Αθήνα

°C

kairos icon

Παρασκευή

26

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΕΛΛΑΔΑ / Σεισμός τώρα: Νέα βίντεο από την στιγμή της σεισμικής δόνησης (vids)
ΕΛΛΑΔΑ

Σεισμός τώρα: Νέα βίντεο από την στιγμή της σεισμικής δόνησης (vids)

Σεισμός τώρα: Ο ισχυρός σεισμός που χτύπησε το λεκανοπέδιο της Αττικής ταρακούνησε για τα καλά τους κατοίκους.

Σεισμός τώρα: Ισχυρός σεισμός 5,1 βαθμών έπληξε στις 14:13 μετά το μεσημέρι την Αττική, σύμφωνα με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο, με επίκεντρο την Πάρνηθα. Ο υπολογισμός του Γεωδυναμικού τοποθετεί το εστιακό βάθος στα 13 χιλιόμετρα, που είναι ρηχό. Η προηγούμενη μέτρηση έκανε λόγο για βάθος δύο χιλιομέτρων.Έχουν καταγραφεί περισσότεροι από 15 μετασεισμοί.

Ο ισχυρότερος ήταν 4,3 βαθμών και έλαβε χώρα στις 15:11. Είχε προηγηθεί μία δόνηση ισχύος 3,5 βαθμών. Η μεγάλη δόνηση είχε μεγάλη διάρκεια, περίπου 15 δευτερόλεπτα.  Σε πολλές περιοχές οι τηλεπικοινωνίες δεν λειτουργούν ή υπολειτουργούν λόγω υπερφόρτωσης δικτύου, αν και η κατάσταση έχει αρχίσει να βελτιώνεται από τις 16:00 το απόγευμα κι έπειτα. Στην Αθήνα και στον Πειραιά έλαβαν χώρα διακοπές ρεύματος.

Σεισμός τώρα: Μικρές ζημιές στην Αθήνα μετά τη σεισμική δόνηση

Μικρές ζημιές καταγράφονται στην Αθήνα από τον σεισμό, ενώ συνεχίζονται οι μετασεισμοί. Κομμάτια από μάρμαρα έχουν πέσει στον δρόμο μπροστά από την εκκλησία της Αγίας Ειρήνης επί της οδού Αιόλου, καθώς μπροστά και από το δημαρχείο της Αθήνας, στην πλατεία Κοτζιά.

Όπως αναφέρεται επίσης έπεσε και παλιό κτήριο στην οδό Ερμού 90, χωρίς να τραυματιστεί κανείς, εκτός από υλικές ζημιές σε αυτοκίνητο που ήταν σταθμευμένο από κάτω. Σοβάδες όμως έχουν πέσει και στο κτήριο της Βουλής, αλλά και στους διαδρόμους του κτηρίου όπου στεγάζεται η Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών.

Την ίδια ώρα δεκαπέντε κλήσεις έχει δεχθεί έως τώρα η Πυροσβεστική για απεγκλωβισμούς ατόμων από ασανσέρ. Παράλληλα, σύμφωνα με πηγές της Πυροσβεστικής έχουν γίνει κλήσεις πολιτών οι οποίοι ανέφεραν ότι είδαν να πέφτουν σοβάδες από κτήρια και τζάμια να σπάνε.

Live βίντεο την ώρα του σεισμού

Σεισμός: Τι κάνουμε σε περίπτωση σεισμού

Όταν αισθανθείτε μια σεισμική δόνηση, μπείτε αμέσως κάτω από ένα γραφείο ή ένα πολύ γερό τραπέζι. Σταθείτε μακριά από παράθυρα, βιβλιοθήκες, μεγάλους καθρέπτες και άλλα βαριά αντικείμενα που μπορούν να πέσουν. Προσέχετε τους σοβάδες και τα διάφορα αντικείμενα της οροφής (γύψινες διακοσμήσεις κ.α).

Παραμείνετε καλυμμένοι μέχρι να σταματήσει η δόνηση. Εάν το έπιπλο που σας προστατεύει, μετακινηθεί, προσπαθήστε να το ακολουθήσετε. Στη συνέχεια, θα βρείτε ορισμένες επιπρόσθετες συμβουλές σε περίπτωση που βρεθείτε σε συγκεκριμένους χώρους. Εάν βρίσκεστε σε ΨΗΛΟ ΚΤΙΡΙΟ και κοντά σας δεν υπάρχει γραφείο η τραπέζι, κινηθείτε προς τον εσωτερικό τοίχο και προστατέψτε το κεφάλι σας με τα χέρια.

Μη χρησιμοποιήσετε ανελκυστήρα. Μην εκπλαγείτε εάν ο συναγερμός ή το αυτόματο σύστημα καταιονισμού τεθεί σε λειτουργία. Εάν βρίσκεστε σε εξωτερικό χώρο, απομακρυνθείτε από δέντρα, πινακίδες, κτίρια, ηλεκτρικά καλώδια και κολώνες. Εάν βαδίζετε σε πεζοδρόμιο κοντά σε κτίρια, προχωρήστε προς την είσοδο του πλησιέστερου, για να προστατευτείτε από τα διάφορα αντικείμενα που μπορούν να πέσουν, όπως τούβλα, γυαλιά, σοβάδες, κ.α.

Εάν οδηγείτε, σταματήστε στην άκρη του δρόμου. Αποφύγετε τις διασταυρώσεις, τις γραμμές μεταφοράς του ηλεκτρικού ρεύματος και άλλες πηγές κινδύνου. Παραμείνετε μέσα στο όχημα μέχρι να σταματήσει η δόνηση. Εάν βρίσκεστε σε μεγάλα καταστήματα με πολύ κόσμο ή σε δημόσιους χώρους συνάθροισης κοινού, μη σπεύσετε προς τις εξόδους. Απομακρυνθείτε από ράφια με αντικείμενα που μπορούν να πέσουν.

Εάν βρίσκεστε σε αναπηρική καρέκλα, μην προσπαθήσετε να σηκωθείτε. Μετακινηθείτε σε σημείο που μπορείτε να προφυλαχθείτε εφόσον αυτό είναι δυνατό, ασφαλίστε τους τροχούς και προστατέψετε το κεφάλι με τα χέρια σας. Εάν βρίσκεστε στην κουζίνα, φύγετε μακριά από το ψυγείο, το φούρνο και τα ντουλάπια που βρίσκονται ψηλά.

Εάν είσαστε μέσα σε στάδιο ή θέατρο, παραμείνετε στο κάθισμά σας και προστατέψτε το κεφάλι με τα χέρια σας. Μην προσπαθήσετε να διαφύγετε προτού σταματήσει η δόνηση. Αποφύγετε να τρέξετε προς τις εξόδους

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις