Αθήνα

°C

kairos icon

Τετάρτη

01

Μαΐου 2024

alphafreepress.gr / ΕΛΛΑΔΑ / Κλοπές αυτοκινήτων 2019: Οδηγοί αγόραζαν εν αγνοία τους κλεμμένα οχήματα – Πώς δρούσε η σπείρα
ΕΛΛΑΔΑ

Κλοπές αυτοκινήτων 2019: Οδηγοί αγόραζαν εν αγνοία τους κλεμμένα οχήματα – Πώς δρούσε η σπείρα

Κλοπές αυτοκινήτων 2019: Δικογραφία σε βάρος δέκα ατόμων, στην πλειοψηφία τους Ρομά, που δρούσαν από το 2016.

Κλοπές αυτοκινήτων 2019: Έκλεβαν αυτοκίνητα συγκεκριμένης μάρκας και τύπου, κατά προτίμηση Toyota Yaris, έψαχναν και αγόραζαν σε ευτελή τιμή ολόιδια αυτοκίνητα που πήγαιναν για απόσυρση, τοποθετούσαν σ αυτά όλα τα στοιχεία των αγορασμένων και τα… μοσχοπουλούσαν μέσω αγγελιών στο διαδίκτυο!

Του Πέτρου Καρσιώτη

Πίσω από αυτή την απάτη, που έχει φέρει σε μεγάλο πρόβλημα τους αγοραστές των… κλεμμένων αυτοκινήτων, βρίσκονταν δέκα άτομα, στην πλειοψηφία τους Ρομά, ηλικίας από 24 έως 58 χρόνων,  τα οποία κατηγορούνται για τα-κατά περίπτωση – αδικήματα της σύστασης και συμμορίας, κλοπής, πλαστογραφίας και απάτης κατ’ εξακολούθηση και κατά συναυτουργία, υφαρπαγής ψευδούς βεβαίωσης και ψευδούς κατάθεσης.

Όπως διαπιστώθηκε από την έρευνα, οι  εμπλεκόμενοι, από το 2016, είχαν συγκροτήσει εγκληματική ομάδα, με διακριτούς ρόλους, που διέπραττε συστηματικά κλοπές Ι.Χ. αυτοκινήτων, με σκοπό την περαιτέρω εμπορική εκμετάλλευση τους. Η Αστυνομία, περιγράφοντας τον τρόπο της απάτης, αναφέρει ότι  αρχικά τα μέλη της ομάδας,  <<με νόμιμο τρόπο μεταβίβαζαν στην κατοχή τους Ι.Χ. αυτοκίνητα ως επί το πλείστον κατεστραμμένα προς απόσυρση, τα οποία αποκτούσαν καταβάλλοντας χαμηλό αντίτιμο”.

Μετέφεραν τα στοιχεία των κλεμμένων στα νόμιμα

Στη συνέχεια χρησιμοποιούσαν τα στοιχεία κυκλοφορίας τους (αριθμό πλαισίου, αριθμό κινητήρα και αριθμό αδείας) στα οχήματα που είχαν αφαιρέσει, με αποτέλεσμα τη «νομιμοποίηση» τους. Έτσι, ως… ιδιοκτήτες, πλέον, νομιμοφανών οχημάτων, τα μεταπωλούσαν μέσω αγγελιών σε «καλόπιστους» αγοραστές, οι οποίοι δελεάζονταν και από την τιμή, αρκετά κατώτερη της αγοράς, προσπορίζοντας  σημαντικό οικονομικό όφελος στους δράστες των κλοπών και της απάτης, χωρίς να γνωρίζουν την παράνομη προέλευση των οχημάτων.

Ενδεικτικό του “επαγγελματισμού” των κατηγορουμένων, συνεχίζει η Αστυνομία, είναι το γεγονός ότι μεταβίβαζαν τα οχήματα επ’ ονόματι τους αφού αυτά είχαν περιέλθει στην ιδιοκτησία έτερου μέλους της οργάνωσης, με σκοπό τον αποπροσανατολισμό τυχόν αστυνομικής έρευνας. Δεν έφθανε αυτό.

Δεν ήθελαν να προκαλούν στον δρόμο

“Προνοούσαν”, καταλήγει η Αστυνομία, “για τη νόμιμη αλλαγή των αριθμών κυκλοφορίας των οχημάτων που «νομιμοποιούσαν»- προφανώς μέσα από τις αρμόδιες Δημόσιες Υπηρεσίες- ώστε να μην προκαλούν με την κυκλοφορία στο δρόμο κατεστραμμένων αυτοκινήτων, όπως τα γνώριζαν οι προηγούμενοι ιδιοκτήτες τους”.

Δεν έμεναν ούτε εκεί. Προέκυψε από την έρευνα ότι σε κάποιες περιπτώσεις, εξαπατούσαν ασφαλιστικές εταιρείες, δηλώνοντας ψευδώς κλοπή για οχήματα που κατείχαν, εισπράττοντας έτσι τη σχετική χρηματική αποζημίωση από αυτές, αφού ήταν στο όνομά τους!

Κατασχέθηκαν ως τώρα εφτά οχήματα

Μέχρι στιγμής έχουν εξιχνιασθεί οκτώ περιπτώσεις κλοπών Ι.Χ. αυτοκινήτων, 7 πλαστογραφίες στοιχείων αυτοκινήτων καθώς και 7 περιπτώσεις απάτης εκ των οποίων μια σε βάρος ασφαλιστικής εταιρείας. Κατασχέθηκαν επτά  οχήματα, εκ των οποίων τα τέσσερα αποδόθηκαν στους ιδιοκτήτες τους. Η σχηματισθείσα δικογραφία υπεβλήθη στον Εισαγγελέα Πρωτοδικών Αθηνών.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις