόμενη εβδομάδα. Όπως είπε ο υπουργός «η πρώτη δόση, τον Σεπτέμβριο, θα είναι μειωμένη – μεσοσταθμικά – κατά 22%. Δεν εξαιρείται κανείς από τη μείωση του φόρου. Ταυτόχρονα όμως λαμβάνεται ιδιαίτερη μέριμνα για τους πιο αδύναμους συμπολίτες μας και για τη μεσαία τάξη.

Συγκεκριμένα: Για τις μικρές ιδιοκτησίες μέχρι 60.000 ευρώ η ανακούφιση θα είναι της τάξεως του 30%, για 60.000 μέχρι 70.000 θα είναι 27%, για 70.000 μέχρι 80.000, 25%, για 80.000 μέχρι 1.000.000, 20% και για για τις πολύ μεγάλες ιδιοκτησίες, μόλις 14.841 φορολογούμενοι, 10%. «Ανακουφίζονται έτσι άμεσα εκατομμύρια ιδιοκτήτες και τονώνεται η αγορά ακινήτων. Και όλα αυτά με όρους φοροδοτικής ικανότητας και αναλογικής ισότητας» είπε ο κ. Σταϊκούρας για να προσθέσει: «Γιατί η Νέα Δημοκρατία είναι η παράταξη που διαχρονικά και ουσιαστικά εκπροσωπεί τις λαϊκές δυνάμεις της χώρας.»

Τι θα ισχύσει για τις 120 δόσεις

Ο κ. Σταϊκούρας όμως εξειδίκευσε και τη βελτίωση του πλαισίου σχετικά με τη ρύθμιση των 120 δόσεων

«Η ελάχιστη μηνιαία καταβολή μειώνεται από τα 30 στα 20 ευρώ, προκειμένου περισσότεροι οφειλέτες να μπορέσουν να είναι συνεπείς στη ρύθμιση.

Το επιτόκιο που επιβαρύνει σήμερα νοικοκυριά και επιχειρήσεις μειώνεται από το 5% στο 3%, τόσο για να μην υπάρξει μεγάλη επιβάρυνση του οφειλέτη, όσο και για λόγους ισότητας με τις οφειλές του Δημοσίου.

Διευρύνεται η ρύθμιση, με την υπαγωγή σ’ αυτή όλων των νομικών προσώπων που έχουν βασική οφειλή μέχρι 1 εκατ. ευρώ.

Για όσους εντάσσονται και παραμένουν στη ρύθμιση, αναστέλλονται οι κατασχέσεις και τα μέτρα αναγκαστικής είσπραξης.»

Ωστόσο ο υπουργός οικονομικών υπογράμμισε με έμφαση ότι η εξαιρετικά ευνοϊκή ρύθμιση που θα ψηφιστεί, θα είναι η τελευταία. «Το επαναλαμβάνω, η τελευταία! Μετά τη λήξη της, θα υπάρχει ένα μόνιμο, οικονομικά εύλογο και δίκαιο σύστημα πάγιων ρυθμίσεων, που θα αποτρέπει την ανάγκη καταφυγής σε έκτακτες ρυθμίσεις. Μετά από το πρώτο φορολογικό νομοσχέδιο, προγραμματική δέσμευσή μας είναι η κατάθεση ενός νέου με ορίζοντα υλοποίησης την τετραετία. Ένα σταθερό φορολογικό πλαίσιο που θα συνιστά μια εκτεταμένη και συνεκτική μεταρρύθμιση»

Όσον αφορά το περιεχόμενο και τους στόχους αυτής της μεταρρύθμισης ότι ο Σταϊκούρας μεταξύ των άλλων ανέφερε ότι:

Θα απλοποιεί τη φορολογική νομοθεσία, ενσωματώνοντας στον Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος όλες τις νομοθετικές αλλαγές που έχουν επέλθει τα τελευταία χρόνια μέσα από τη δευτερογενή νομοθεσία της φορολογικής διοίκησης, τις εγκυκλίους και τη νομολογία Ανωτάτων Δικαστηρίων.

Θα προβλέπει σταδιακή μείωση φορολογικών συντελεστών νοικοκυριών και επιχειρήσεων.

Μεταξύ άλλων, τη μείωση του φόρου στις επιχειρήσεις από το 28% στο 24% για τα εισοδήματα του 2019

Θα ενσωματώνει τα διάσπαρτα φορολογικά κίνητρα, συμπεριλαμβανομένων αυτών για την αναθέρμανση της αγοράς ακινήτων και των επενδύσεων σε έρευνα και ανάπτυξη.

Θα ενισχύει πρωτοβουλίες εταιρικής κοινωνικής ευθύνης και θα περιλαμβάνει μέτρα που αυξάνουν το διαθέσιμο εισόδημα των εργαζομένων.

Θα ευνοεί τις οικονομίες κλίμακας και τις συνέργειες, ειδικά στον πρωτογενή τομέα.

Θα αυξάνει τη διαφάνεια και την προβλεψιμότητα, θα αποσαφηνίζει την έννοια της φορολογικής κατοικίας, θα ενισχύει το καθεστώς προσέλκυσης μη-κατοίκων στην Ελλάδα.

Η ανάρτηση Τσακαλώτου:
ΕΝΦΙΑ μείωση 2019: Παραδείγματα για όλους τους ιδιοκτήτες

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις